Μητρικός θηλασμός: τα οφέλη για τα βρέφη και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μητέρες
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Δημαρχείου Βέροιας θα συγκεντρωθούν μανούλες με τα βρέφη τους και θα συμμετάσχουν στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Θηλασμό. Για την εκδήλωση μίλησε στον "Πληροφοριοδότη" η Νανά Νάντση, Διαχειρίστρια της Ομάδας Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας.
Τι είναι η «Βέροια-Ημαθία: Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας»;
Η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας Βέροιας είναι μια ομάδα που απαρτίζεται από εθελόντριες μητέρες που υποστηρίζουν το θηλασμό και έχουν κάποια αντίστοιχη προσωπική εμπειρία. Η Ομάδα μας δραστηριοποιείται κυρίως μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω Facebook και ανήκει ως μέλος στο “Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας’’.
Τι είναι το Πανελλήνιο Δίκτυο και πως δημιουργήθηκε η ομάδα της Βέροιας;
Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, δημιουργήθηκε με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό. Σήμερα, στο δίκτυο ανήκουν πάνω από 45 ομάδες οι οποίες λειτουργούν μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης FACEBOOK με σύνολο μελών περίπου 25000!
Στις ομάδες αυτές υπάρχουν έμπειρες θηλάζουσες γυναίκες, και είναι στη διάθεση των μητέρων αυτών, που μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων, θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τη σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού, για την υγιή ανάπτυξη του μωρού τους, κι έχουν ενστερνιστεί πλήρως την άποψη ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα:
- Ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του,
- Τροφή από το στήθος της και
- Ασφάλεια από την παρουσία της
και με το θηλασμό μπορεί να καλύψει και τα τρία!
Καθώς ως θηλάζουσες μητέρες συναντήσαμε στην αρχή πολλές δυσκολίες που αφορούν το θηλασμό και πολύ λίγη υποστήριξη και ενημέρωση, η βοήθεια από άλλες έμπειρες μητέρες και από άλλες ομάδες με μητέρεςήταν καθοριστική για να τα καταφέρουμε. Για να βοηθήσουμε λοιπόν κι εμείς με τη σειρά μας τις νέες μητέρες σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε αυτήν την ομάδα. Αριθμούμε περίπου 500 μέλη τα οποία ολοένα και αυξάνονται.
Ποιος ο σκοπός της εκδήλωσης του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού;
Ο σκοπός της εκδήλωσης, που υλοποιείται για 5η χρονιά πανελλαδικά και για 4η στη Βέροια, είναι να φέρουμε σε επαφή την κοινωνία με την εικόνα του θηλασμού και να δείξουμε πόσο απλή και αυτονόητη διαδικασία είναι. Καλούμε τις μητέρες να συμπεριλάβουν το θηλασμό στην καθημερινότητά τους και να απελευθερωθούν από την όποια συστολή τους που οδήγησε την κοινωνίας μας να θεωρεί ταμπού το δημόσιο θηλασμό. Διεκδικούμε το δικαίωμα των παιδιών να θηλάζουν ελεύθερα και ανεμπόδιστα όπου και όποτε το ζητήσουν. Διεκδικούμε το δικαίωμα της μητέρας να θηλάζει κάθε στιγμή που το χρειάζεται το μωρό της χωρίς να δυσκολεύεται, να κρύβεται και να στεναχωριέται από την επικρατούσα ανελευθερία της διακριτικής αποκάλυψης του στήθους με σκοπό το θηλασμό. Κατ’ επέκταση διευκολύνεται η δυαδική σχέση μητέρας-παιδιού όσον αφορά το θηλασμό και έτσι καταρρίπτεται κάθε κοινωνικό εμπόδιο που θα μπορούσε να την αποθαρρύνει από τη συνέχιση του θηλασμού. Έτσι συνεχίζουν για όσο περισσότερο το επιθυμούν οι δυο τους!
Για ποιο λόγο δυσκολεύονται οι γυναίκες να θηλάσουν σήμερα;
Διότι από τις πρώτες ώρες της γέννησης του παιδιού έρχονται αντιμέτωπες με ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι υποστηρικτικό για να της βοηθήσει στην επιλογή του θηλασμού. Οι μύθοι που αφορούν το θηλασμό είναι αμέτρητοι και βαθιά ριζωμένοι στην κουλτούρα των τελευταίων γενεών και αυτός είναι ο λόγος που φτάσαμε να κατακλυζόμαστε από τη ‘’βιομηχανία του μπιμπερό’’. Συνεπώς, η ελλιπής υποστήριξη, οι λανθασμένες αντιλήψεις, οι εσφαλμένες οδηγίες και η παραπληροφόρηση που δέχονται από το περιβάλλον τους (συγγενείς και ειδικούς υγείας) μπορούν να τις οδηγήσουν σε πρόωρο αποθηλασμό παρά την θέληση τους να συνεχίσουν. Η ομάδα μας προσπαθεί να βοηθήσει την νέα μητέρα να μάθει την απλή ‘’τέχνη’’ του θηλασμού, να λύσει τις απορίες της και να την στηρίξει στην όποια επιλογή της.
Τα μωρά που θηλάζουν είναι πιο εξαρτημένα από τη μαμά;
Τα μωρά γενικώς, είτε θηλάζουν είτε όχι, είναι και πρέπει να είναι εξαρτημένα από τη μαμά μέχρι τα ίδια να είναι έτοιμα να ανεξαρτητοποιηθούν σταδιακά. Τα μωρά που θηλάζουν αισθάνονται και αντλούν απεριόριστη ασφάλεια από τη μητέρα τους, ψυχολογική και συναισθηματική ασφάλεια η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη μετέπειτα ανάπτυξη τους. Είναι μάταιο έως και κακοποιητικό να ωθούμε τα μωρά μας στην πρόωρη ανεξαρτητοποίηση από τη μαμά, το παιδί όταν είναι έτοιμο ψυχοσυναισθηματικα και νευροβιολογικά θα ανοίξει μόνο του τα φτερά του και ναι, τα παιδιά που θηλάζουν ανεξαρτητοποιούνται πιο εύκολα και πιο σταθερά. Το όφελος τελικά είναι και παραμένει για μια ζωή στο παιδί.
Μέχρι πότε πρέπει να θηλάζει ένα παιδί;
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα παιδιά πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους και στη συνέχεια, με την προσθήκη στερεών τροφών να συνεχίζουν το θηλασμό μέχρι τουλάχιστον το 2ο χρόνο της ζωής. Επίσης σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. και την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιάτρων «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΖΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ‘Η ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ από το θηλασμό κατά το τρίτο έτος της ζωής ή παραπάνω!
Ποια είναι τα οφέλη του θηλασμού;
Τα οφέλη του θηλασμού είναι αναρίθμητα σε όλο το φάσμα των ηλικιών βρεφών και νηπίων. Ενδεικτικά και συνοπτικά, το μητρικό γάλα προφυλάσσει από αλλεργίες, προστατεύει από μολύνσεις, συντελεί στην πνευματική και ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού, βοηθά στην ανάπτυξη των οστών και των μυών του προσώπου, στην οδοντοφυΐα, στη μείωση των κολικών, στη μείωση του κινδύνου του νεογνικού ικτέρου και του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Επιπλέον, μακροπρόθεσμα προφυλάσσει από την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, μερικές μορφές καρκίνου και καρδιοπάθειες.
Βεβαίως ο θηλασμός έχει οφέλη και για την ίδια τη μητέρα καθώς την προστατεύει από νοσήματα (γυναικολογικούς καρκίνους, οστεοπόρωση, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α.) αλλά και οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την κοινωνία.
Η μαμά που θηλάζει μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά της χωρίς να αποθηλάσει;
Βεβαίως δε χρειάζεται να αποθηλάσει όταν χρειαστεί να επιστρέψει στη δουλειά της. Αν το μωρό της είναι μικρό τότε θα χρειαστεί να αντλεί γεύματα, πράγμα που με την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη μπορεί και αυτό να το κατορθώσει επιτυχώς και να θηλάσει για όσο καιρό θέλει αυτή και το παιδί της.
Tι άλλο πρεσβεύει η ομάδα εκτός από το θηλασμό;
Στην ομάδαμπορούμε να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας σε ό,τι αφορά τη μητρότητα όπως είναι ο τοκετός, η διατροφή του παιδιού, θέματα αγωγής και ό,τι προβληματίζει την καθεμιά ή και τον καθένα. Καθημερινές συζητήσεις μαμάδων στα θέματα που τις απασχολούν στο δύσκολο έργο τους!