BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

O Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ημαθίας για το Νίκο Μουτσόπουλο

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ημαθίας ανακοίνωσε τα εξής για τον θάνατο του καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου:

"Πλήρης ημερών στην ηλικία των 92 ετών , έφυγε στις 14 Μαρτίου 2019 ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής σχολής του Α.Π.Θ. Νίκος Μουτσόπουλος .Καθηγητής και δάσκαλος πολλών εξ ημών που είχαμε την τύχη να διδαχτούμε από τις αστείρευτες γνώσεις του . Ο καθηγητής υπήρξε μεγάλη μορφή της Αρχιτεκτονικής , πανεπιστήμων και ολιστικής θεώρησης αρχιτέκτων . Ενέπνευσε πολλούς φοιτητές με τον πληθωρικό του λόγο και το εκρηκτικό του πάθος για την αρχιτεκτονική .

Γεννημένος στην Αθήνα το 1927 (αν και ο ίδιος αυτοχαρακτηριζόταν ως «Μακεδών εξ Αρκαδίας», καθώς είχε καταγωγή από τη Στεμνίτσα της Αρκαδίας) με σπουδές στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, όπου εισήχθη πρώτος και είχε καθηγητές άλλους «μύθους» της πνευματικής ζωής, όπως ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, έγινε καθηγητής 31 μόλις ετών στη νεοσύστατη τότε Αρχιτεκτονική σχολή του ΑΠΘ.

Είχε δίπλωμα Θεολογίας, από τη Θεολογική Σχολή ΑΠΘ (1963) και μεταπτυχιακές σπουδές αρχαιολογίας στη Σορβόννη και στο Institut d’ Art et d’ Archéologie, Δρ. Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π. (1956). Τιμήθηκε ως «Μέγας Άρχων Δεπουτάτος, τῆς καθ᾽ἡμᾶς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας», του Οικουμενικού Πατριαρχείου (19.3.1967).

Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1980), της Academia Pontaniana της Νεαπόλεως (Ιταλίας) (1981), ξένος εταίρος της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών της Σόφιας (1985). Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Kliment Ohrinski της Σόφιας (Βουλγαρία) (1990), του Πανεπιστημίου Paisii Hilandarski του Plovdiv (Φιλιππουπόλεως) (2010), του Πανεπιστημίου Άγ. Κύριλλος και Μεθόδιος του Veliko Târnovo (Βουλγαρία) (2015) και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2015). Διετέλεσε επίτιμος πρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ ενώ του είχε απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο του ιδρυτή της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, Marin Drinov (1985) και τo αργυρό μετάλλιο της Αssociation Espaniola de les Castillos.

Υπήρξε συγγραφέας 550 και πλέον ογκωδών βιβλίων και δημοσιεύσεων και ήταν μέλος σε δεκάδες επιστημονικές εταιρείες και συμβούλια.

«Δεν είχα δικαίωμα να ζω και να διδάσκω στη Μακεδονία με τα μάτια μου στη ...Χαμουτζία. Έτσι ξεκίνησα την έρευνα...», έλεγε ο ίδιος αυτοβιογραφούμενος σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί προς τιμήν του προ διετίας από το Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ, στην αίθουσα «Μανώλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η πόλη της Βέροιας έχει την τύχη να ευεργετηθεί απ τον καθηγητή Νίκο Μουτσόπουλο με πολύ ουσιώδη και έμπρακτο τρόπο με δύο δωρεές υψηλού επιστημονικού επιπέδου.

Αρχικά με την δωρεά στον Δήμο των πνευματικών δικαιωμάτων του βιβλίου του " Η λαϊκή Αρχιτεκτονική της Βέροιας" και με την μετέπειτα δωρεά του ιστορικού του αρχείου .

Η πόλη της Βέροιας οφείλει να τιμήσει τον μεγάλο Έλληνα καθηγητή της Αρχιτεκτονικής , ως μέγα ευεργέτη της .

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ημαθίας εκφράζει την λύπη του για την εκδημία της μεγάλης αυτής προσωπικότητας της Αρχιτεκτονικής , συλλυπούμενος εκ βαθέων την οικογένειά του .

Επιπροσθέτως προτείνει επισήμως στον Δήμο Βεροίας να αποδώσει , ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης , εξ ονόματος όλων των Βεροιαίων, στον μέγα ευεργέτη της πόλης, με την την ονοματοθεσία κάποιας οδού στην πόλη μας".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69