Δύο χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών Βέροιας
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Τον φετινό Οκτώβριο 2015 συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη λειτουργία έναρξης του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Βέροιας. Το Κέντρο Συμβουλευτικής αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο απευθυνόμενο προς όλες τις γυναίκες του Νομού Ημαθίας οι οποίες διαβιούν σε περιβάλλον κακοποίησης τόσο σε οικογενειακό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Η ψυχολογική, η κοινωνική και η νομική στήριξη γυναικών θυμάτων βίας αποτελούν τις σημαντικότερες υπηρεσίες του Συμβουλευτικού Κέντρου έχοντας ως σκοπό να ενημερώσουν να ενισχύσουν και να βοηθήσουν τη γυναίκα να απομακρυνθεί από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο διαβιεί.
Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά καθώς την περίοδο αυτή 88 (ογδονταοχτώ περιστατικά) έχουν προσέλθει στο Κέντρο και έλαβαν υπηρεσίες οποιασδήποτε μορφής στήριξης αλλά και παραπομπής σε αρμόδιους φορείς και ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών καταφέρνοντας ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά να σπάσει τη σιωπή και να κάνει το επόμενο βήμα.
Αξιοπρόσεκτα εμφανίζονται τα στατιστικά στοιχεία των περιστατικών που προσήλθαν στο Κέντρο αφού χρησιμοποιώντας ως κριτήρια την οικογενειακή - εργασιακή κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο και την ηλικία διαπιστώθηκαν τα εξής: Το φάσμα των ηλικιών που εμφάνισε μεγαλύτερα ποσοστά κακοποίησης είναι οι γυναίκες 40-50 ετών καλύπτοντας το 37% των περιστατικών με αμέσως επόμενη την ηλικιακή ομάδα 30-40 με ποσοστό 33%.
Παρατηρήθηκε επίσης πως το μεγαλύτερο ποσοστό (61%) των γυναικών αυτών είναι έγγαμες και εμφανίζονται μικρότερα ποσοστά σε γυναίκες άγαμες ή που τελούν σε διάσταση.
Η εργασιακή κατάσταση ανέδειξε την ανεργία εμφανιζόμενη με ποσοστό 62% επί του συνόλου κάτι το οποίο δημιουργεί ερωτήματα για το αν η έλλειψη εργασίας εξαναγκάζει μια γυναίκα να παραμένει σε μία κακοποιητική σχέση.
Παρ' όλο που επικρατεί η άποψη ότι κακοποίηση βιώνουν οι γυναίκες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο παρατηρήθηκε πως μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Κέντρου ο αριθμός των απευθυνόμενων γυναικών με ακαδημαϊκή μόρφωση αυξήθηκε σημαντικά καταλαμβάνοντας το 17% επί του συνόλου και συμπεραίνεται πως η βία δεν αναγνωρίζει μόρφωση, κοινωνική κατάσταση αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικού status.
Εκτός όμως από τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής στην κακοποιημένη γυναίκα το Κέντρο Συμβουλευτικής αυτά τα δύο χρόνια διοργάνωσε μία σειρά δράσεων και ευαισθητοποίησης με σκοπό να ενημερώσει τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας για την έξαρση του φαινομένου της έμφυλης βίας και τις διαστάσεις που αυτό έχει λάβει την εποχή που διανύουμε.
Το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του Συμβουλευτικού Κέντρου και των άμεσα συνδεδεμένων με την κακοποίηση φορέων (Αστυνομία, Γενικό Νοσοκομείο Βέροιας, διεύθυνση κοινωνικής Μέριμνας, ομάδα προστασίας ανηλίκων, Πρωτοβουλία για το Παιδί, Σύλλογος κοινωνικής παρέμβασης Έρασμος, επιμελητεία Ανηλίκων, Μητρόπολη Βέροιας, επιτροπή ισότητας) διευκόλυνε αποτελεσματικά και βοήθησε στην ολιστική αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης στοχεύοντας στην αποφυγή δευτερογενούς θυματοποίησης της γυναίκας.
Οι δράσεις ευαισθητοποίησης όμως απευθύνθηκαν και σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες της κοινότητας οι οποίες εμφανίζονται άμεσα συνδεδεμένες με την εκδήλωση οποιασδήποτε μορφή βίας. Αναλυτικότερα τα δύο χρόνια που πέρασαν οι δράσεις αφορούσαν ενημερώσεις προς τους κατοίκους του νομού Ημαθίας συμπεριλαμβανομένων Δήμου Αλεξάνδρειας και Δήμου Νάουσας, ενέργειες ενημέρωσης προς τα ηλικιωμένα άτομα της περιοχής και την επαφή τους με τη βία.
Αξιοσημείωτη υπήρξε και η συμμετοχή του Συμβουλευτικού Κέντρου στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής που διεξάγη στην πόλη της Πάτρας όπου η ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου παρουσίασε τη μέθοδο της ψυχοδραματικής θεραπείας και την εφαρμογή της στις γυναίκες θύματα βίας.
Στοχευμένες δράσεις πραγματοποιήθηκαν και στον τομέα της εκπαίδευσης τόσο από την οπτική των καθηγητών - τριών που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους μαθητές και μπορεί να διακρίνουν σημάδια και ενδείξεις βίας όσο και από τη σκοπιά των μαθητών (Γυμνασίων και Λυκείων) όπου οι ίδιοι μπορεί να διαβιούν σ' ένα νοσηρό οικογενειακό περιβάλλον.
Όσον αφορά τις Δράσεις ευαισθητοποίησης απώτερος στόχος για τη χρονιά που έρχεται αποτελεί η προσέγγιση των μαθητών και δασκάλων των Δημοτικών σχολείων της περιοχής καθώς πιστεύεται πως η καλύτερη αντιμετώπιση της βίας είναι η πρόληψη της σε όλα τα επίπεδα.
Επιστημονικό προσωπικό
Τσαπαροπούλου Έφη (ψυχολόγος, Υπεύθυνη Κέντρου)
Νατσιοπούλου Χαρούλα (Κοινωνική Λειτουργός)
Σιδηροπούλου Σταυρούλα (Νομική Σύμβουλος)
Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση: Καπετάν Άγρα 3Α
Τηλ: 23310 65304
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.