Μαύρο Θέατρο και τσίκνισμα στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Από το 16ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής:
Οι μαθητές του σχολείου μας την Τρίτη 1 Μαρτίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον «Μικρό Πρίγκιπα» από τον κουκλοθίασο «Τεχνόπολις». ‘Ενα μαγικό θέαμα με μαύρο θέατρο, κούκλες, θέατρο σκιών και animation.
Τι είναι όμως το Μαύρο Θέατρο; Τα συστατικά του Μαύρου Θεάτρου είναι ηθοποιοί ή κουκλοπαίχτες, μαριονετίστες στα μαύρα μπροστά από μαύρο φόντο, αντικείμενα με φωσφοριζέ χρώματα και λάμπες υπεριώδους φωτισμού, το γνωστό σε όλους μας black light. Το μαύρο πάνω στο μαύρο γίνεται αόρατο στο μάτι του θεατή ενώ τα χρωματιστά αντικείμενα που χειρίζονται οι ηθοποιοί αναδεικνύονται από το φωτισμό και φαίνονται να αιωρούνται προσφέροντας ένα θέαμα μαγικό.
Η τεχνική του Μαύρου Θεάτρου φαίνεται ότι πρωτοχρησιμοποιήθηκε στις αυτοκρατορικές αυλές της Ασίας του 17ου αιώνα, όπου σε μαύρο δωμάτιο και με τη βοήθεια κεριών παίζονταν παραστάσεις με κούκλες και διάφορα άλλα αντικείμενα. Αργότερα την πρώιμη αυτή τεχνική, χρησιμοποίησαν “μάγοι” κάνοντας ταχυδακτυλουργικά νούμερα.
Το Μαύρο Θέατρο στην σημερινή του μορφή και με την χρήση υπεριώδους φωτισμού, οφείλει τη φήμη και διάδοση του στην τυχαία ανακάλυψη του Ζίρι Σρνετς, ιδρυτή του Μαύρου Θεάτρου της Πράγας. Ο Ζίρι Σρνέτς καθώς πειραματιζόταν με τη γαλάζια λάμπα φθορισμού (black light) για την καλύτερη παρουσίαση της διατριβής του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Κρατικού Κονσερβατουάρ και την Ακαδημίας Θεάτρου της Πράγας, ήρθε αντιμέτωπος με ένα αποτέλεσμα μοναδικό. Κάπως έτσι και αποφοιτώντας από τη σχολή, το 1961 ίδρυσε το παγκοσμίου φήμης Μαύρο Θέατρο της Πράγας το οποίο μέχρι και τις μέρες μας έχει παρουσιάσει δεκάδες έργα.
Το σίγουρο είναι ότι το μαύρο θέατρο είναι διαφορετικό, καθώς το σκοτάδι του είναι γεμάτο εκπλήξεις!
Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη. Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.
Ένα μικρό γλέντι στήθηκε στο προαύλιο του σχολείου μας με αφορμή τη φετινή Τσικνοπέμπτη. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, τηρώντας την παράδοση, προσέφερε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου , το παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας, το ψητό κρέας σε σουβλάκια ς και ο αέρας μύρισε τσίκνα. Ευχαριστούμε πολύ τα μέλη του συλλόγου για την έκπληξη που μας επιφύλαξαν!! Να είμαστε όλοι καλά και του χρόνου!