Μαθητές του 16ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας στο Λύκειο Ελληνίδων
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Tο Λύκειο των Eλληνίδων ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος Kαλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, η οποία με τη μαχητική της αρθρογραφία χάραξε καινούργιους δρόμους για τις γυναίκες, μιλώντας πρώτη για το δικαίωμα στη μόρφωση και στην εργασία, για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Προβάλλοντας ταυτόχρονα την ελληνική παράδοση και τονίζοντας την αισθητική, εθνική και κοινωνική της αξία.
Πιστό στις αρχές αυτές, το Λύκειο των Eλληνίδων Βέροιας διατηρεί τη δυναμική του παρουσία, στηριζόμενο πάντα στην εθελοντική προσφορά των μελών του, επιχειρώντας συγχρόνως τη σύνδεση της μακρόχρονης εμπειρίας του στην κοινωνική δράση και στη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
“Έτσι την Τετάρτη 2/12/2015, επισκεφθήκαμε την αίθουσα της ιματιοθήκης του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, όπου οι κυρίες του Δ.Σ. μας έδειξαν τις φορεσιές της Μακεδονίας και μας μίλησαν για τις συνήθειες των ανθρώπων στο ντύσιμο . Η φορεσιά «μίλησε» μέσα από τις αφηγήσεις τους καθώς ντύνανε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ΄. Με τα λόγια «χάιδευαν» τις μεταξοκεντημένες τραχηλιές, τα κοντογούνια και τα φακιόλια, που με φροντίδα έβαζαν στα κεφάλια των κοριτσιών, δείχνοντας στα παιδιά το εργαλείο με το οποίο θα διαβάσει κανείς τις τοπικές συνήθειες, τις αξίες της κοινωνίας και τη θέση του ατόμου μιας άλλης εποχής.
Τα μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων έδειξαν και έντυσαν με φορεσιές κορίτσια και ένα αγόρι του τμήματος και στη συνέχεια οι δασκάλες του σχολείου μας ντύθηκαν με φορεσιές της περιοχής μας!
Μάθαμε ότι κάθε φορεσιά εξαρτάται από το κλίμα, την παραγωγή και επεξεργασία των πρώτων υλών, το εμπόριο, την ιστορική πορεία και τις πολιτισμικές επιδράσεις κάθε γεωγραφικής περιοχής. Αποτελεί βασική πρόσβαση για την προσέγγιση πολλών κλάδων της ελληνικής χειροτεχνίας (υφαντική, βαφική, κεντητική, αργυροχοΐα κ.ά.) και παράλληλα προσδιορίζει ως μορφή, σήμα-σύμβολο, το τυπικό της κοινωνικής ομάδας στις κυριότερες φάσεις του κύκλου της. Έμαθαν ότι κάθε τόπος έχει την ενδυμασία του και ότι η ενδυμασία φανερώνει την κοινωνική ηλικία (παντρεμένη ή ανύπαντρη…), την οικονομική κατάσταση του ατόμου αλλά και τη χρονική στιγμή-περίσταση (καθημερινή ή γιορτινή φορεσιά).
Συγχαίρουμε το Λύκειο Ελληνίδων για την προσπάθειά του αυτή και ευχαριστούμε τα μέλη του Δ.Σ. για την πολύτιμη συνεργασία τους με το Σχολείο μας”, αναφέρει η ανακοίνωση του σχολείου.