Γενική απεργία στις 17 Απριλίου με σύνθημα "η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί στα Τάρταρα"
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Με σύνθημα «Η ακρίβεια στον Θεό, οι μισθοί στα Τάρταρα» η ΓΣΕΕ διοργανώνει την Τετάρτη 17 Απριλίου γενική απεργία. Στην προμετωπίδα της κινητοποίησης βρίσκεται η ακρίβεια που μαστίζει τα λαϊκά στρώματα ενώ μέσα στις διεκδικήσεις των συνδικάτων είναι η επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Εν όψει της απεργίας, την Τετάρτη 27 Μαρτίου αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ παρέθεσε συνέντευξη τύπου. Στο πάνελ βρέθηκαν οι Ταχματζίδης Δημήτριος, αναπληρωτής πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε., Φωτόπουλος Νικόλαος, γενικός γραμματέας της Γ.Σ.Ε.Ε., ο Καραγεωργόπουλος Δημήτριος, γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Γ.Σ.Ε.Ε. και ο Σιάκος Κωνσταντίνος, μέλος Διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε. και πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Φλώρινας.
Τα μέλη της ΓΣΕΕ τόνισαν ότι είναι μια καλά οργανωμένη απεργία ενώ η ημερομηνία διεξαγωγής της επιλέχθηκε η 17 Απρίλη για να είναι κοντά στις ευρωεκλογές.
Επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ακρίβεια προέρχεται από την απληστία των επιχειρήσεων για μεγαλύτερα κέρδη και επηρεάζει τους πάντες, συρρικνώνει τα εισοδήματα των εργαζομένων ενώ από την άλλη η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πετάξει ψίχουλα των εργαζομένων.
Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι το κύμα ακρίβειας σαρώνει όλα τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων. Πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ακόμη και μια κατάσταση κρίσης επιβίωσης, καθώς δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές μηνιαίες δαπάνες και ανάγκες τους και να πληρώσουν το λογαριασμό για τη θέρμανση τους. Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια νέα περίοδο κρίσης αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τα καθημερινά βιώματα των νοικοκυριών από τα super market και τις λαϊκές αγορές είναι αδιάψευστος μάρτυρας της συρρίκνωσης του βιοτικού επιπέδου και του ράλι των τιμών.
Tηv ίδια στιγμή ο πραγματικός μέσος μισθός σημείωσε μείωση το 2022 της τάξης του 8,7% έναντι του 2021, ενώ παρά τις ονομαστικές αυξήσεις των δύο τελευταίων ετών η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού τον Οκτώβριο του 2023 ανήλθε στο ίδιο επίπεδο με την αγοραστική δύναμη του πραγματικού κατώτατου μισθού του 2015.
Το δε ξεπάγωμα των τριετιών είναι ο ορισμός της πολιτικής μεροληψίας υπέρ της κερδοφορίας των εργοδοτών. Το μαχαίρι έφτασε πια στο κόκαλο. Η Ελλάδα είναι ουραγός στους μισθούς και πρωταθλήτρια στις τιμές και στην κερδοφορία στην Ευρώπη. Για την αντιμετώπιση της κρίσης διαβίωσης που βιώνει η πλειονότητα των εργαζόμενων νοικοκυριών η ΓΣΕΕ, τα συνδικάτα προτείνουν να επαναπροσδιοριστεί αμέσως το μείγμα των μέτρων δημοσιονομικής, εισοδηματικής και κοινωνικής πολιτικής που θα μπορούσαν να ανακόψουν το κύμα της ακρίβειας και να προστατέψουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Στην συνέντευξη παρουσιάστηκαν στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ που δείχνουν αυξήσεις:
- Έλαια και λίπη 87,4%,
- Λαχανικά 35,2%,
- Γαλακτοκομικά και αυγά 33,8%,
- Κρέατα 31,2%
- Ψωμί και δημητριακά 25,3%
- Ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα 39,1%
- Ενοίκια 8,3%
- Άλλα αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με την επισκευή και συντήρηση κατοικίας 7,9%,
Ως προς τις προτάσεις της ΓΣΕΕ, παρουσιάστηκαν οι εξής:
■ Μείωση του ΦΠΑ για ένα χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών όπως, βρεφικό γάλα, παστεριωμένο γάλα, δημητριακά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, χοιρινό ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, βρεφικές πάνες, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά.
■ Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων
■ Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.
■ Διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών
Από την πλευρά τους τα συνδικάτα με την απεργία διεκδικούν:
■ Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών. Οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστική» έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τι θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών.
■ Άμεσα επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από του< εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων τω^ προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κλπ.).
■ Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωση• του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη τηι εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της επιτροπή* ανταγωνισμού.
■ Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market και επιχειρήσεων ενέργειας και μεταφορών και τραπεζών.