Πραγματοποιήθηκε ομιλία – παράσταση με θέμα τον πόνο στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας (φωτογραφίες, βίντεο)
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Ομιλία και παράσταση με θέμα «Φροντίζοντας τον πόνο, αγκαλιά- ζώντας την χαρά» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Ιουνίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης η ψυχοθεραπεύτρια Κιατικίδου Ευφροσύνη μίλησε για το συναίσθημα του πόνου και πως μπορεί ο πόνος να γίνει αρωγός της χαράς.
«Τι σημαίνει πόνος;... Ο πόνος είναι κομμάτι της ζωής μας ήδη από τη στιγμή της γέννησης μας. Ο πόνος είναι δημιουργός της επιθυμίας, εμπεριέχει εξέλιξη – ανάπτυξη... Τι είναι ο σωματικός – ψυχικός πόνος; Ποια είναι τα πρόσωπα του πόνου; Τι προκαλεί τον ψυχικό πόνο;... Ο πόνος μοιάζει να έχει χίλια πρόσωπα, ενώ στην πραγματικότητα έχει ένα μόνο. Την απώλεια... Τι προκαλεί τον πόνο; Τι θέλω να κάνω με τον πόνο; Γιατί δεν μπορώ να τον αντέξω; Είναι υγιές ο πόνος; Πως ο πόνος γίνεται παθολογικός; Ποια είναι τα στάδια του πόνου; Τι χρειάζεται ο πόνος; Πως φροντίζω τον πόνο; Πως ανακουφίζεται ο πόνος;» ήταν κάποια από τα ερωτήματα – σκέψεις που απαντήθηκαν από την κα Κιατικίδου. Ενώ έκλεισε θέτοντας κάποιους προβληματισμούς; «Τελικά μπορώ να ζω χωρίς τον πόνο; Πρέπει ή θέλω να ζω χωρίς πόνο;» Τέλος μοιράστηκε το δικό της βίωμα κι έδωσε τη δική της απάντηση στο δίλημμα που συναντά σε μία πονετική ιστορία.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης κάποιοι από τους θεατές μοιράστηκαν τη δική τους πονετική ιστορία και η ομάδα playback της Βέροιας “coo-action”, συν-δημιούργησε και την παρουσίασε στη σκηνή.
Την ομάδα playback της Βέροιας “coo-action” την αποτελούν η Αλέξια Κουκουνασούλη, η Εύση Αρζόγλου, η Ελίζα Σιδερίδου, η Μαίρη Μεγγιάνη, η Κική Ταλαρά, η Υακίνθη Σταμπολή και ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.
Το playback θέατρο είναι ένα ιδιαίτερο είδος σκηνικής συν-δημιουργίας (performance), όπου δεν υπάρχει έργο ή σενάριο, αλλά η ομάδα διαδραματίζει αυτοσχεδιαστικά ιστορίες του κοινού.
{jlex}flickr:72157682592994843{/jlex}