Απόκριες στην Βουλγαρία με τους Ορειβάτες Βέροιας
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Του Νίκου Τσιαμούρα
Χώρα του Ασπαρούχ και του θρυλικού Σπάρτακου. Ψηλά βουνά και λαγκάδια πλούσια βλάστηση, άφθονα τρεχούμενα νερά. Θρακικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία και ερείπια, εκκλησίες παλιές και μοναστήρια κρυμμένα στις αγκαλιές των βουνών.
Φύγαμε από την Βέροια πρωινό Σαββάτου για ένα ταξίδι για μια ορειβατική εξόρμηση στην γειτονική χώρα Βουλγαρία. Περάσαμε τον ποταμό Στρυμώνα, Στρούμα στα βουλγάρικα, καρά - σου ( μαύρο – νερό) στα τούρκικα.
Πηγάζει από το όρος Βίτοσα. Παλιότερα λεγόταν Παλαιστίνος από το όνομα του μυθικού Βασιλιά της Θράκης Παλαιστίνο. Στρυμώνας ποτάμιος θεός, βασιλιάς της Θράκης και γιος του θεού Άρη. Όταν ο γιός του Ρήσος – μητέρα του η μούσα Ευτέρπη ( μούσα της μουσικής και δωρήτρια της ευχαρίστησης) - σκοτώθηκε στην Τροία από τον Διομήδη, ο Στρυμώνας έπεσε στον ποταμό και πνίγηκε.
Θράκες, φυλή Ινδοευρωπαϊκή. Βρισκόμαστε στην Ομηρική Θράκη. Επεκτεινόταν μέχρι τον Αξιό, τον Ελλήσποντο και την Μαύρη Θάλασσα, μέχρι την Σερβία και ολόκληρη τη σημερινή Βουλγαρία. Ο προπάτορας τους λεγόταν Θράξ γιος του Θεού του πολέμου Άρη. Η Θράκη ήταν κόρη του Ωκεανού και της Παρθενόπης, αδελφή της Ευρώπης.
Το ταξίδι μας στο φανταστικό περιβάλλον στην ιστορία και τη μυθοπλασία ξεκίνησε μόλις περάσαμε τα σύνορα. Μπήκαμε στην Βουλγαρία, ιδρυτής της χώρας υπήρξε ο Ασπαρούχ το 668 π.Χ., ηγεμόνας αποκαλούμενος και Χαν. Συναντάται και ως Ισπερίχ που το όνομα του σημαίνει ΄΄αυτός που έχει ψυχή αλόγου΄΄. Ο πατέρας του ο Χουβράτης πέθανε το 665. Αυτός εξουσίαζε τη ΄΄ Μεγάλη Βουλγαρία΄΄, μια ομοσπονδία τουρκογενών φύλων που εκτεινόταν βόρεια της μαύρης θάλασσας. Στην αρχαιότητα η περιοχή ονομαζόταν από τους Έλληνες Μοισία, ενώ προς τον Δούναβη κατοικούσαν Γέτες και βορειότερα Δάκες. Τον 8ο π.Χ. αιώνα εισέβαλλαν από τον βορά οι Κιμμέριοι. Από τον 3 μ.Χ αιώνα ήταν αδιάκοπη η κίνηση λαών στη Βουλγαρία. Γαλάτες , Βισιγότθοι, Αλβανοί, Άβαροι.
Πλησιάζουμε την πρώτη πόλη, το Σαντάσκι. Η περιοχή κατοικήθηκε από την θρακική φυλή των Μαίδων. Εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε σαν σκλάβος ο θρακιώτης στην καταγωγή Σπάρτακος. Πουλιέται σαν δούλος στον εκπαιδευτή Γναίο Λέντολο Βατιάτο. Την περίοδο 70- 73 π. Χ. ηγήθηκε μεγάλης επανάστασης δούλων και άλλων κοινωνικώς καταπιεσμένων ατόμων εναντίον των Ρωμαίων. Γνωστή ως επανάσταση του Σπάρτακου ή την επανάσταση των μονομάχων.
Προσπέρασμε το Μπλαγκόεβγκραντ και συνεχίζουμε , τριγύρω μας πανύψηλες χιονισμένες βουνοκορφές άγρια ομορφιά και όσο φεύγει η μέρα το κρύο γίνεται εντονότερο. Μεσημέρι και δεξιά μας ο δρόμος σε μερικά χιλιόμετρα οδηγεί στη μονή Ρίλα. Χτισμένη σε υψόμετρο 1147 μέτρων από τον Ιβάν Ρίλσκι το 927 μ. Χ . είναι το μεγαλύτερο και ομορφότερο μοναστήρι της χώρας. Το 1976 ανακηρύχθηκε εθνικό ιστορικό μνημείο ενώ το 1983 η UNESKO το θεωρεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Η πόλη της Σόφιας μας υποδέχεται με μια μελαγχολία, με αρκετή κίνηση τροχοφόρων και ανθρώπων, καταλύσαμε στο ξενοδοχείο Novotel .. Στην περιοχή της Σόφιας υπήρχε οικισμός από την νεολιθική εποχή.
Σερδίκη στα ρωμαικά χρόνια, Τριαδίτσα τη Βυζαντινή εποχή ( 6ο μ. Χ αιώνα). Σρέντετς στη σλάβικη γλώσσα το 809 μ. Χ. Αρχές του 15ου αιώνα γίνεται γνωστή σαν Σόφια, επειδή εκείνο τον καιρό η βασικότερη εκκλησία της περιοχής ήταν η Αγία Σοφία. Από το 1897 γίνεται πρωτεύουσα του Βουλγάρικου κράτους.
Μετά το πρωινό με μια ηλιόλουστη λαμπερή μέρα πήραμε το δρόμο που μας οδηγεί στο χιονοδρομικό Μπόροβετς. Περάσαμε την κωμόπολη Σάμοκοβ με την ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Συμεών , υπάρχει και η κατοικία των Βούλγαρων Τσάρων ΄΄ Τσάρσκα Μπίστριτσα ΄΄. Το παλιότερο χειμερινό θέρετρο της χώρας και από τα παλιότερα της Ευρώπης. Βρίσκεται 1350 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας ενώ οι ψηλότερες πίστες φτάνουν σε υψόμετρο 2600μ. Ιδρύθηκε το 1896 για να φιλοξενεί τους Βούλγαρους τσάρους. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Μπόροβετς επέλεξε να κτίσει το χειμερινό του ανάκτορο – καταφύγιο ο Πρίγκιπας Φερδινάνδος ο 1ος στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο πρώτος πρίγκιπας του τρίτου Βουλγάρικου κράτους. Ήταν αξιωματικός του Αυστροουγγρικού στρατού. Παραιτήθηκε το 1886 μετά από ένα φιλορωσικό πραξικόπημα μόλις 7 χρόνια μετά την ενθρόνιση του. Γεννήθηκε στην Βιέννη στις 26 Φεβρουαρίου το 1861 και πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου το 1948 στο Κόμπουργκ της Γερμανίας. Η αριστοκρατία της Βουλγαρίας κάποτε κυνηγούσε στην περιοχή που σήμερα βγάζει πρωταθλητές του σκι. Οι φίλοι του σκι θεωρούν ότι διαθέτει το καλύτερο ποιοτικώς χιόνι της Ανατολικής Ευρώπης.
Η κορυφή ονομάζεται Μουσάλα, είναι η ψηλότερη της βαλκανικής χερσονήσου με υψόμετρο 2925μ. Πάρα πολλά μικρά καταστήματα πολλά μπαρ καφέ και κλάμπ, παντού χρώματα από σκιέρ και επισκέπτες. Τοπίο πανέμορφο, ψηλές κορφές, πλούσια βλάστηση με πανύψηλα λυγερόκορμα έλατα, ποτάμια και λίμνες.
Εμείς οι φίλοι ορειβάτες ανεβαίνουμε, ορειβατούμε τώρα σε χιονισμένο τοπίο η μέρα ηλιόλουστη και ζεστή. Οι άλλοι φίλοι της παρέας έκαναν ατέλειωτα σκι και οι υπόλοιποι της παρέας απολαμβάνουν την ομορφιά και τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού.
Ψηλότερα απολαμβάνουμε μια πανοραμική θέα , ένα τοπίο θεϊκό Το βουνό Ρίλα σε υψόμετρο 2100 – 2500 μ. έχει 7 πανέμορφες αλπικές λίμνες με ονόματα όπως .δάκρυ, μάτι, νεφρό, δίδυμος, τρίφυλλος, τη λίμνη των ψαριών και η κάτω λίμνη.
Τελευταία ημέρα στη Σόφια κάτω από ένα βροχερό ουρανό και η ξενάγηση μας ξεκινά από το κέντρο της πόλης, από την εκκλησία του Αλεξάνδρου Νέφσκι με τους χρυσούς τρούλους, την Μητρόπολη Αγία Σοφία με τις κατακόμβες και την άσβεστη φλόγα του μνημείου των πεσόντων, την Ρωσική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το κοινοβούλιο και την πύλη της αρχαίας Σέρδικα.
Αφήσαμε πίσω μας την πόλη της Σόφιας μουντή και βροχερή και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Η περιπλάνηση μας μέσα από ένα τριήμερο γεμάτο συγκινήσεις πήρε τέλος με επιτυχία. Συγχαρητήρια σε όλους τους φίλους που πήραν μέρος για να πραγματοποιηθεί αυτή η 3ήμερη απόδραση στη γειτονική χώρα.