tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Στην κορυφή Ιμπιλί, στο Βέρμιο, με τους Ορειβάτες Βέροιας

Γράφει ο Νίκος Τσιαμούρας

Η μέρα προχωρά ήσυχα και μαγικά, σκαρφαλώνουμε σε βράχους, περνάμε δασικούς δρόμους, ανεβαίνουμε σε βουνοπλαγιές.

Το μόνο που σκέφτομαι, είναι ο άνεμος που με φυσάει στο πρόσωπο,  η ορειβασία και η πεζοπορία   στο βουνό είναι ένα ταξίδι που ενθαρρύνει το μυαλό να περιπλανηθεί, να συλλογιστεί, να επαναφορτιστεί.

 Βρισκόμαστε στην επαρχιακή οδό, ανεβαίνουμε τις στροφές του δρόμου  διαδρομή  ονειρεμένη. Βέροια- Ξηρολίβαδο.

Φθάσαμε στον προορισμό μας. Το βουνό είναι εδώ και μας καλεί να το διαβούμε και να το εξερευνήσουμε. Η πρωινή δροσιά έντονη φοράμε κάτι ζεστό πάνω μας, η πορεία μέσα στο δάσος μόλις άρχισε. Τριγύρω η φύση σιωπηλή τα τρομαγμένα πουλιά η μελαγχολία των δένδρων, ο βουβός αέρας και ένας ήλιος που μας συντροφεύει.

Το κάλεσμα της φύσης είναι εδώ και μας περιμένει μακριά από την τσιμεντένια πόλη πίσω από τις κουρτίνες και τα παράθυρα. Όσο πιο συχνά αφήνεις τον εαυτό σου να το ακούσει τόσο ευκολότερα θα το προσέχεις  με τον καιρό.

Κλείσε το κομπιούτερ και το κινητό σου βγάλε τα ακουστικά σου και πήγαινε στο δάσος ανέβα στο βουνό.

Άφησα πίσω μου την τηλεόραση, τα τηλέφωνα και έχω κλείσει την σύνδεση μου με το ιντερνέτ. Τα παράθυρα στην οθόνη σου ζητούν συνεχώς την προσοχή σου, ασταμάτητα. Ένα μυαλό που πιέζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και με μεγάλη πίεση είναι μια μηχανή που θα σπάσει.

Άφησε το μυαλό σου να λειτουργήσει  να ταξιδέψει μακριά από το παράθυρο του σπιτιού σου και του γραφείου σου, μια διαδρομή μέσα στη φύση σου δίνουν ξεκούραση και νέα ενέργεια για παραπέρα.

Να ΄μαστε τώρα στην ησυχία του πρωινού εμείς 10 άτομα να αναπνέουμε καθαρό αέρα με μυρωδιές πρωτόγνωρες.

Αφήσαμε πίσω μας το πυκνό  δάσος οξιάς  με την δύσκολη ανάβαση, μετά από μια πορεία 40 λεπτών συνεχίζουμε, τώρα τοπίο γυμνό από δένδρα βράχια και χλόη παγωμένη από την δροσιά του πρωινού.

Τώρα ανάβαση,  αντικρίζουμε τις πρώτες βουνοκορφές του Ιμπιλί, μπροστά μας ξεπροβάλλουν τεράστιες ανεμογεννήτριες, σε ένα αιολικό πάρκο σε μια τεράστια έκταση , που ίσως δώσουν  φθηνότερη και πιο οικολογική ενέργεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μας.

Ανεβαίνουμε  και κατεβαίνουμε βουνοπλαγιές η ώρα περνά όμορφα και ήσυχα , φθάσαμε στην τελευταία ανεμογεννήτρια και την κορυφή Ιμπιλί.

Κάτω χαμηλά ο οικισμός Αγία Παρασκευή που τα καλοκαίρια σφύζει από ζωή, σήμερα ερημιά.

Φθάσαμε στην εκκλησία ανάψαμε ένα κερί, πήραμε το μονοπάτι του γυρισμού από άλλη διαδρομή.

Τριγύρω οι άλλες κορυφές της περιοχής, Ξηροβούνι, Μαγούλα , Στουρνάρι, Αγκάθι, Τσεκούρια, Φούρκα. Πήραμε το δρόμο της επιστροφής μετά από μια 4ωρη πορεία,  επιστρέψαμε στα αυτοκίνητα.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69