tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

Νέα ζωή σε κλασικά παιχνίδια δίνει η τεχνολογία

monopoli

Κλασικά επιτραπέζια παιχνίδια όπως η «Μονόπολη» έχουν κάνει την εμφάνισή τους ξανά με νέα μορφή χάρη στην υπογραφή, πριν από μερικά χρόνια, συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στην εταιρία βιντεοπαιχνιδιών Electronic Arts (EA) και τη γνωστή δημιουργό επιτραπέζιων παιχνιδιών Hasbro. Μετά τη σημαντική αυτή συμφωνία ακολούθησαν και άλλες, μεταξύ μικρότερων εταιριών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλη την οικογένεια να παίξει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το tablet ή το κινητό μερικά από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια όλων των εποχών. Τα οφέλη των επιτραπέζιων παιχνιδιών είναι άλλωστε κοινώς αποδεκτά.

Έτσι, η «Μονόπολη» σε πολλαπλές εκδόσεις, η «Ναυμαχία» αλλά και το δημοφιλές «Scrabble» υπάρχουν πλέον σε ψηφιακή μορφή, καθώς η EA συμφώνησε να μετατρέψει σε pixels τις αναμνήσεις εκατομμυρίων παικτών σε όλο τον κόσμο, δίνοντας αυτή τη φορά μια νέα, πιο μοντέρνα διάσταση στα παιχνίδια.

monopoli2

Μια ηλεκτρονική έκδοση του επιτραπέζιου παιχνιδιού λέξεων «Scrabble» υπάρχει διαθέσιμη εδώ και καιρό για τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών PSP και Nintendo DS, ενώ στο Wii, στο Xbox και στο Playstation μπορεί να βρει κανείς και το «Trival Pursuit», καθώς επίσης και δεκάδες άλλα κλασικά παιχνίδια, με τη λίστα να μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Μάλιστα μετά την κυκλοφορία του «Hasbro Family Game Night» στο Wii και το Playstation τo 2009, η EA προσφέρει όλα τα παιχνίδια στη διαδικτυακή πλατφόρμα Xbox live Arcade. Έτσι δίνεται η επιλογή στους παίκτες να αγοράσουν είτε όλη τη συλλογή, είτε μεμονωμένα κάποιο παιχνίδι, όπως τα «Σκορ 4», «Boggle», «Yahtzee», «Γκρινιάρης» και άλλα.

Ήρθε μήπως το τέλος της εποχής των επιτραπέζιων παιχνιδιών;

Αρνητικά στο παραπάνω ερώτημα απαντά η ίδια η Hasbro, η εταιρία παιχνιδιών «κολοσσός» σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε σχετική ερώτηση η οποία τέθηκε από το Reuters στον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της εταιρίας, ο κος Chip Lange ανέφερε ότι δεν πιστεύει πραγματικά ότι η ξεχωριστή εμπειρία του να ανοίγει κάποιος ένα κουτί «Μονόπολη» και να παίζει με όλη την οικογένεια μπροστά στο τζάκι μπορεί να αντικατασταθεί από την εμπειρία που δίνει η ηλεκτρονική έκδοση του παιχνιδιού, προσθέτοντας ότι η κάθε έκδοση έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες.

Επιπλέον ο κος Lange τόνισε ότι οι πωλήσεις των επιτραπέζιων παιχνιδιών στην κλασική τους μορφή δεν παρουσιάζουν υποχώρηση τα τελευταία χρόνια και πως οι ηλεκτρονικές εκδόσεις παιχνιδιών όπως το «Scrabble» δίνουν νέο νόημα στα online παιχνίδια επιτρέποντας σε οικογένειες και φίλους να παίζουν απομακρυσμένα από κάθε σημείο του πλανήτη. Άλλωστε δημιουργούνται πλέον νέες επιλογές όπως για παράδειγμα μια ταχύτατη έκδοση της «Μονόπολης» με χρονικό όριο τα 30 λεπτά της ώρας ή μια νέα έκδοση για κινητά τηλέφωνα του παιχνιδιού «Σκορ 4».

scrabl

Τα κλασικά καρτοπαίχνιδα

Πολλά είναι επίσης τα κλασικά καρτοπαίχνιδα που είναι πλέον διαθέσιμα σε υπολογιστές και φορητές συσκευές, και προσφέρουν στους παίχτες περισσότερες επιλογές παιχνιδιού σε σχέση με την απλή τράπουλα, αλλά και τη δυνατότητα να παίζουν με αντίπαλους από όλον τον κόσμο. Η δημοφιλής διαδικτυακή πάροχος παιχνιδιών πόκερ Pokerstars, μετέφερε το κλασικό παιχνίδι στο διαδίκτυο, προσθέτοντας σε αυτό μια σειρά εργαλείων που αξιοποιούν τις δυνατότητες του υπολογιστή και των κινητών τηλεφώνων για να ενισχύσουν την εμπειρία του παιχνιδιού σε αυτές τις συσκευές. Έτσι, το λογισμικό της εταιρίας δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να δουν το "ιστορικό χεριών" για τις παρτίδες που έχουν παίξει, να ζητήσουν τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεών τους στα παιχνίδια, αλλά και να κρατήσουν σημειώσεις για τη στρατηγική των αντιπάλων τους στα εικονικά τραπέζια. Οι λειτουργίες αυτές δημιουργούν μια εύχρηστη εμπειρία διαδικτυακού παιχνιδιού που διαφέρει από μια συμβατική παρτίδα πόκερ.

xartia

Υπάρχουν, βέβαια, διαθέσιμες διαδικτυακές εφαρμογές όχι μόνο για τα κλασικά αλλά και για πιο μοντέρνα παιχνίδια με κάρτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Τίτσου, που χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό κλασικής τράπουλα και ειδικών καρτών (Μαγιόνγκ, Σκυλιά, Φοίνικας και Δράκος), και για το οποίο δημιουργήθηκε διαδικτυακή εφαρμογή από Έλληνες προγραμματιστές, διαθέσιμη στο tichuiq.com. Είναι πολύ πιθανό με μια γρήγορη αναζήτηση να βρείτε και το δικό σας αγαπημένο παιχνίδι σε ψηφιακή μορφή.

Ένας δρόμος «διπλής κατεύθυνσης»

Η μεταφορά των επιτραπέζιων παιχνιδιών σε βιντεοπαιχνίδια δεν πραγματοποιείται πάντα προς τη μία κατεύθυνση. Αρκετά βιντεοπαιχνίδια ακολούθησαν την αντίθετη διαδρομή, με αποτέλεσμα να τα βλέπουμε σήμερα και στα ράφια των καταστημάτων παιχνιδιών. Μια τέτοια μεταφορά είναι το θρυλικό παιχνίδι επιστημονικής φαντασίας Doom, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο επιδραστικά βιντεοπαιχνίδια στην ιστορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το σενάριο και τα στοιχεία της τρίτης έκδοσης του Doom μεταφέρθηκαν σε επιτραπέζιο παιχνίδι για πρώτη φορά το 2004.

Να σημειώσουμε τέλος ότι υπάρχει και μια ακόμη διάσταση, εκείνη των «υβριδικών» παιχνιδιών, δηλαδή επιτραπέζιων που παίζονται ως συμβατικά παιχνίδια αλλά απαιτούν και τη χρήση της τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα κάποιο tablet ή κινητό τηλέφωνο, καθώς και ειδικό λογισμικό. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το παιχνίδι με μινιατούρες Golem Arcana αλλά και το επιτραπέζιο XCom, που παράλληλα με το γεγονός ότι χρησιμοποιεί μια συνοδευτική εφαρμογή για κινητές συσκευές, αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου και συνάμα δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού.

player

Τα βιντεοπαιχνίδια και τα κλασικά παιχνίδια δεν φαίνεται ότι πρόκειται ποτέ να γίνουν ένα, και πιθανότατα ούτως ή άλλως δεν θα έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο. Ωστόσο η δυνατότητα τα μεν να παίρνουν στοιχεία από τα δε και αντίστροφα, σίγουρα δείχνει ότι θα πρέπει να αναμένουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις και στα δύο «στρατόπεδα». Σε κάθε περίπτωση εκμεταλλευτείτε τα ψυχαγωγικά και τα εκπαιδευτικά τους χαρακτηριστικά.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69