BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Αντίθετο με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας

Αντίθετο με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και την δημιουργία μεγάλων σχημάτων που θα φύγουν από τον έλεγχο των δήμων, είναι το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Στην κατεύθυνση αυτή, εγκρίθηκε ψήφισμα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι στην ΔΕΥΑ Βέροιας.

Το ψήφισμα καταψήφισαν οι Γεωργία Μπατσαρά, Κώστας Παλουκίδης, Γιώργος Γουλτίδης με το επιχείρημα ότι δεν έχει γίνει γνωστό το σχέδιο νόμου.

Λευκό ψήφισε ο Δημήτρης Πυρινός. Αποχή από την ψηφοφορία δήλωσε ο Χρήστος Τσιούντας.

Μιλώντας για το θέμα, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης είπε ότι επιχειρείται συγχώνεση των ΔΕΥΑ και την περιοχή, ακούστηκε αρχικά για μια ΔΕΥΑ στην Κεντρική Μακεδονία αλλά στην συνέχεια το σενάριο μιλούσε για μια ΔΕΥΑ σε Πέλλα, Ημαθία, Πιερία. «Δεν καταλαβαίνουμε το γιατί πρέπει να γίνει» σημείωσε ο κ. Βοργιαζίδης και πρόσθεσε ότι το επιχείρημα που χρησιμοποιείται είναι ότι η ΔΕΥΑ χρωστάνε. «Η ΔΕΥΑ Βέροιας δεν χρωστάει» σημείωσε ο Δήμαρχος.

Όπως είπε ο κ. Βοργιαζίδης, το νέο σχήμα θα λειτουργεί με μάνατζερ και με 9μελες ΔΣ. Ο Δήμαρχος είπε το νέο μοντέλο δεν θα είναι ευέλικτο ούτε θα μπορεί να εξυπηρετεί με την σημερινή ταχύτητα την αποκατάσταση βλαβών. Είπε ακόμη ότι η τιμή του νερού θα αποφασίζεται κεντρικά ενώ εκτός η προσπάθεια για οικονομία κλίμακας, θα αφήσει εκτός μικρούς προμηθευτές και εργολάβους.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Στέργιος Διαμάντης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να ιδιωτικοποιήσει το νερό. «Από το 2008 στον δήμο Βέροιας δεν έχει γίνει αύξηση στην τιμή του νερού. Η Βέροια έχει τα πιο φτηνά τιμολόγια. Η συγχώνευση ευνοεί ΔΕΥΑ που χρωστάνε» τόνισε ο κ. Διαμάνης.

Εκ μέρους των εργαζομένων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παύλος Δραγκόλας είπε ότι η κυβέρνηση θέλει μεγάλα σχήματα για να μπορεί να ελέγξει ποιοι θα κατασκευάσουν τα μεγάλα έργα. Σύμφωνα με τον κ. Δραγκόλα, κάποιες ΔΕΥΑ χρωστάνε επειδή δεν έκαναν αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού και δεν μπορούν να ανταπεξέλουν στην πληρωμή των τιμολογίων του ρεύματος. Ο κ. Δραγκόλας είπε ότι η τιμή του νερού θα αποφασίζεται σε κεντρικό επίπεδο ενώ τα χρέη πολιτών προς την υπηρεσία θα πηγαίνουν στην εφορία. Τέλος, ο κ. Δραγκόλας είπε ότι οι εργαζόμενοι νιώθουν ανασφάλεια.

Η Γεωργία Μπατσαρά στην τοποθέτησή της είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι χωρίς να είναι γνωστό το νομοσχέδιο, δεν ωφελεί η κινδυνολογία. Σχετικά με το ποιος θα υλοποιεί τα έργα, η κ. Μπατσαρά δήλωσε οι μεγάλες εταιρείες μπορεί να φέρουν οικονομικότερα αποτελέσματα και πρόσθεσε ότι είναι υπέρ των ΣΔΙΤ. Η κ. Μπατσαρά είπε ότι είναι υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ο Παύλος Παυλίδης η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν αποτελεί μεταρρύθμιση και καταρχήν συμφώνησε με την έκδοση ψηφίσματος.

Ο Γιώργος Μελιόπουλος είπε ότι η αρχή της ιδιωτικοποίησης του νερού έγινε με την εμπλοκή της ρυθμιστικής αρχής. «Είναι το πρώτο βήμα για την παραχώρηση του νερού στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό θα φέρει αύξηση στην τιμή του νερού, μείωση της ποιότητας και κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. το νεροό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Ο Γιώργος Γουλτίδης προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες των εργαζομένων αλλά και της διοίκησης του δήμου και τόνισε ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί το σχέδιο νόμου και τώρα γίνονται μόνο υποθέσεις. «Πρέπει να δούμε ποια θέματα λύνει και ποια προβλήματα δημιουργεί» σχολίασε ο κ. Γουλτίδης και πρόσθεσε ότι δεν θα ψηφίσει το ψήφισμα.

Και ο κ. Τσιούντας στάθηκε στο ότι δεν έχει γίνει γνωστό το νομοσχέδιο και θα απέχει από την ψηφοφορία αν και δήλωσε κατά της συγκέντρωσης υπηρεσιών και υπέρ της αυτόνομης λειτουργίας της ΔΕΥΑ Βέροιας.

Ο Κώστας Παλουκίδης είπε ότι όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι για να αποτρέψουν τις συγχωνεύσεις, τελικά συνηγορούν υπέρ των συγχωνεύσεων. Ο κ. Παλουκίδης είπε ότι η υπερ-ΔΕΥΑ θα γίνει στην Ημαθία και αυτό είναι καλό.

«Ξέρουμε τι πάνε να κάνουν. Μπορεί να μην ξέρουμε το ακριβώς πως θα γίνει αλλά βλέπουμε ότι πάνε για ιδιωτικοποίηση του νερού. Είναι ένα έκτρωμα» δήλωσε ο κ. Σιδηρόπουλος και πρόσθεσε ότι θα ψηφίσει το ψήφισμα.

Ο Θανάσης Δέλλας υπογράμμισε ότι το νερό είναι φυσικό μονοπώλιο και δεν εκχωρείται.

Ο Λάζαρος Ασλανίδης τόνισε ότι η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα αυξήσεις τις τιμές του νερού.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος είπε ότι έχουν γίνει και στο παρελθόν συγχωνεύσεις αλλά τα νέα σχήματα δεν έφυγαν από τους δήμους. Τώρα, αυτό που επιχειρείται είναι κάτι διαφορετικό αφού στην ουσία καταργούνται οι ΔΕΥΑ.

Το ψήφισμα 

"Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 παρουσιάσθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη στο πλαίσιο νομοσχεδίου του Υπουργείου ρυθμίσεις που αφορούν σε συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α. και των υπηρεσιών ύδρευσης των Δήμων. Με τις συγχωνεύσεις θα δημιουργηθούν 15 Περιφερειακοί φορείς σε επίπεδο διευρυμένων χωρικών ενοτήτων που θα παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στηνΧρέη περιφέρεια της χώρας πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ο σχεδιασμός αυτός που εξελίσσεται χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή και διαβούλευση των θεσμικών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλαδή της ΚΕΔΕ και της Ε.Δ.ΕοΥ.Α. αφαιρεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με το πρόσχημα της επίτευξης οικονομιών κλίμακος την συνταγματικά κατοχυρωμένη διαχείριση του νερού που ως τοπική υπόθεση ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατ' επέκταση και στις τοπικές κοινωνίες.

Πέρα όμως από αυτό, η σχεδιαζόμενη ρύθμιση για συγχωνεύσεις θα δημιουργήσει και πλήθος δυσεπίλυτων πρακτικών προβλημάτων, αφού η διαχείριση του αστικού νερού δεν μπορεί να γίνει από απρόσωπους και συγκεντρωτικούς οργανισμούς που αγνοούν τις τοπικές συνθήκες και δυσκολίες. Υπάρχει, ακόμα, και ο κίνδυνος να μην έχουν πρόσβαση στο νερό περιοχές της ενδοχώρας που μπορεί να μετατραπούν σε ένα είδος «άγονων» γραμμών. Είναι βέβαιο ότι οι σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσουν παρά θα λύσουν.

Με τις συγχωνεύσεις θα πληγεί σοβαρά και η τοπική οικονομία και απασχόληση.

Είναι γεγονός ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. αντιμετωπίζουν ειδικά το τελευταίο διάστημα οικονομικά προβλήματα που κυρίως οφείλονται στην ενεργειακή κρίση για τη διαχείριση της οποίας όμως δεν ενισχύθηκαν οικονομικά από την Πολιτεία όπως όφειλε. Τα οικονομικά, όμως, αυτά προβλήματα, είναι πολύ αμφίβολο αν θα επιλυθούν με τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις, αφού δεν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την επίλυσή τους, ενώ το δάνειο που σχεδιάζεται να δοθεί για την αποπληρωμή του ενεργειακού χρέους των Δ.Ε.Υ.Α. θα επιβαρύνει σημαντικά τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με βάση όλα τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βέροιας ζητά:

1. Να αποσυρθούν άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις για τις συγχωνεύσεις των Δ.Ε.Υ.Α. και των υπηρεσιών ύδρευσης των Δήμων.

2. Να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία το Υπουργείο Εσωτερικών ως καθ' ύλην αρμόδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Υπουργείο για να εκκινήσουν συζητήσεις ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη δηλ. ανάμεσα στα συναρμόδια Υπουργεία και τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο όχι μόνο να εξευρεθούν βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα των Δ. Ε.Υ.Α. και των Δήμων, αλλά και να σχεδιασθεί η ουσιαστική ενδυνάμωσή τους προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

3. Να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και να μη θιγούν εργασιακά δικαιώματα των εργα μένων στις ΔΕΥΑ".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69