Η Αγγελική Βαρελλά στο 8ο Νηπιαγωγείο Νάουσας
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Γράφει η Λίνα Βαλσαμίδου
Η σύνδεση στο skype έτοιμη. Η ώρα συμφωνημένη. Οι μικροί δημοσιογράφοι της εφημερίδας «8κτώ» μπροστά στον υπολογιστή πανέτοιμοι για τη συνέντευξη με την κ. Αγγελική Βαρελλά, με θέμα την αναπηρία και το βιβλίο της «Τα παπουτσάκια που λένε παραμύθια».
Μόνο ένα χτύπημα στην πόρτα διέκοψε την ησυχία της γλυκιάς προσμονής... H πόρτα άνοιξε και η λατρεμένη συγγραφέας, εμφανίστηκε μπροστά μας, σαν ένα όνειρο που βγαίνει αληθινό! «Θέλω να είμαι μαζί με τα παιδιά, να τα αγκαλιάσω, να τα γνωρίσω... γι’ αυτό και ήρθα στη Νάουσα χωρίς να με περιμένετε» είπε ανοίγοντας την αγκαλιά της στους λιλιπούτειους δημοσιογράφους, που δεν πίστευαν στα μάτια τους. «Η τεχνολογία μας δίνει λύσεις, σίγουρα, μα δεν μπορεί να υποκαταστήσει αυτή την επαφή με τα παιδιά!».
Με μια αξεπέραστη γλυκύτητα, με μια ασύγκριτη πνευματική ομορφιά κάθισε με τα αγαπημένα της παιδιά, έπαιξε μαζί τους, γέλασε, έφτιαξε παραμύθια, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις αλλά και υποδέχτηκε με χαρά τους μαθητές και τις μαθήτριες του 8ου Δημοτικού σχολείου, που με ενθουσιασμό ήρθαν στο νηπιαγωγείο για να τη γνωρίσουν.
Ένας λαμπερός, διακριτικός άνθρωπος, μια σπουδαία συγγραφέας τίμησε το σχολειό μας κι εμάς, συγκινήθηκε και στάθηκε με δέος μπροστά στο χώρο θυσίας στους Στουμπάνους, θαύμασε τον Άγιο Νικόλαο και τη Νάουσα και υποσχέθηκε να ξαναέρθει τη νέα σχολική χρονιά για μια πολυήμερη δράση για τη φιλαναγνωσία.
Ένα αντάμωμα-θησαυρός, μια συνάντηση πολύτιμη και ουσιαστική από μια συγγραφέα που το έργο της ολόκληρο είναι αφιερωμένο μονάχα στα παιδιά. Η συνέντευξή της αλλά και πλούσιο φωτορεπορτάζ από την επίσκεψη, στην εφημερίδα «8κτώ» του Ιουνίου.
Την κ. Βαρελλά συνόδευσε η ποιήτρια και συγγραφέας Ελένη Χριστούλα-Πατελοδήμου, αντιπρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, η οποία αφιέρωσε στα παιδιά τα βιβλία με τα ποιήματά της.
Οι ευχαριστίες μας για την συνάντηση, θερμές,
η αγάπη μας, ακόμα θερμότερη...
Για το 8ο Νηπιαγωγείο,
Λίνα Βαλσαμίδου
Λίγα λόγια για την Αγγελική Βαρελλά
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1930. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο το 1966 και έκτοτε είναι αφοσιωμένη στο λογοτεχνικό αυτό είδος, με έντονη παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις (σχολεία, συλλόγους γονέων, δήμους, βιβλιοθήκες κτλ.) που γίνονται για το παιδί και το παιδικό βιβλίο όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη την Ελλάδα. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Μετέφρασε και διασκεύασε στα ελληνικά πολλά ξένα βιβλία και συνεργάστηκε με την ελληνική ραδιοφωνία, την τηλεόραση, τα περιοδικά "Ερυθρός Σταυρός", "Συνεργασία", "Το Ρόδι" κ.ά. Έργα της (σκετς και λοιπά θεατρικά) παίζονται στα σχολεία. Είναι πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και μέλος α) της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, β) του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, γ) της Λέσχης Μελέτης και Έρευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας Διαδρομές (και υπεύθυνη ύλης του ομώνυμου περιοδικού). Το βιβλίο της "Η Ελλάδα κι εμείς" αναγράφηκε στον Τιμητικό Πίνακα (1968) της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Το βιβλίο της "Φιλενάδα, Φουντουκιά μου" κέρδισε έναν από τους τρεις επαίνους του Διεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας Janusz Korczak (1985) στην Πολωνία. Προτάθηκε για το σύνολο του έργου της από τον κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το Βραβείο Άντερσεν το 1990. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων 1998 για το έργο της "Κόρινθος".
(Πηγή: http://www.biblionet.gr/author/1453/%CE%91%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%92%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC )