Εκπαιδευτική Κινητικότητα του 5ου ΓΕΛ Βέροιας στη Γαλλία μέσω Erasmus+: Καινοτόμες Προσεγγίσεις στη Διδασκαλία Γλωσσών και Λογοτεχνίας
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης

Στο πλαίσιο του Eυρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ (κωδικός Διαπιστευμένου σχεδίου 2024-1-EL01-KA121-SCH-000222269) που υλοποιεί το 5ο ΓΕΛ Βέροιας η εκπαιδευτικός Γιαννάκη Ελένη, καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας, συμμετείχε σε επιτόπια παρακολούθηση μαθημάτων και διδασκαλίας στο σχολείο Lycée Benjamin Franklinτης Γαλλίας, με έμφαση στην καλλιέργεια της πολυγλωσσίας, στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών και της λογοτεχνίας μέσω καινοτόμων προσεγγίσεων.
Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στη πόλη της Auray της Βρετάνης, Γαλλία, όπου η συμμετέχουσα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει δια ζώσης μαθήματα Αγγλικής και Γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας, να συμμετάσχει σε παιδαγωγικές δραστηριότητες και να αλληλεπιδράσει με Γάλλους συναδέλφους και μαθητές. Η διάρκεια της κινητικότητας ήταν τέσσερις εργάσιμες ημέρες, ενώ το πρόγραμμα στο σχολείο υποδοχής περιελάμβανε τουλάχιστον πέντε ώρες παρακολούθησης μαθημάτων και δραστηριοτήτων ανά ημέρα. Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χρήση σύγχρονων μέσων, όπως οι σειρές, οι ταινίες και η λογοτεχνία (κλασική και σύγχρονη), ως εργαλείων για την ενίσχυση της κατανόησης της γλώσσας και του πολιτισμού.
Ενδεικτικά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν:
- Η διδακτική προσέγγιση του έργου Ρωμαίος και Ιουλιέτα σε διαθεματική σύγκριση με την ταινία Warm Bodies, με στόχο τη βελτίωση των γλωσσικών ικανοτήτων, την ενίσχυση της πολιτισμικής κατανόησης και της αναστοχαστικής σκέψης των μαθητών.
- Η διδασκαλία γραμματικών φαινομένων (Modal Verbs) εμπλουτίστηκε με αναφορές στον Sherlock Holmes και το κίνημα των Σουφραζετών, μέσα από βιωματικές τεχνικές, παιχνίδια ρόλων και ομαδικές εργασίες.
- Η διδασκαλία της Ιστορίας μέσα από το μάθημα των Αγγλικών με βάση την ταινία Blackkklansman με μαθησιακούς και γλωσσικούς στόχους, εκπαιδευτικά μηνύματα και προσεγγίσεις που καλλιεργούν την κατανόηση του ιστορικού πλαισίου, την κριτική σκέψη και την διαπολιτισμική επίγνωση.
Η αξιολόγηση των μαθητών πραγματοποιήθηκε μέσω συνθετικών εργασιών και δημιουργικών παρουσιάσεων, τεχνικές που αποτελούν το κύριο εργαλείο αξιολόγησης των μαθητών στις δυο πρώτες τάξεις του Λυκείου. Το διδακτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε και εκπονήθηκε στη διάρκεια της συγκεκριμένης δράσης όπως επίσης και περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα και την λειτουργία του σχολείου υποδοχής είναι διαθέσιμα στον παρακάτω υπερσύνδεσμο.
https://padlet.com/elgiannaki/job-shadowing-mobility-in-benjamin-franklin-lyceum-auray_fra-kfajriikir8vtssa
Ανάμεσα στα πολλά εξωδιδακτικά project και δράσεις που το σχολείο Lycée Benjamin Franklin υλοποιεί αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή του στο πρόγραμμα Journal des Lycées με την έκδοση της σχολικής εφημερίδας Franklin’s News, προσφέροντας, με τον τρόπο αυτό, στους μαθητές του τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής ενός εντύπου, τις δημοσιογραφικές τεχνικές και τις απαιτήσεις της γραφής υπό πραγματικές συνθήκες. Η συντακτική ομάδα υποστηρίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια από επαγγελματίες δημοσιογράφους και συνεργάτες μεγάλων γαλλικών εφημερίδων, δίνοντας στους μαθητές μια αυθεντική εμπειρία έντυπου και ψηφιακού τύπου.
Τέλος η Βιβλιοθήκη του σχολείου, πρωτοπόρος σε παιδαγωγικές και πολιτισμικές δράσεις, υλοποιεί επίσης εργαστήρια εικαστικών τεχνών σε συνεργασία με τον καθηγητή Καλών Τεχνών με έμφαση στην καλλιτεχνική έκφραση των μαθητών. Μέσα από τη συλλογή έργων των μαθητών δημιουργήθηκε το καινοτόμο project "Δανεισμός Έργων Τέχνης", όπου πίνακες και άλλες δημιουργίες των μαθητών δανείζονται σε μέλη της σχολικής κοινότητας για την προσωρινή διακόσμηση προσωπικών ή δημοσίων χώρων, γεγονός που ενθαρρύνει τη μαθητική δημιουργικότητα και την αλληλεπίδραση της Τέχνης με την καθημερινότητα.
Η εμπειρία αυτή συνέβαλε στην απόκτηση νέων διδακτικών δεξιοτήτων και μεθοδολογιών, στην ενίσχυση της πολιτισμικής κατανόησης και συνεργασίας. και στον εμπλουτισμό του εκπαιδευτικού έργου της συμμετέχουσας με καινοτόμες πρακτικές. Το 5ο ΓΕΛ Βέροιας εκφράζει την πεποίθηση ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ θα ανοίξει δρόμους για μελλοντικές συνεργασίες και κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα μεταξύ των δύο σχολείων.