Βέροια: Εκδήλωση με θέμα «Ψυχική Υγεία – Ψυχική Ασθένεια : Μύθοι & Αλήθειες» διοργάνωσε ο ΣΟΦΨΥ
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Σε μια κατάμεστη αίθουσα του καφέ “foyer” του Κοι.Σ.Π.Ε. «ΔΕΣΜΟΣ» στο ισόγειο της Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Δήμου Βέροιας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου η εκδήλωση για τα 5 χρόνια λειτουργίας του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας.
Η εκδήλωση είχε σαν θέμα «Ψυχική Υγεία – Ψυχική Ασθένεια : Μύθοι & Αλήθειες» και ομιλήτριες την Ψυχίατρο κ. Ειρήνη Τσίρκα και την Ψυχολόγο Χρύσα Μπέκα, επιστημονικούς συνεργάτες του Κέντρου Υποστήριξης ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές Βέροιας του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας.
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος Γιώργος Σαλιάγκας αναφέρθηκε στην πεντάχρονη πορεία του Συλλόγου, τις δομές της Στέγης Δημιουργίας και του Κέντρου Υποστήριξης που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Κ.Μ., στην προσφορά των μελών , φίλων, εθελοντριών και χορηγών όλα αυτά τα χρόνια, τους οποίους και ευχαρίστησε.
Μίλησε για τις μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη ραγδαία αύξηση των ψυχικών ασθενειών και την αναγκαιότητα άσκησης πολιτικών για την πρόληψη, τη δημιουργία δομών και υπηρεσιών και τη στήριξη των ληπτών και των οικογενειών – φροντιστών τους.
Εθεσε ερωτήματα που απασχολούν σήμερα πολλούς πολίτες σχετικά με την ψυχική ασθένεια, όπως για το στίγμα, την εγκληματικότητα, τον κοινωνικό αποκλεισμό και άλλα.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τη Βουλευτή Ημαθίας κ. Φ. Καρασαρλίδου, η οποία τόνισε ότι παρακολουθεί τις δράσεις του Συλλόγου και την προσφορά του και ότι θα έχει την αμέριστη στήριξή της.
Στην ομιλία της η Ψυχίατρος Ειρήνη Τσίρκα καθήλωσε τους παρευρισκομένους με την επιστημονική και ανθρώπινη εισήγησή της, καταρρίπτοντας με σαφή τρόπο και επιστημονικά τεκμήρια όλους τους μύθους που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την ψυχική ασθένεια μέσα από το στιγματισμό της. Αναφέρθηκε στις δυνατότητες που σήμερα δίνει η επιστήμη, τόσο με τη φαρμακευτή όσο και την ψυχολογική υποστήριξη, οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας να έχουν τη δυνατότητα σπουδών, εργασίας, κοινωνικής και επαγγελματικής επανένταξης και γενικότερα ισότιμης κοινωνικής συμμετοχής. Απαιτείται όμως όπως τόνισε, η αποδοχή , κατανόηση και στήριξη από την κοινωνία της όποιας «διαφορετικότητάς» τους, καθώς επίσης και άσκησης πολιτικών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας.
Στη συνέχεια η Ψυχολόγος Χρύσα Μπέκα, παρουσίασε το θέμα μέσα από μια βιωματική – διαδραστική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν με ιδιαίτερη θέληση όλοι οι παρευρισκόμενοι και ο χώρος έγινε ένα μεγάλο εργαστήριο. Διατύπωσαν λέξεις που αναφέρονται τόσο στην ψυχική ασθένεια όσο και στην ψυχική ασθένεια και χωρισμένοι σε ομάδες έγραψαν ιστορίες για τις λέξεις αυτές, ιστορίες που πραγματικά ήταν εκπληκτικές και ανέδειξαν σκέψεις, προβληματισμούς αλλά και μια νότα αισιοδοξίας και ελπίδας.
Παράλληλα λειτούργησε και η Εκθεση Χριστουγεννιάτικων δώρων από τις εθελόντριες του Συλλόγου, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί καθημερινά στα γραφεία του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας (Ανοίξεως 120).