Επιτυχημένο το Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών που διοργάνωσαν ΚΕΚ Ακάδημος & Ο.Δ.Ι.Κ. (φωτογραφίες)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το ΚΕΚ Ακάδημος σε συνεργασία με την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (Ο.Δ.Ι.Κ.) διοργάνωσαν Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών με θέμα τις Παιδιατρικές Πρώτες Βοήθειες και τις Πρώτες βοήθειες σε Ενήλικες, το Σάββατο 22 Απριλίου, στον 2ο όροφο του Χώρου Τεχνών.
Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο καθώς άτομα όλων των ηλικιών και φύλου εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να γίνει μία εισαγωγή ευαισθητοποίησης, δηλαδή να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να παρακολουθήσει μαθήματα Πρώτων Βοηθειών.
Ο Θοδωρής Τσανάκας εκπροσωπώντας τον Ακάδημο χαιρέτησε την εκδήλωση και στην συνέχεια ο εισηγητής, Γιώργος Φουρνιτζής, μέλος της Ο.Δ.Ι.Κ., εκπαιδευτής και διασώστης της ομάδας, παρουσίασε τα θέματα.
Στην έναρξη, ο κος Φουρνιτζής μίλησε για την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα, Ο.Δ.Ι.Κ., για τις δράσεις τις και παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό.
Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν τεχνικές για το πώς μπορούμε να παρέχουμε βοήθεια στον συμπολίτη μας, εάν παραστεί ανάγκη, χωρίς την χρήση εξοπλισμού, απλά χρησιμοποιώντας τα χέρια μας. Τι είδους βοήθεια μπορούμε να δώσουμε έως ότου έρθει το ασθενοφόρο. Πως αναγνωρίζουμε εάν το άτομο λιποθύμησε, έπαθε έμφραγμα ή καρδιακή αναπνοή. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος όταν καλούμε το 166 ή 112. Πως περιγράφουμε το περιστατικό που έχουμε μπροστά μας, αναγνωρίζοντας την κατάσταση, και τα στοιχεία που δίνουμε ώστε να έρθει άμεσα το ΕΚΑΒ. Ποιες είναι οι συνθήκες που παρεμβαίνουμε και τι θα πρέπει να προσέξουμε, για την ασφάλεια μας, όταν θα παρέχουμε βοήθεια. Ποια είναι τα συμπτώματα του εμφράγματος, του εγκεφαλικού ή της λιποθυμίας και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.
Ο εισηγητής ανέφερε πραγματικά περιστατικά ζητώντας από τους εκπαιδευόμενους, την γνώμη τους για το τι θα έκαναν οι ίδιοι, σε αυτές τις περιπτώσεις.
Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, ο εισηγητής με την βοήθεια των εκπαιδευτριών Χάιδως Γράβαλου και Ιωάννας Λαμπροπούλου, παρουσίασαν σε πραγματικό χρόνο πως γίνεται η Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α), σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες. Ενώ έγινε επίδειξη δεξιοτήτων σε περίπτωση πνιγμού ή πνιγμονής.
Στο τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση κι απαντήθηκαν ερωτήματα του κοινού.
{jlex}flickr:72157680850717861{/jlex}