BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

super course

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση του «Έρασμου» στη Νάουσα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογός Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», το απόγευμα του Σαββάτου (23-11-19) στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του «Πολυχώρου Πολιτισμού Βέτλανς – Χρήστος Λαναράς», στη Νάουσα, υπό την αιγίδα του Δήμου, με αφορμή την 25 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Μετά την προβολή σχετικού βίντεο με την ταυτότητα και κάποιους καίριους σταθμούς της δράσης του Συλλόγου,  χαιρετισμό απηύθυνε  ο Δήμαρχος Νάουσας  κ. Νικόλαος Καρανικόλας, περιγράφοντας την κακοποίηση ως καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της γυναίκας ειδικότερα, όσον αφορά την αξιοπρέπεια, την ισότητα ακόμη και την πρόσβαση στις υπηρεσίες της δικαιοσύνης. «…Ο αντίκτυπος της βίας κατά των γυναικών, δεν αφορά μόνον τις ίδιες αλλά και τις οικογένειες, τους φίλους, την ίδια μας την κοινωνία στο σύνολό της. Τα στοιχεία είναι ντροπιαστικά και τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας είναι από τα πιο σκοτεινά…», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος .

Η Βουλευτής Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου, σε σύντομο χαιρετισμό της, ανέφερε κάποια σοκαριστικά στατιστικά στοιχεία που συνδέουν τη βία με την εγκληματικότητα και υπενθύμισε ότι προηγούμενη Κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και επικύρωσε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ένα σπουδαίο εργαλείο – όπως είπε – σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας.

Στην συνέχεια η Πρόεδρος του «Έρασμου» κ.Γεωργία Φωστηροπούλου ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές Δήμο και Αστυνομία, τη Βουλευτή και όλους τους παρευρισκομένους, μιλώντας για τη σημασία της 25ης Νοέμβρη ως καθιερωμένης Διεθνούς Μέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ενός σοβαρού κοινωνικού ζητήματος, όπως είπε, που δεν κάνει διαχωρισμούς συνόρων, πολιτισμών ή οικονομικής διαστρωμάτωσης και αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας του «Έρασμου» πριν 13 χρόνια και την πορεία του. «Σήμερα ζητάμε τη δική σας υποστήριξη για να συνεχίσουμε τη δράση μας, γιατί μπορούμε να προσφέρουμε ουσιαστική στήριξη κι ελπίδα…», τόνισε.

Ακολούθως η κ. Μαρία Ασλανίδου ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, η οποία παρέχει τις υπηρεσίες στον «Έρασμο», μίλησε σχετικά με την κακοποίηση και την αντιμετώπιση των περιστατικών εντός αλλά και εκτός της δομής.

«Μία στις 16 γυναίκες στην Ελλάδα σήμερα είναι κακοποιημένη.  Η βία είναι δίπλα μας, στο σπίτι μας, στο φιλικό, το κοινωνικό, το εργασιακό μας περιβάλλον, ενώ παγκοσμίως δυστυχώς δεν καταγγέλλεται…», ανέφερε και σκιαγράφησε τα προφίλ χαρακτήρων και συμπεριφοράς ρόλων του θύματος, του θύτη αλλά και των παιδιών που γίνονται αποδέκτες του προβλήματος . Για το πρόβλημα του trafficking ειδικότερα μίλησε, εκπροσωπώντας την Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας, ο Ανθυπαστυνόμος κ. Γεώργιος Σιπητάνος, φαινόμενο που αποφέρει τεράστια κέρδη στα διεθνή κυκλώματα της εμπορίας ανθρώπων και κατέχει την τρίτη κατά σειρά θέση, μετά την διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, στην παγκόσμια εγκληματικότητα.  Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Δικηγόρος και Μέλος του ΔΣ του «Έρασμου» Σοφία Ζεϊμπέκη, η οποία μίλησε σχετικά με την παροχή νομικής στήριξης στα θύματα της βίας και κατέληξε απευθυνόμενη στο κοινό με τα εξής: «…Αυτό που θέλω από σας πω είναι  να καταγγείλετε κάθε φαινόμενο βίας που πέφτει στην αντίληψή σας. Να γνωρίζετε ότι προστατεύεστε από το νόμο με τήρηση του απορρήτου. Σπάστε την ντροπή και τη σιωπή. Μιλήστε».  Την όλη διαδικασία συντόνισε η Κοινωνική Λειτουργός της Δομής του «Έρασμου» κ.Ολυμπία  Λαζαρίδου. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή ταινίας μικρούς μήκους  σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία,  από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας με τίτλο «ΥΠΝΟΒΑΤΩΝΤΑΣ» σε σκηνοθεσία της Μελίσσας Αναστάση, βραβευμένη ως η Kαλύτερη Tαινία «Έλληνες του Κόσμου».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας κ. Δ. Κούγκας, ο Υποδιοικητής κ.Θεόδωρος Παπαδόπουλος, από το Δήμο Νάουσας η Αντιδήμαροχος Πολιτισμού και Τουρισμού Δ. Μπαλτατζίδου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας Γ. Τριανταφύλλου, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Στέλλα Αραμπατζή κ.α.

Μήνυμα του Συλλόγου, με αφορμή την 25 Νοέμβρη – Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οι γυναίκες που έχουν βιώσει ή βιώνουν τη βία, έχουν ανάγκη από βοήθεια, προσοχή και προστασία κάθε μέρα.

Βία είναι κάθε πράξη που αποσκοπεί στην πρόκληση σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βλάβης. Συμβαίνει μεταξύ ερωτικών συντρόφων και μέσα στην οικογένεια. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο φόβος. Βασίζεται στην επιβολή της δύναμης και στην άσκηση ελέγχου από τον σύντροφο ή σύζυγο και συνήθως κλιμακώνεται με το πέρασμα του χρόνου, τόσο σε σοβαρότητα όσο και σε συχνότητα. Δεν συμβαίνει σαν μεμονωμένο περιστατικό μία μόνο φορά. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να αντιληφθούμε ότι είμαστε σε κακοποιητική σχέση. Το πρώτο βήμα στη λύση του προβλήματος είναι να το αναγνωρίσουμε. Ορισμένες μορφές βίας περιλαμβάνουν: τον βιασμό, τη σεξουαλική επίθεση ή παρενόχληση, την ενδοοικογενειακή βία, την πορνεία, το trafficking και τον καταναγκαστικό γάμο.

Η βία δεν έχει κοινωνική τάξη, χρώμα, μορφωτικό επίπεδο, ηλικία και οικονομική κατάσταση. Μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα, μπορεί να είναι λεκτική, σωματική, ψυχολογική και οικονομική.

Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν όλες οι γυναίκες ότι υπόκεινται κάποια μορφή βίας, λόγω του ότι μπορεί να έχουν μεγαλώσει μέσα σε ένα βίαιο περιβάλλον ή έχουν στερεότυπες αντιλήψεις πως έτσι είναι μία συμβίωση ή πως έτσι πρέπει να λειτουργεί το «ισχυρό» φύλο μέσα σε μία σχέση ή στην οικογένεια.

Συνήθως, οι γυναίκες που δέχονται βία αισθάνονται ντροπή και νιώθουν υπεύθυνες οι ίδιες για την κατάσταση που βιώνουν. Έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Γι αυτό και εμείς, ως Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης, προσπαθούμε να τις ενδυναμώσουμε, να τις κάνουμε να καταλάβουν ότι αυτό που βιώνουν δεν είναι κάτι αποδεκτό. Η άσκηση βίας και η κακοποίηση αποτελούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην Ελλάδα αναγνωρίζονται ως εγκλήματα και τιμωρούνται.

Κύριο μέλημά μας ως «ΕΡΑΣΜΟΣ, για την βέλτιστη προστασία του θύματος, είναι να ενισχύσουμε τις γυναίκες στη νέα τους ζωή καλύπτοντας προσωπικές καθημερινές τους ανάγκες, όπως φιλοξενία, παροχή τροφής, ρουχισμού αν χρειαστεί, ψυχολογική υποστήριξη, νομική βοήθεια, εύρεση εργασίας, ουσιαστική συμμετοχή στα προβλήματα κάθε θύματος με εξειδικευμένους επαγγελματίες και με άριστη εθελοντική ομάδα, που στοχεύει σε μία πιο ολοκληρωμένη λύση, ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69