Βέροια: Απεργούν την Πέμπτη οι δημόσιοι υπάλληλοι - Τι διεκδικούν
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει το τοπικό Νομαρχιακό Τμήμα, την Πέμπτη (24/11)ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το καθεστώς που επικρατεί στα εργασιακά. Συγκεκριμένα θα διοργανωθεί απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου Βέροιας και αμέσως μετά πορεία στην πόλη. "Από το 2011 ο χώρος της εργασίας βάλλεται. Από την αρχή των μνημονίων, μας φόρτωσαν όλα τα κακά. Είχαμε ψαλίδι σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Δεν σταμάτησαν εκεί. Προσπαθούν να ψαλιδίσουν συνδικαλιστικές ελευθερίες για να μην γίνονται απεργίες. Δεν θα παραδοθούμε" τόνισε στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Σωτήρης Κακαγιάννης.
Ο κ. Κακαγιάννης είπε ακόμη ότι το κράτος περιορίζεται δραματικά με στόχο να συρρικνώσει δαπάνες. "Δεν έχουμε ούτε παιδεία, ούτε υγεία, ούτε εξυπηρέτηση του κόσμου στις δημόσιες υπηρεσίες" σημείωσε.
Ο κ. Κακαγιάννης αναφέρθηκε και στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ. Αναλυτικά, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί:
1. Δημόσιες υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών. Αυτό σημαίνει: Την προώθηση ενός προγράμματος μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στον Πολιτισμό, στην Αυτοδιοίκηση, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς και σ’ όλες τις Κοινωνικές Υπηρεσίες.
2. Το σταμάτημα των διαδικασιών αξιολόγησης δομών κι εργαζομένων, την κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων που περικόπτουν οργανικές θέσεις, πριμοδοτούν υπέρμετρα το επιτελικό προσωπικό του Δημοσίου, δίνουν υπηρεσίες σε ιδιώτες (outsourcing) κι ανοίγουν τον δρόμο των απολύσεων και της διεύρυνσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
3. Την κατάργηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, της μερικής απασχόλησης, της ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας και την κάλυψη όλων των παγίων και διαρκών αναγκών, με προσωπικό μόνιμης, σταθερούς και πλήρους εργασίας. Την κατάργηση των εργολαβιών και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες σ’ όλο το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τα Νοσοκομεία και τους Ο.Τ.Α.
4. Γενναία αύξηση των δαπανών σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και για Δημόσιες επενδύσεις.
5. Κατάργηση όλων των νόμων που μείωσαν μισθούς – συντάξεις – κοινωνικά επιδόματα. Αύξηση των μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Όχι στη σύνδεση μισθού με την αξιολόγηση και στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Όχι στην αύξηση των ωρών εργασίας.
6. Να σταματήσει η καταλήστευση του εισοδήματός μας από τη φορολογική επιδρομή. Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, μείωση της φορολογίας για τους χαμηλόμισθους, τους άνεργους και τους χαμολοσυνταξιούχους.
7. Όχι στη ληστεία του τραπεζικού κεφαλαίου και στις Δημόσιες χρηματοδοτήσεις στον τραπεζικό τομέα. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να αναπροσαρμοστούν τα στεγαστικά δάνεια με βάση τα σημερινά εισοδήματα των εργαζόμενων, αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σημερινή αξία των ακινήτων. Να μηδενιστούν τα τοκογλυφικά επιτόκια, τα οποία φτάνουν ακόμα και στο 6% στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
8. Δωρεάν, Δημόσια και υψηλής ποιότητας Παιδεία, Υγεία, Περίθαλψη, Ασφάλιση, Κοινωνική Πρόνοια και Πολιτισμό για όλους. Δημόσιες Μεταφορές, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες με χαμηλό κόστος. Να ανήκουν στο Δημόσιο όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας (ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες, μέσα μεταφοράς, φάρμακο, υγεία). Να επανέλθουν στο Δημόσιο όλες οι επιχειρήσεις και οργανισμοί που ιδιωτικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με ακύρωση των σχετικών συμβάσεων.
9. Κατοχύρωση του δικαιώματος των ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και της σύναψης γενικών και κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Στην συνέντευξη συμμετείχαν φορείς της εκπαίδευσης και του ΙΚΑ. Ο Γιώργος Αρβανίτης εκπρόσωπος των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων τόνισε ότι οι αλλαγές που έγιναν στην εκπαίδευση υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο, ο πρόεδρος των δασκάλων Παύλος Τουτουντζίδης πρόσθεσε ότι οι αλλαγές έγιναν για δημοσιονομικούς στόχους κι όχι για βελτίωση της εκπαίδευσης και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αλέκος Μόσχος υποστήριξε ότι οι αλλαγές συρρικνώνουν την παιδεία.
Εκ μέρους των εργαζομένων ΙΚΑ, ο κ. Γκούμας, γραμματέας του συλλόγου, είπε ότι βασικό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των καταστημάτων και πρόσθεσε ότι πολλά προβλήματα στους εργαζομένους δημιουργεί η πολυνομία, η γραφειοκρατία και τα απαρχαιωμένα ηλεκτρονικά συστήματα.