tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Ιστορικές στιγμές στο Προσκοπικό Κέντρο Καστανιάς

50 χρόνια προσφορά – 50 χρόνια δράση – 50 χρόνια Ένωση – 50 χρόνια πράξη. Με το σύνθημα αυτό και συνδιοργανωτή τον Δήμο Βέροιας, η  Ένωση Παλαιών Προσκόπων Βέροιας (ΕΠΠΒ) γιόρτασε τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, στην 20η συνάντηση μελών και φίλων της, το διήμερο 3-4 Σεπτεμβρίου, στον φορτωμένο με ανεξίτηλες αναμνήσεις και βαθιά συμβολικό χώρο του Προσκοπικού Κέντρου Καστανιάς (ΠΚΚ).

Για την συνάντηση δούλεψε εντατικά ένα επιτελείο ανθρώπων πριν ακόμη αρχίσει το καλοκαίρι, ώστε όλα να είναι οργανωμένα όπως αρμόζει σε έναν θεσμό της πόλης μας με δραστηριότητα 50 ετών, προσανατολισμένο στην υποστήριξη πανανθρώπινων ιδεών που εκφράζονται με το προσκοπικό παιχνίδι που παίζεται για τα παιδιά μας στα τρία Συστήματα της πόλης μας,  στην καλλιέργεια σχέσεων φιλίας και αγάπης και την κοινωνική ευαισθησία.

Το ΠΚΚ στολίστηκε και από την Παρασκευή 2/9 ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει τις θύμισες, τα τραγούδια, την χαρά, την αγάπη και τις αγκαλιές που ολοένα φώτιζαν και ζέσταιναν την Προσκοπική παρέα. Συγκινητικά τα λόγια του «Κύκνου» που ξαναβρεθήκαμε μετά από 3 δεκαετίες: "Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια που θυμάσαι και θυμάμαι..." και η ευχή της «να κρατήσουμε τη φλόγα άσβεστη, το όραμα ψηλά και την καρδιά παιδική».

Κουρεύτηκαν τα χόρτα, ετοιμάστηκε η κουζίνα, ο χώρος «πυράς» και το εκκλησάκι, οργανώθηκε η γραμματεία, στήθηκε ολόκληρο Luna Park, μια πρωτότυπη όμορφη κατασκευή για να παίξουν μικροί και μεγάλοι.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Σάββατο 3/9 το απόγευμα. Περιλάμβανε Προσκοπικά παιχνίδια, παρουσίαση της Εδαφοσφαίρισης (Petanque) από στελέχη της Ομοσπονδίας (Ε.Ο.ΕΔ) του αθλήματος, δείπνο με την φροντίδα της ομάδας τροφοδοσίας, «πυρά» με ψυχαγωγικό περιεχόμενο και παρουσίαση του Προσκοπικού έργου της ΕΠΠΒ, που απέσπασε πολλά συγχαρητήρια. Ακολούθησε η «πορεία προς τα άστρα», όπου μετά από ολιγόλεπτο περπάτημα στο σκοτάδι, δόθηκε η ευκαιρία της απόλαυσης άπλετης θέας στα φώτα της Εγνατίας οδού, της πόλης της Θεσσαλονίκης και των χωριών των Πιερίων. Εκεί στον λόφο του Σταυρού, με την μουσική του Β. Παπαθανασίου έγινε ξενάγηση στη θέση και την μυθολογία των αστερισμών του ουρανού που ξαστέρωσε χαριστικά λίγες ώρες πριν.

Την επομένη, Κυριακή 4/9, μετά το πρωϊνό, την προσευχή, την έπαρση της σημαίας και τους χαιρετισμούς των επισήμων, ο Γιάννης Αβραμίδης έδωσε την Προσκοπική του υπόσχεση και ντύθηκε το Προσκοπικό μαντήλι. Ακολούθησε η τελετή «ανανέωσης υπόσχεσης», όπου όλοι σχηματίζοντας τον Προσκοπικό χαιρετισμό, επανέλαβαν τα λόγια του μεγαλύτερου σε ηλικία και υποσχέθηκαν και πάλι, να εκτελούν το καθήκον τους προς τον Θεό και την Πατρίδα, να βοηθούν κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση και να τηρούν τον νόμο των Προκόπων.

Σειρά είχε η συγκινητική απονομή τιμητικών διακρίσεων, όπου δόθηκαν μετάλλια, αναμνηστικά διπλώματα και χειροκροτούμενοι μίλησαν οι τιμώμενοι. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο εκκλησάκι, μοιράστηκαν κόλλυβα και μπισκοτολούκουμα.

Αμέσως μετά αποκαλύφθηκε αναμνηστική πλάκα για τα 50 χρόνια της Ένωσης, βγήκε αναμνηστική φωτογραφία και ακολούθησε τουρνουά petanque (εδαφοσφαίρισης) με την καθοδήγηση των μελών της Ε.Ο.ΕΔ και πολλούς συμμετέχοντες μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός κ. Α. Βεσυρόπουλος και οι  βουλευτές κ. Λ. Τσαβδαρίδης και κ. Α.  Τόλκας. Υπήρξε περιέργεια, ανταγωνισμός και μεγάλο ενδιαφέρον. Δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα στους συμμετέχοντες και οι νικητές πανηγύρισαν φωνάζοντας την κραυγή τους.

Όμως ο χρόνος περνά, η κατασκήνωση έπρεπε να λυθεί και να ακολουθήσει το γεύμα, όπου ανταλλάχθηκαν δώρα μεταξύ της ΕΠΠΒ και της ΕΟΕΔ και η συνάντηση έληξε με τον διαμοιρασμό ερωτηματολογίου αξιολόγησης και το τραγούδι του αποχωρισμού.

Το ραντεβού για την 21η συνάντηση το 2024 δόθηκε, η συνάντηση έληξε. Η φιλική διάθεση, η αδελφοσύνη, οι διηγήσεις ζέσταναν την μνήμη και συμπλήρωσαν το παζλ των περιπετειών του Προσκοπικού παιχνιδιού των παιδικών χρόνων. Τελικά είμαστε κομμάτι ο ένας του άλλου.  Ο Προσκοπικός κρίκος είναι ένας πολύτιμος παντοτινός δεσμός.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69