Η διαχείριση των λασπωδών αποβλήτων των βιολογικών καθαρισμών - Ένα διαρκές ζήτημα για τις τοπικές κοινωνίες
- Γράφτηκε από τον/την Αρθρογράφος

Γράφει ο Τάσος Βασιάδης
Στα πλαίσια των γενικότερων θεμάτων που απασχολούν την διεθνή και την εγχώρια επικαιρότητα, συμπεριλαμβάνονται και τα χρονίζοντα ζητήματα των τοπικών κοινωνιών, όπως τα συνδεόμενα με την ανάπτυξη, την οικονομία, τον πολιτισμό, την παραγωγή σε όλες τις βαθμίδες, την ποιότητα ζωής, την υγεία, την εκπαίδευση, το περιβάλλον κλπ.
Μεταξύ των ζητημάτων κάθε τόπου που αφορούν το περιβάλλον και την δημόσια υγεία, αναδεικνύεται η λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών των αστικών λυμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιβαλλοντική ρύπανση που προκαλείται στις περιπτώσεις επισφαλούς διαχείρισης των λασπωδών αποβλήτων.
Το ζήτημα επανέρχεται συνήθως στην επικαιρότητα όταν επικαιροποιείται το θέμα εναπόθεσης των λασπωδών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων( ΧΥΤΑ), οπότε εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις από τις πλησίον κοινωνίες, ή όταν τα συγκεκριμένα πλημμελώς κατεργασμένα απόβλητα, διοχετεύονται σε παρακείμενα υδάτινα συστήματα, επιβαρύνοντας σημαντικά το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.
Αναδεικνύεται έτσι ο πάγιος προβληματισμός για την διαχείριση των λασπωδών αποβλήτων, με την αναγκαιότητα διαμόρφωσης κάποιου γενικότερα αποδεκτού σχεδιασμού, ώστε να δοθεί μια σταθερή διέξοδος στο χρονίζον αυτό ζήτημα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς πρακτικές και μεθόδους.
Γνωστή διεθνώς προσέγγιση είναι ότι, η λάσπη των Βιολογικών Καθαρισμών που προκύπτει από την επεξεργασία των υγρών αστικών λυμάτων, αν και χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ρύπανση, είναι δυνατό να προσεγγιστεί όχι απλά ως απόβλητο, αλλά ως πρώτη ύλη από την οποία μπορούν να παραχθούν χρήσιμα προϊόντα που μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορες διαδικασίες, όπως στην διεργασία της απονιτροποίησης, της κομποστοποίησης, καθώς και ως πηγές ενέργειας, με την διαδικασία της θερμικής υδρόλυσης που αποτελεί μια σχετικά νέα μέθοδο θερμικής επεξεργασίας των λασπωδών αποβλήτων, που έχει ως κατάληξη την ασφαλή αποσύνθεση τους.
Πέραν τούτων, προ καιρού αναδείχθηκε η ευρεσιτεχνία του Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Ρώμης Raffaello Bernabei, η οποία ήδη έχει εφαρμοστεί επιτυχώς σε πολλές χώρες, ενώ έχει παρουσιαστεί και στο ελληνικό Υπουργείο «ΠΕΧΩΔΕ» που σήμερα φέρει τον τίτλο «Περιβάλλοντος και Ενέργειας».
Με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας επιτυγχάνεται η μετατροπή των λασπωδών αποβλήτων των βιολογικών καθαρισμών σε αδρανή υλικά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις οικοδομικές δραστηριότητες, στην οδοποιία και γενικά σε τεχνικά έργα.
Με τον τρόπο αυτό μπορεί να επιτευχθεί η διαχείριση με σχετικά χαμηλό κόστος, ενώ το τελικό προϊόν των αδρανών υλικών μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλαπλώς.
Εμφανές κέρδος από την εφαρμογή της τεχνολογίας «Βernabei», είναι η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος που τώρα παραβιάζεται συστηματικά, με την εξόρυξη των αδρανών υλικών που απαιτούνται για τα μεγάλα τεχνικά έργα.
Για τις ως άνω διεργασίες υφίστανται εν ενεργεία ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, που δίδουν την δυνατότητα ένταξης και απορρόφησης πόρων, για την εκτέλεση έργων που σχετίζονται με την διαχείριση των λασπωδών αποβλήτων, τα οποία είναι χρήσιμο να αναζητηθούν σύμφωνα με τις ανάλογες πρακτικές που εφαρμόζονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πέραν αυτών.
Η προοπτική αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογιών για την επωφελή διαχείριση των λασπωδών αποβλήτων των Βιολογικών Καθαρισμών Αστικών Λυμάτων, αποτελεί μια εμφανή πρόκληση και ένα διαρκές στοίχημα για τις τοπικές κοινωνίες.