Παραδοσιακά φαγητά παρουσίασαν οι μαθητές του Δ.ΙΕΚ Βέροιας στην Στέγη (φωτογραφίες, βίντεο)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Οι μαθητές του Τμήματος Μαγειρικής Τέχνης του Δημόσιου ΙΕΚ Βέροιας παρουσίασαν τις πτυχιακές εργασίες που τους ανέθεσαν οι καθηγητές – σεφ της σχολής, την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, στο φουαγιέ της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Βέροιας.
Οι μαθητές έκαναν έρευνα και παρουσίασαν φαγητά από τις περιοχές: Βέροια, Νάουσα, Κοζάνη, Γρεβενά, Σμύρνη, Πόντο, Κρήτη και Άγιο Όρος.
“Είναι μία έρευνα των παιδιών, πάνω σε κάποια φαγητά που έχουν επιλέξει, μέσα από βιβλιογραφία και αναφορές σε παραδοσιακά φαγητά. Όλες οι έρευνες θα γίνουν ένα βιβλίο το οποίο θα παραχωρηθεί στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας και θα είναι μία παρακαταθήκη του Δ.ΙΕΚ στους αυριανούς σεφ, που θέλουν να καλύψουν την παραδοσιακή κουζίνα. Η επόμενη εκδήλωση που πρόκειται να διοργανώσει το Δ.ΙΕΚ είναι το πώς μπορούμε να πάρουμε τα παραδοσιακά φαγητά των γιαγιάδων μας, να τα εξελίξουμε και να τα φέρουμε στο σήμερα. Τα παραδοσιακά φαγητά, να μπορούν να σταθούν σε ένα εστιατόριο γαλλικών προδιαγραφών. Η Ελληνική κουζίνα έχει παραμεληθεί. Ζούμε σε μία χώρα ευλογημένη. Στην Ελλάδα ζούνε πολλές φυλές είτε προσφυγικές είτε ντόπιες. Κάθε κουζίνα είναι ξεχωριστή. Ακόμα και στην νησιωτική Ελλάδα θα παρατηρήσουμε ότι σε κάθε νησί έχουμε διαφορετική κουζίνα. Εάν μπορούμε να την ανακαλύψουμε και να την αναδείξουμε θα μπορούμε να είμαστε στην κορυφή. Εκτός από την πλέον γνωστή, την Μεσογειακή – Κρητική, θα γνωρίσουμε την Ηπειρωτική, την νησιωτική, την Αγιορίτικη (η οποία είναι ιδανική σε όσους είναι χορτοφάγοι) κ.α.
Οι μαθητές με πολύ αγάπη και μεράκι παρακολουθούν τα μαθήματα στο Δ.ΙΕΚ, ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές. Όλα πληρώνονται από την τσέπη τους και από τους χορηγούς. Και τα μαθήματα και τα υλικά, ειδικά τα υλικά για την γαλλική κουζίνα κοστίζουν ακριβά… Τα παιδιά πρέπει να εμπιστευτούν την Δημόσια εκπαίδευση. Το Δημόσιο ΙΕΚ Μαγειρικής δεν υστερεί σε τίποτα“, είπε ο Σεφ – Καθηγητής Γιάννης Κελεσίδης.
Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες παρουσίασαν τα παραδοσιακά φαγητά που ετοίμασαν με πολύ μεράκι, στα όμορφα διακοσμημένα τραπέζια τους. Τα φαγητά που παρουσιάστηκαν ήταν τα εξής:
Από την Βέροια: ξεστημένος νταβάς (αρνάκι με μπάμιες κι από πάνω σως γιαούρτι και αυγά, τρώγεται το Πάσχα - με το συγκεκριμένο φαγητό θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμό στην Ελαΐς), χασάπικο (αρνί με λαχανικά, το τρώγανε όταν έσφαζαν τα ζώα, Χριστούγεννα ή Πάσχα), κουκουλωτό (συκωταριά με σκέπη)
Από την Νάουσα: μάντζα (καλοκαιρινό φαγητό), γιαπράκια (από την Αν. Ρωμυλία), γκαβόψαρα (παστές μελιτζάνες, τηγανητές), χοιρινό με κυδώνια (το τρώγανε στους γάμους)
Από την Σμύρνη: ροστ μπιφ -μακαρόνια με κρέας, σουτζουκάκια Σμυρναΐικα, χουνκιάρ μπεγιεντί (κοκκινιστό μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας), πιλάφι με κουκουνάρι και σταφίδες, δαμάσκηνα και βερίκοκα γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά, τσάι, γλυκά δαμάσκηνο και σταφύλι
Από τον Πόντο: χαβίτς, τρανωμένος σορβάς, σιρόν, βαρένικα (σαν τα ιταλικά ραβιώλια, γεμιστά με κατσικίσιο τυρί), οτία, πίτα, κοτόπουλο με σως γιαουρτιού, περέκ
Από τα Γρεβενά: πίτα με πράσο και κιμά, με ειδική τεχνική, γλυκό τραχανά από σπασμένο σιτάρι, τραχανάς με κοτόπουλο
Από την Κοζάνη: γιαπράκια (λαχανοντολμάδες, Χριστουγεννιάτικο έδεσμα)
Από το Ρουμλούκι: αρνί γεμιστό ή σκεπαστό (γεμιστό με σπανάκι, έντερα, συκωταριά αρνιού, τρώγεται την πρώτη μέρα του Πάσχα)
Μοναστηριακή κουζίνα: χυλοπίτες με χταπόδι από την περιοχή του Αγίου Όρους, ψωμί ζυμωτό και παραδοσιακές ελιές
Από την Κρήτη: γαμοπίλαφο (φαγητό που το ετοίμαζαν οι άντρες πριν τον γάμο, ζυγούρι βρασμένο με πιλάφι), σφουγγάτο με κουνέλι (ομελέτα με κυνήγι, όπως την ιταλική φρυτάτα)
{jlex}flickr:72157689918325542{/jlex}