Οδοιπορικό στην αρχαία χώρα της Δακία - Βουκουρέστι η πόλη της χαράς!
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Του Νίκου Τσιαμούρα
H απόδραση μου στα Βαλκάνια και στη Ρουμανία κατέληξε στην πρώτη πρωτεύουσα της Δακίας τη Ζαρμιζεγεθούσα, και το βασιλιά Δεκέβαλο πριν από την ρωμαϊκή εισβολή το 107 μ. Χ. όταν η Δακία έγινε επαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Διαδρομή Αλεξανδρούπολη – Σουφλί – Διδυμότειχο – Ορεστιάδα –Ορμένιο – Βέλικο – Τάρνοβο , Ρούσσε - ποταμός Δούναβης στα ρουμανικά Ντουναρεα - Βουκουρέστι. Βρίσκομαι στην ομηρική Θράκη στην γη των προγόνων μου δίπλα στον ποταμό Έβρο που πηγάζει από την οροσειρά Ρίλα από την Δυτική Βουλγαρία. Δεύτερος ποταμός σε μήκος τη; Ν.Α. Ευρώπης, μετά τον Δούναβη. Αρχικά ονομαζόταν Ρόμβος, πήρε το όνομα του σύμφωνα με τον Πλούταρχο από τον ¨Έβρο, γιο του βασιλιά Κάσσανδρου
Στην ελληνική μυθολογία η Θράκη ήταν κόρη του Ωκεανού και της Παρθενόπης, αδελφή της Ευρώπης. Εκτεινόταν ως τον Αξιό ποταμό δυτικά, τον Ελλήσποντο και την μαύρη θάλασσα ανατολικά, βόρεια εκτεινόταν μέχρι και τη σημερινή Σερβία και ολόκληρη τη Βουλγαρία.
Μπήκαμε στη Βουλγαρία φθάσαμε στο Βελικο Τάρνοβο( το (μεγάλο Τάρνοβο), Κτισμένο στις όχθες του ποταμού Γίαντρα και σε τρεις λόφους, υπήρξε η δεύτερη πρωτεύουσα του βουλγάρικου κράτους και συχνά αναφέρεται ως ΄΄ η πόλη των Τσάρων΄΄. Μέχρι το 1969 το όνομα της ήταν Τάρνοβο.
Περάσαμε την μεταλλική γέφυρα της φιλίας 1,5 χλμ στον ποταμό Δούναβη που ενώνει τις δυο χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία και συναντήσαμε την πρώτη πόλη της Ρουμανίας, τη Τζιουρτζίου. Ο ποταμός Δούναβης πηγάζει από την πόλη Ντοναουσίνγκεν που βρίσκεται στον Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας, ρέει προς Ν.Α. της Ευρώπης και αφού διανύσει 2.872 χιλιόμετρα χύνεται στη μαύρη Θάλασσα. Μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης μετά τον Βόλγα. Περνάει ή αγγίζει τα σύνορα δέκα χωρών και διασχίζει 4 πρωτεύουσες χωρών της κεντρικής Ευρώπης.
Βρισκόμαστε στη μυθική χώρα των Δακών, Οι Δάκες μαζί με τους Γέτες αποτελούσαν τα βορειότερα θρακικά φύλα που ήταν εγκατεστημένα στις περιοχές πέραν του Ίστρου ( Δούναβη) ποταμού.
Για τη χώρα αυτή έγραψε ο Ρωμαίος Αγρίππας, ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Στράβωνας
Την Δακία την ανέδειξε σε αξιόλογο έθνος ο Βοϊρεβίστας με βοηθό το Δεκαίνειο, όταν βασιλιάς της Μακεδονίας ήταν ο Φίλιππος Ε΄. Απάλλαξε τη χώρα από τους εμφυλίους πολέμους και τη μέθη, αφού ξερίζωσε τα αμπέλια και έφτασε τα σύνορα της Δακίας μέχρι τα σύνορα της Μακεδονίας, της Ιλλυρίας και της Κελτικής.
Πρωτεύουσα τους ήταν η Ζαρμιζεγεθούσα και το 107 μ. Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραιανός νίκησε τον Δεκέβαλο και έγινε Ρωμαϊκή επαρχία. Απετέλεσε Ρωμαϊκή επαρχία και χιλιάδες Ρωμαίοι μετανάστευσαν και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.
Οι Ρουμάνοι θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους των Ρωμαίων στρατιωτών στη Ρωμαϊκή επαρχία της Δακίας
Ο Οκτωβιανός πήρε για σύζυγο του την Ιουλία, κόρη του βασιλιά των Δακών Κωτίσωνα.
Η λατινικότητα αυτή διατηρήθηκε ανέπαφη σε όλη την διάρκεια των μεταγενέστερων χρόνων μέχρι και τον Μεσαίωνα , αν και από την Ρουμανία πέρασε πλήθος λαών ( Ούνοι, Γότθοι, Άβαροι, Βούλγαροι, Μαγυάροι κ.α.). Οι επιδρομές των Σλάβων και των Πετσενέγκων ήταν οι τελευταίες από χρονική άποψη.
Αργά το απόγευμα και η πόλη με υποδέχθηκε πανέμορφη και μεταξένια. Τα κομψά ξενοδοχεία, τα ατμοσφαιρικά εστιατόρια, οι πολύβουες καφετέριες. ΄ ΄Το Παρίσι των Βαλκανίων ξαναζεί ΄΄ , σκέφτηκα.
Το βράδυ στο ιστορικό κέντρο του Βουκουρεστίου μένω έκθαμβος με τα κτίρια που αντικρίζουν τα μάτια μου μέσα από την πλούσια ιστορική διαδρομή της πόλης. Το ιστορικό κέντρο απλώνεται σε δυο ιστορικές πλατείες. Στην πλατεία της Επανάστασης όπου δεσπόζει το κτίριο της Γερουσίας, κτίσμα σταλινικής αρχιτεκτονικής. Από το μπαλκόνι του 1ου ορόφου στις 21 Δεκεμβρίου 1989 εκφώνησε τον τελευταίο του λόγο ο Τσαουσέσκου. Η Εθνική Πινακοθήκη που στεγάζεται σε μια πτέρυγα του βασιλικού παλατιού και άλλα πολλά νεοκλασικά και τύπου μπαρόκ κτίρια.
Η δεύτερη ιστορική πλατεία του Πανεπιστημίου όπου υπάρχει το ιστορικό μουσείο και η γύρω περιοχή φιλοξενεί ιστορικά κτίρια, ακριβά μαγαζιά και το βράδυ πολύβουα μπαρ. Η νύχτα πέρασε ευχάριστα στα δρομάκια και τις πλατείες του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Ξημερώνει και ένας ήλιος φωτεινός και ζεστός αποκαλύπτει, τεράστιους δρόμους μια σχεδόν τέλεια ρυμοτομία, αξιόλογα κτίρια και πάρα πολύ πράσινο να τυλίγει και να γεμίζει ευχάριστα την πόλη.
Μια καταπράσινη πόλη με κήπους και πάρκα, με εντυπωσιακές εκκλησίες του 17ου και 18ου αιώνα και πλήθος από κτίρια σε ρυθμό μπαρόκ .
Το Βουκουρέστι, σύμφωνα
με το μύθο πήρε το όνομα του από έναν βοσκό που ονομαζόταν Βουκούρ ( στα ρουμανικά σημαίνει χαρά ) και ίδρυσε την πόλη δίπλα στον ποταμό Ντιμπρόβιτα.
Η περιοχή της πρωτεύουσας, πρωτοκατοικήθηκε περίπου το 70 π. Χ.. Τον 14ο αιώνα διαμορφώθηκαν τρεις ηγεμονίες, η Βλαχία, η Μολδαβία και η Τρανσυλβανία. Τον 15ο αιώνα το Βουκουρέστι ήταν ένα μεγάλο στρατιωτικό οχυρό. Το 1862 μ. Χ. έγινε πρωτεύουσα της Ρουμανίας και ήταν ήδη μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Ευρώπης.
Το ΄΄παλάτι του λαού΄΄ βρίσκεται στο δυτικό άκρο της λεωφόρου Ουνιρέα που στεγάζει σήμερα την βουλή και είναι το πιο διάσημο του Βουκουρεστίου. Το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο δημόσιας διοίκησης στον κόσμο, μετά το πεντάγωνο των Η.Π.Α. Η επιφάνεια του φθάνει τα 330.000 τ.μ.
Κτίσθηκε την δεκαετία του 1980 για να στεγάσει την κεντρική επιτροπή του κόμματος, το προεδρικό γραφείο και τα υπουργεία. 20 χιλιάδες εργάτες και 700 μηχανικοί εργάσθηκαν για να υψώσουν 12 ορόφους όπου βρίσκονται 1100 δωμάτια.
Στα τέσσερα υπόγεια, όπου φήμες λένε στεγαζόταν οι μυστικές υπηρεσίες του κόμματος, βρίσκεται ακόμη το πυρηνικό καταφύγιο. Πολύτιμα μάρμαρα και φύλλα χρυσού στολίζουν το εσωτερικό και 4,500 πολυέλαιοι με τον μεγαλύτερο - να ζυγίζει 1,5 τόνο – να φωτίζουν τις αίθουσες.
Την άλλη μέρα η πορεία μου έχει κατεύθυνση βόρεια. Σινάϊα – Μπρασόβ.
Το Μπρασόβ βρίσκεται στο κέντρο της χώρας στην περιοχή της Τρανσυλβανίας. Είναι πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Ποϊάνα Μπρασόβ ένα από τα διασημότερα χιονοδρομικά της περιοχής.
Γνωστό ως ΄΄ το μαργαριτάρι των Καρπαθίων΄΄. ήταν γνωστό ως καλοκαιρινό θέρετρο της υψηλής κοινωνίας πολύ πριν τα χειμερινά σπορ κατακτήσουν τις καρδιές των κοινών θνητών. Ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1895.
Η παλιά πόλη χωρίζεται σε τρεις γειτονιές, τη γερμανική, την ουγγρική και τη ρουμάνικη. Ξεναγήθηκα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στη μαύρη εκκλησία, στη γερμανική συνοικία, την ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Η πύλη της Αικατερίνης, η τελευταία πύλη της πόλης που σώζεται από τον Μεσαίωνα και ο ΄΄δρόμος σχοινί΄΄ που είναι ο στενότερος της Ρουμανίας. Η μαύρη εκκλησία γοτθικής αρχιτεκτονικής, η μεγαλύτερη της Ρουμανίας. Κτισμένη μεταξύ 1363 και 1400 και ονομάσθηκε έτσι μετά από πυρκαγιά το 1689.
Από το Μπρασόβ στην Σινάϊα .
Εδώ ο βασιλιάς Κάρολος Ι΄ το 1875 έκτισε τα θερινά ανάκτορα σε γερμανοαναγεννησιακό ρυθμό. Τελείωσε το 1914 λίγο πριν πεθάνει.
Εδώ υπάρχει και το μοναστήρι που έκτισε το 1696 ο Μιχαήλ Κατακουζηνός όταν γύρισε από το Σινά. Από το μοναστήρι πήρε το όνομα της η πόλη.
Στο ανάκτορο του κόμη δράκουλα, ο πύργος του bran όπως είναι γνωστός, είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο και βρίσκεται στα όρια Βλαχίας και Τρανσυλβανίας. Από το 1920 ήταν θερινά ανάκτορα της βασίλισσας Μαίρης μέχρι το 1947 χρονιά που έφυγαν οι βασιλιάδες.
Από το 1957 το κάστρο λειτουργεί ως μουσείο . Επεστράφη στον εγγονό της βασίλισσας Μαίρης που ζ ει στην Νέα Υόρκη το 2006. ο οποίος το 2007 προσπάθησε να το πουλήσει έναντι ευτελούς τιμήματος των 135 εκατομμυρίων δολαρίων.
Τελευταία ημέρα στην πόλη της χαράς.
Επιστροφή………….. άφησα πίσω μου την πρωτεύουσα της Ρουμανίας . ¨Ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες , με έντονες συγκινήσεις, με ιστορία, και πολιτισμό έμεινε ευχάριστη ανάμνηση στην άκρη του μυαλού.