Πολυεπίπεδο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιήσουν Εφορεία Αρχαιοτήτων και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (video)
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Ένα πολυεπίπεδο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές γυμνασίου και λυκείου θα δημιουργήσουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος των δυο υπηρεσιών είναι να φέρουν τη νεολαία κοντά στον αρχαιολογικό πλούτο της Ημαθίας ώστε στο μέλλον να μεταδώσουν τις γνώσεις σε επισκέπτες και φίλους.
Το πλάνο και τους στόχους αυτής της προσπάθειας παρουσίασαν η προϊσταμένη της ΕΦΑ Αγγλική Κοτταρίδη και η προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Αναστασία Μαυρίδου.
«Θα είναι πρωτοποριακά προγράμματα. Μετά την πρώτη φορά θα κάνουμε και τις βελτιώσεις. Θέλουμε να γίνουν μόνιμα αυτά τα προγράμματα» σχολίασε η κ. Μαυρίδου.
Το πρόγραμμα είναι «Αρχαιολογία και Νεολαία» και στόχος είναι να γνωρίσουν οι νέοι την ιστορία της Μακεδονίας και να την συνδέσουν με την ιστορία της Ελλάδος.
«Θέλουμε να δώσουμε εργαλεία στους εκπαιδευτικούς και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των αρχαιολογικών μουσείων. Επίσης θέλουμε οι μαθητές να γίνουν πρεσβευτές – πρέσβειρες των μουσείων. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το «Ξεναγώ την τάξη μου». Φιλοδοξούμε να έρχονται μαθητές από όλη την Ελλάδα, και στο πλαίσιο αρχαιολογικού συμποσίου, να έρχονται μαθητές και να επιμορφώνονται. Αυτά τα παιδιά θα πηγαίνουν στα σχολεία τους, θα παρουσιάζουν αυτά που έμαθαν και όταν θα έρχεται η τάξη τους επίσκεψη θα την κάνουν ξενάγηση.
Επίσης, τα παιδιά της Ημαθίας που θα επιμορφώνονται στο συμπόσιο, θα υποδέχονται σχολεία άλλων νομών, θα μιλούν για τον τόπο τους και θα ξεναγούν τα σχολεία στους αρχαιολογικούς χώρους της Ημαθίας.
Αυτά τα παιδιά, όταν θα αποφοιτήσουν, θα έχουν αποκτήσει γνώσεις και θα μπορούν να μεταδώσουν έγκυρες πληροφορίες» είπε η κ Μαυρίδου.
Από την πλευρά της η κ. Κοτταρίδου σημείωσε: «Η κύρια μάζα παιδιών που έρχονται στα προγράμματα μας είναι παιδιά δημοτικά. Με τη νέα δράση θέλουμε να φέρουμε και τα παιδιά γυμνασίου – λυκείου. Η λογική του προγράμματος είναι να νιώσουν τα αρχαία δικά τους και να μεταδώσουν τις γνώσεις τους. Επίσης σκεφθήκαμε να γνωρίσουν τα παιδιά την δουλειά μας και να συμμετάσχουν σε πραγματική ανασκαφή (μαθητές Α’ και Β’ Λυκείου). Στη Νάουσα βρίσκονται 11 Αμερικανοί φοιτητές κολεγίου και παρακολουθούν πώς καθαρίζουμε και συμμαζεύουμε, συντηρούμε και αναδεικνύουμε ένα αρχαιολογικό χώρο. Θέλουμε λοιπόν να κάνουν κάτι αντίστοιχο με Έλληνες μαθητές. Στη Νάουσα θα αρχίσουμε μια σημαντική προσπάθεια ανασκαφής στην Σχολή του Αριστοτέλη. Εκεί θέλουμε να βάλουμε τα παιδιά αυτού του προγράμματος. Στόχος μας να γίνει και μεγάλη κουβέντα για την αρχαία σκέψη.
Ένα άλλο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε με τα παιδιά είναι η πειραματική αρχαιολογία. Θέλουμε πχ να μάθουν αρχαία αγγειοπλαστική. Αυτό το εργαστήριο θα γίνεται στο νέο Μουσείο. Μέσα στους στόχους μας είναι αυτά τα προγράμματα να αποτελούν και πόλο έλξης για ξένους».