Η Μ.Α.μ.Α στο 5ο Δημοτικό Βέροιας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα ΑμεΑ
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες, η Μ.Α.μ.Α δέχτηκε τη θερμή πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων και του Εκπαιδευτικού προσωπικού του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας να μιλήσουν όλοι μαζί για την Αναπηρία. Τίτλος της συνάντησης: " Η γνώση και η ευαισθησία συναντά τους μαθητές"-- ένα εργαστήρι γνώσης- συναισθηματικής έκφρασης- ενσυναίσθησης’.
Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου, λόγω των αυστηρών κανόνων που επιβάλλονται για να μην υπάρχει συνωστισμός στην τάξη, με τον ήλιο να λάμπει και να ζεσταίνει την ατμόσφαιρα. Στη δράση συμμετείχαν και τα τρία τμήματα της ΣΤ’ τάξης.
Το σύλλογο εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ της Μ,Α,μ,Α ,Παναγιωτίδου Κωνσταντίνα και η επιστημονική σύμβουλός και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου κ. Αναγνώστου Ειρήνη ( Σχολική Ψυχολόγος) όπου και πραγματοποίησε το εργαστήριο.
Αρχικά η κυρία Αναγνώστου ,κάλεσε τους μαθητές να κάνουν μια άσκηση όπου απάντησαν στο ερώτημα: γράψτε τρία πράγματα που σας κάνουν να νιώσετε χαρά και τρία πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε λύπη. Μετά ξεκίνησε μια ομαδική συζήτηση με μεγάλη συμμετοχή των ίδιων των μαθητών ,να καταθέτουν τί έγραψε ο/η κάθε ένας —σε αυτή την κατάθεση δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις.
Η συζήτηση είχε συμμετοχή, ζωντάνια ,συναισθηματική εκδήλωση.
Στην συνέχεια μίλησαν για το πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι φίλοι στη ζωή μας. Τα παιδιά εδώ εκφράστηκαν με πολλά συναισθήματα.
Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε τα άτομα με αναπηρίες, ποιές είναι οι κατηγορίες των αναπηριών, ενημέρωση για τα σχολεία ειδικής αγωγής/ εκπαίδευσης στο νομό μας και ανάλυσαν ποιες είναι οι καθημερινές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία .
Η δράση τελείωσε με μία συμφωνία- διαπίστωση. Πρέπει να σεβόμαστε το συνάνθρωπο με αναπηρία , όλοι είμαστε διαφορετικοί ΑΛΛΑ στην ουσία ΙΣΟΙ.
"Είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσουμε, να αφυπνίσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία μας απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια και την ευημερία τους διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους.
Λέξεις κλειδιά που εκφράστηκαν από τα παιδιά ήταν: αγάπη, ισότητα, διαφορετικότητα, υποστήριξη, και φιλία.
Ευχαριστούμε το ΔΣ του συλλόγου Γονέων ,τη Διεύθυνση του σχολείου και το εκπαιδευτικό προσωπικό για την πρόσκληση και την υπέροχη συνεργασία. Ένα μεγάλο "ευχαριστώ " και το πιο μεγάλο μπράβο ,στους μαθητές που συμμετείχαν στο εργαστήριο με ενσυναίσθηση και ευαισθησία" αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου.