Πανελλήνια συνάντηση νέων του CIOFF® στη Νάουσα
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου στις 5μμ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάουσας θα πραγματοποιηθεί η 1η Πανελλήνια Συνάντησης Νέων του CIOFF®. Θα γίνει παρουσίαση των μελών που συμμετέχουν στην Κίνηση, θα ακολουθήσει ενημέρωση για την μέχρι σήμερα πορεία και τα σχέδια για μελλοντικές δράσεις και θα γίνει συζήτηση θεμάτων που αφορούν την δραστηριότητα της Κίνησης. Στην παρουσίαση αυτή θα παραστούν και θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του παγκόσμιου CIOFF® YOUTH και Νέοι από άλλες Κινήσεις του εξωτερικού.
Ελληνική κίνηση νέων του CIOFF®
Ο CIOFF® (CONSEIL INTERNATIONAL DES ORGANISATIONS DE FESTIVALS DE FOLKLORE ET D' ARTS TRADITIONNELS) αποφάσισε πριν από χρόνια να δημιουργήσει Κίνηση Νέων, για να συμμετέχουν Νέοι από όλες τις χώρες, οι οποίοι θα συνεργάζονται και θα δημιουργούν με στόχο την διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς και με τα ιδανικά του CIOFF®, για την ειρηνική συνύπαρξη και εθελοντική προσφορά. Η Ελληνική Κίνηση Νέων του CIOFF® είναι αναπόσπαστο και ενεργό κομμάτι του παγκόσμιου CIOFF® YOUTH από το 2010 και με επίσημη πιστοποίηση και έγκριση των δράσεων που πραγματοποιεί, από τον Οκτώβριο του 2014. Αυτό την καθιστά μία από της οκτώ συνολικά Κινήσεις Νέων παγκοσμίως με τέτοια επιβράβευση, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και παράδειγμα γρήγορης ανάπτυξης για άλλες Χώρες που δημιουργούν Κινήσεις Νέων. Η μέχρι τώρα δράση της Κίνησης, με την εθελοντική προσφορά των Νέων, βοήθησε σημαντικά ώστε μέλος της Ελληνικής Κίνησης να κατέχει θέση Αντιπροέδρου με θέματα Πολιτισμού και συνεργασίας με την UNESCO στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Νέων του CIOFF®. Επίσης έχει την αμέριστη στήριξη και βοήθεια από το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα του CIOFF®.
Για την πραγματοποίηση των δράσεων που ανέλαβε η Ελληνική Κίνηση, συνεργάστηκε με σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους παιδιών Α.Μ.Ε.Α., οργανώσεις – φορείς – συλλόγους δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και με ιδιώτες. Οι συνεργασίες αυτές, σκοπό είχαν να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι σε πολιτιστικού ενδιαφέροντος δράσεις. Οι δραστηριότητες αυτές στηρίζονται στα τρέχοντα θέματα του CIOFF® YOUTH, παραδοσιακά παιχνίδια, παραδοσιακά επαγγέλματα, μύθοι – θρύλοι. Βασικό επίσης μέλημα της Κίνησης, είναι να διαδώσει σε περισσότερους Νέους όσα πρεσβεύει. Για το σκοπό αυτό επιζητεί συνεργασίες με διάφορους φορείς, όπως άλλες Κινήσεις Νέων, Παγκόσμιους Φορείς πολιτισμού, τοπικές Αρχές, ερευνητές, επιστημονικούς φορείς και γενικά με όσους έχουν τις ίδιες ιδέες για τον πολιτισμό και την κληρονομιά μας, δίνοντας έτσι στους Νέους υγιείς τρόπους σκέψης και παραδείγματα τρόπου ζωής και προσφοράς.
Στόχος της Ελληνικής Κίνησης Νέων του CIOFF®, είναι η πραγματοποίηση δράσεων στην Ελλάδα και στις συνεργαζόμενες πόλεις, με ευρύτερο ενδιαφέρον και μεγαλύτερη εμβέλεια, όπως Παγκόσμιες και Πανελλήνιες Συναντήσεις Νέων, Διαλέξεις – Ημερίδες – Σεμινάρια - Συνέδρια Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μικρές ΦΟΛΚΛΟΡΙΑΔΕΣ, Επιτόπιες Έρευνες και Ενημερώσεις από Παγκόσμιους Φορείς, όπως η UNESCO, ο CIOFF® κ.α..
Επίσης, προγραμματίζονται για το μέλλον, εργασίες και έρευνες από τους Νέους της Κίνησης, για την προστασία και διάδοση – ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδιαίτερων εθίμων, παραδόσεων, παραδοσιακών επαγγελμάτων και παιχνιδιών που τείνουν να εκλείψουν λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, με υψηλού επίπεδου τεκμηρίωση. Για όλα αυτά η Ελληνική Κίνηση Νέων του CIOFF®, επιζητά την καλύτερη συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, Δήμους και Περιφέρειες, καθώς και με άλλες Δημόσιες Υπηρεσίας και Παγκόσμιους Οργανισμούς, Επιστημονικούς Φορείς, για την καλύτερη δυνατή επίτευξη των στόχων που θέτει.
Μέχρι στιγμής η Κίνηση δραστηριοποιείται κυρίως στο Δήμο Νάουσας Ημαθίας, Νέοι όμως υπάρχους και στην Κατερίνη, τα Ιωάννινα, τα Γιαννιτσά και τη Νάουσα της Πάρου, σε στόχο να προστεθούν και άλλοι Νέοι από άλλες πόλεις.
Τέλος, μέσω των δημοσιεύσεων σε ιστοσελίδες της Παγκόσμιας Κίνησης, αλλά και κατά τις τακτικές Παγκόσμιες Συναντήσεις Νέων, αναδεικνύονται οι τόποι πραγματοποίησης των δράσεων, πράγμα που προσφέρει θετικής διαφήμιση στις πόλεις και στις τοπικές Αρχές στο εξωτερικό και τους φέρνει σε επαφή με Παγκόσμιους Φορείς και Οργανισμούς, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη τους.