Φιλοζωικός Όμιλος Ημαθίας: «Μπάτε σκύλοι, αλέστε…»
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Από τον Φιλοζωικό Όμιλο Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής σχετικά με την διαχείριση των αδέσποτων σκύλων:
"Στο πλήθος των πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων και συνεντεύξεων που τελευταία έχουν κατακλύσει τα ΜΜΕ μέσω των οποίων ο Δήμος Βέροιας προσπαθεί να μας πείσει ότι κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τα αδέσποτα σκυλιά και ότι είναι ο μοναδικός Δήμος στη Χώρα που τηρεί ευλαβικά το Νόμο, δηλώνουμε τη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση που βιώνουμε και τη χρόνια αδυναμία να επιλυθεί το πρόβλημα των αδεσπότων ζώων. Αντιθέτως το πρόβλημα την τελευταία 10ετία έχει ξεφύγει από κάθε όριο, παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έχουμε πληρώσει οι Δημότες Βέροιας για την αντιμετώπισή του. Ενδεικτικά αναφέρουμε για να ενημερώσουμε ορθά και υπεύθυνα ότι:
Ο Δήμος Βέροιας παραβιάζει το Νόμο διότι:
Παραβιάζεται η με αριθμό 5615/14-3-2016 άδεια που χορηγήθηκε μετά από 15 χρόνια παράνομης λειτουργίας, και αντί να φιλοξενηθούν μέχρι 17 σκυλιά σε ατομικούς κλωβούς, ο αριθμός τους κυμαίνεται από 130 έως 200 σκύλοι!!!
Ήδη, με την υπ’ αριθμόν 36/22-12-2016 απόφασή της δημοτικής επιτροπής Διαχείρισης Αδεσπότων έχει εγκριθεί ως περιοχή επανένταξης η πτέρυγα Ε3, εμβαδού 2.610 τ.μ., στο Ταγαροχώρι, η οποία δεν είναι τίποτε περισσότερο από παράνομη επέκταση του υφιστάμενου Κυνοκομείου, χωρίς υποδομές και καμία πρόβλεψη λειτουργίας!!!
Το Κυνοκομείο λειτουργεί απλά ως «στρατόπεδο συγκέντρωσης», όπου τα περισσότερα ζώα θανατώνονται από τις μεταδοτικές ασθένειες ή «εξαφανίζονται», καθώς η περίφραξη ήταν τρύπια σε πολλά σημεία και ίσχυε το «μπάτε, σκύλοι αλέστε...».
Αντί οι επανεντάξεις να γίνονται στις περιοχές από όπου περισυλλέχθησαν, οι σκύλοι εγκαταλείπονταν σε βουνά και σε λαγκάδια, όπου όσα επιβίωναν επανέρχονταν φοβισμένα, αγριεμένα και επιθετικά από τις κακουχίες.
Έχει απαγορευτεί η είσοδος στο Κυνοκομείο ακόμα και σε μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Διαχείρισης Αδεσπότων και συγκεκριμένα στην πρόεδρο του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας κα. Καλπάκη Αιμιλία, για να μην έχει πρόσβαση στο Κυνοκομείο και να μην μπορεί να διαπιστώσει παραβάσεις, όπως κουφάρια σκύλων πεταμένα μέσα στα κλουβιά καλυμμένα με θειάφι !!!
Τα πτώματα των σκύλων αντί να καίγονται υγειονομικά στον αποτεφρωτήρα που αγοράστηκε αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, στέλνονται για καύση στα Σφαγεία Βέροιας!
Σε πρόσφατο δημοσίευμα του ο Δήμος ανέφερε ότι προχώρησε σε περισυλλογή δέκα αδέσποτων σκύλων στο κέντρο της Βέροιας πέριξ του ναού των Αγίων Αναργύρων, εκ των οποίων οι 6 δεν είχαν σήμανση, άρα δεν είχαν ποτέ περάσει από το Κυνοκομείο για εμβολιασμό και στείρωση! 6 στα 10 σκυλιά λοιπόν χωρίς να έχουν διαχειρισθεί από το Δήμο... τα ποσοστά «επιτυχίας» μιλούν από μόνα τους!
Η Επιτροπή Διαχείρισης Αδεσπότων ΔΕΝ είναι δυνατό να συνεδριάζει με χρονική απόσταση 4-5 μηνών!
Με το κείμενο αυτό ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ και ζητάμε το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας και ο κάθε ένας δημοτικός σύμβουλος να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι πρώτα των δημοτών που ταλαιπωρούνται από την υπάρχουσα κατάσταση και κατόπιν έναντι των αδέσποτων ζώων και με απόφαση τους να επιβάλλουν άμεσα την εφαρμογή του Νόμου και κυρίως να αποφασισθεί:
Αυστηρή τήρηση του ορίου των φιλοξενούμενων σκύλων που προβλέπει η άδεια λειτουργίας του Κυνοκομείου. Αυτό σημαίνει ότι ανά 10-15 ημέρες θα περισυλλέγονται 10-15 σκύλοι, θα εμβολιάζονται, θα σημαίνονται ηλεκτρονικά με chip, θα στειρώνονται τα θηλυκά για να μην γεννήσουν νέα αδέσποτα και θα επιστρέφουν στον τόπο από όπου τα πήραν οι Κυνοκόμοι ή σε κατοικημένες περιοχές όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο και τροφή με μέριμνα του Δήμου. Έτσι θα αποφεύγεται η ασυλοποίηση των ζώων, αλλά και θα αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα ορισμένων από αυτά.
Κατάργηση της επέκτασης του Κυνοκομείου που «βαφτίστηκε» περιοχή επανένταξης Ε3!
Ελεύθερη πρόσβαση στο Κυνοκομείο σε όσους δημότες θέλουν να δουν «ίδιοις όμασι» την κατάσταση από κοντά και κατάργηση του «άβατου» για την πρόεδρο του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας κα Καλπάκη, ώστε να μην χρειάζεται Εισαγγελική παραγγελία κάθε φορά για να επιβλέψει το «έργο» και τη λειτουργία του Κυνοκομείου, όπως επιβάλλει το καθήκον της.
Επιτέλους να επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπει ο Νόμος σε όσους ιδιοκτήτες σκύλων δεν σημαίνουν ηλεκτρονικά τα σκυλιά τους και στη συνέχεια μπορούν με ευκολία να τα παρατούν αδέσποτα στους δρόμους. Και αυτοί είναι πάρα πολλοί! Γιατί άραγε τόσα χρόνια ο Δήμος δεν επέβαλλε ούτε ένα πρόστιμο;
Ο Δήμος θα πρέπει επιτέλους να ανταποκριθεί στο αίτημα ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ του Φιλοζωικού Ομίλου Ημαθίας με τήρηση βιβλίου εισερχομένων – εξερχομένων σκύλων και ΕΤΗΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ λειτουργίας του Κυνοκομείου, ώστε να μάθουν οι δημότες πόσα σκυλιά περισυλλέχθηκαν, εμβολιάστηκαν, στειρώθηκαν, υιοθετήθηκαν, πέθαναν, επανεντάχθηκαν (και σε ποιες περιοχές), πόσα παραμένουν εντός του Κυνοκομείου και πόσο κοστίζει η λειτουργία του για το Δήμο και τους δημότες (συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας των υπαλλήλων).
Πιστεύουμε ότι με την πιστή εφαρμογή του Νόμου, σε διάστημα ενός - δύο χρόνων, τα ήδη υπάρχοντα σκυλιά μέσα στην πόλη θα ήταν όλα εμβολιασμένα και ασφαλή για τους δημότες, δεν θα αναπαράγονταν -αφού θα ήταν στειρωμένα- και δεν θα επέτρεπαν σε νέα σκυλιά από την ύπαιθρο γύρω από την πόλη να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα, αφού οι υφιστάμενες αγέλες «περιφρουρούν και σημαίνουν» τις περιοχές που διαβιώνουν.
Έτσι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, ΟΧΙ ΜΕ ΦΟΛΕΣ!!
ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ;