Βέροια: Αυτός είναι ο νέος κανονισμός λειτουργίας παραχωρούμενων δημοτικών κοινόχρηστων χώρων
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Παρουσιάστηκε στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Βέροιας ο νέος κανονισμός λειτουργίας των παραχωρούμενων κοινόχρηστων δημοτικών χώρων. Ο δήμος Βέροιας θα επιχειρήσει να βάλει τάξη σε έναν άναρχο πεδίο αλλά στην προσπάθειά του αυτή θα βρει δυο εμπόδια. Από την μια οι...κακές συνήθειες ορισμένων επαγγελματικών και από την άλλη η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού.
«Αποφασίσαμε να κάνουμε έναν νέο κανονισμό για να βελτιώσουμε κάποια πράγματα. Επίσης η μετακίνηση καφετεριών στο πεζοδρομημένο κέντρο απαιτούσε παρεμβάσεις στον κανονισμό» τόνισε στην παρουσίαση ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης.
Η παρουσίαση έγινε από τον αντιδήμαρχο Βασίλης Λυκοστράτη. «Αντικείμενο του νέου κανονισμού είναι η θέσπιση προδιαγραφών και κανόνων για τη χρήση των πεζοδρομίων, των οδών, των πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων, οι οποίοι θα δεσμεύουν τις δημοτικές υπηρεσίες καθώς και τους χρήστες και εκμεταλλευτές αυτών» σχολίασε ο Βασίλης Λυκοστράτης. Ας δούμε το νέο κανονισμό που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή:
Οι γενικές αρχές του νέου κανονισμού
• Στα πεζοδρόμια εξασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη για την κίνηση των πεζών, ελάχιστου πλάτους 1,50μ (του κρασπέδου μη συνυπολογιζόμενου). Οποιαδήποτε εξυπηρέτηση, όπως σήμανση, φύτευση, αστικός εξοπλισμός απαγορεύεται να τοποθετείται εντός της ελεύθερης ζώνης πεζών.
• Το 60% τουλάχιστον του πλάτους των πεζοδρομίων να είναι ελεύθερο για την απρόσκοπτη και συνεχή διέλευση των πεζών εκτός ειδικών περιπτώσεων
• Δεν εμποδίζεται η ανάδειξη και η προβολή των μνημείων της πόλης.
• Η έκθεση των εμπορευμάτων θα περιορίζεται σε απόσταση 1,20μ από την οικοδομική γραμμή και εφόσον καλύπτει τις πιο πάνω προϋποθέσεις, ενώ η ενδεχόμενη ανάρτηση αυτών επί των προσόψεων των κτηρίων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει σε ύψος το 1,50μ.
• Δεν επιτρέπεται στους παραχωρούμενους κοινόχρηστους χώρους η επέκταση των εργασιών των καταστημάτων και των επιτηδευματιών κάθε μορφής (συνεργεία αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, συναρμολογήσεις επίπλων κτλ.).
• Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χορηγείται άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τους.
• Ο παραχωρούμενος κοινόχρηστος χώρος, οριοθετείται με χρωματισμένη διαγράμμιση ή σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου και εκπροσώπου της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας. Η σχετική άδεια παραχώρησης με το σχεδιάγραμμα που τη συνοδεύει θα πρέπει να είναι ανηρτημένη στο κατάστημα, σε εμφανές σημείο. Κάθε κατάληψη εκτός των ορίων του παραχωρούμενου χώρου θεωρείται αυθαίρετη και την ευθύνη φέρει ο υπεύθυνος του καταστήματος.
• Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέμβαση που να εμποδίζει την απρόσκοπτη και ελεύθερη χρήση του αστικού εξοπλισμού που έχει εγκαταστήσει ο Δήμος στον κοινόχρηστο χώρο.
• Στις περιοχές του Ιστορικού Κέντρου, στις πλατείες και σε όλους τους πεζόδρομους, επιτρέπεται η τοποθέτηση στοιχείων εξοπλισμού (καθίσματα, τραπέζια, γλάστρες κτλ) που αποτελούνται από υλικά που συνάδουν με το χαρακτήρα του, όπως πηλός, ξύλο, γυαλί, μέταλλο κλπ.
• Η σκίαση των χώρων θα γίνεται, είτε με την τοποθέτηση τέντας στην όψη του κτιρίου σε ύψος τουλάχιστον 3 μ από το έδαφος και χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα, είτε με ομπρέλες που θα καλύπτουν επιφάνεια το πολύ ίση με αυτή του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου, χωρίς διαφημιστικά μηνύματα. Στις διατηρητέες περιοχές και στους πεζόδρομους στην αγορά η σκίαση των χώρων θα γίνεται αποκλειστικά με ομπρέλες και σύμφωνα με τις απαραίτητες εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.
• Δεν επιτρέπεται καμία μόνιμη κατασκευή στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο (υποστυλώματα, δάπεδα, καθίσματα, ζαρντινιέρες κ.τ.λ.). Η διάταξη των λειτουργικών στοιχείων επί του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου θα είναι τέτοια ώστε να δημιουργούνται διάδρομοι για την απρόσκοπτη κίνηση των πεζών. Η συνολική παρέμβαση θα τυγχάνει πριν από την έκδοση της άδειας, της έγκρισης των υπηρεσιών του Δήμου κατόπιν υποβολής μαζί με την άδεια των αναγκαίων προς τούτο τοπογραφικών και αρχιτεκτονικών σχεδίων. Οποιαδήποτε μεταβολή της διάταξης των λειτουργικών στοιχείων απαιτεί την έγκριση των υπηρεσιών και την ανανέωση της χορηγηθείσας άδειας.
• Σε χώρους πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και άλλων, που δεν έχουν παραχωρηθεί δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέμβαση.
• Η καθαριότητα του κοινόχρηστου χώρου είναι ευθύνη του υπευθύνου του καταστήματος.
• Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, συσκευών προβολής, τηλεοράσεων και διαφημιστικών στοιχείων σε κοινόχρηστο χώρο.
• Όλες οι κατασκευές στους παραχωρούμενους κοινόχρηστους χώρους δεν πρέπει να έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά και θα τοποθετούνται μετά από άδεια των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.
• Σύμφωνα με το άρθρο 11 του ΝΟΚ /12 (Ν. 4067/12), ΦΕΚ 79 Α/09-04-12 οι εξώστες των κτιρίων δεν επιτρέπεται να προεξέχουν από το οριακό επίπεδο της οικοδομικής γραμμής (κατακόρυφο ή κεκλιμένο), περισσότερο από ένα δέκατο του πλάτους του δρόμου και μέχρι 2,0μ. το πολύ. Επίσης εξώστες που κατασκευάζονται πάνω από τους κοινόχρηστους χώρους ή χώρους παραχωρημένους σε κοινή χρήση, πρέπει να βρίσκονται σε ύψος τουλάχιστον 3μ. από κάθε σημείο της στάθμης του πεζοδρομίου. Εξώστες που κατασκευάζονται πάνω από τους κοινόχρηστους χώρους, σε ύψος μικρότερο από 5μ. πρέπει να βρίσκονται τουλάχιστον 0,5μ., μέσα από το άκρο του κρασπέδου του πεζοδρομίου σε οριζόντια προβολή.
• Σύμφωνα με του άρθρο 17 του Κτιριοδομικού Κανονισμού, σε κοινόχρηστους χώρους ή χώρους παραχωρημένους σε κοινή χρήση απαγορεύεται να κατασκευάζονται κατακόρυφα στηρίγματα κινητών προστεγασμάτων. Κατακόρυφα στηρίγματα κινητών προστεγασμάτων επιτρέπεται να κατασκευάζονται σε οποιαδήποτε άλλη θέση, ακόμη και σε τμήματα εξωστών που βρίσκονται υπεράνω κοινόχρηστων χώρων, εφόσον τα στηρίγματα αυτά εδράζονται στους εξώστες και δεν εξέχουν από το περίγραμμά τους.
• Η φύτευση καλλωπιστικών φυτών και δέντρων στις πλατείες, τους πεζοδρόμους και τα πεζοδρόμια θα γίνεται μόνο ύστερα από την έγκριση του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου και η αποκατάσταση του γύρω χώρου σύμφωνα με υποδείξεις από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου για να μη παρατηρείται το φαινόμενο της επίστρωσης των παραπάνω χώρων με πλακίδια διαφόρων μορφών.
• Ο έλεγχος της τήρησης της νομιμότητας γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία, την Υγειονομική Υπηρεσία, τις αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες του Δήμου και επιτροπές που θα ορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το σκοπό αυτό.
Οι κατηγορίες αδειών
1. Χορήγηση άδειας τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων
2. Χορήγηση άδειας τοποθέτησης σκιαδιών και λοιπών λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων σε κοινόχρηστους χώρους που έχουν παραχωρηθεί για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.
3. Χορήγηση άδειας τοποθέτησης εμπορευμάτων.
4. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου με οικοδομικά υλικά.
5. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για φορτοεκφόρτωση βαρέων αντικειμένων.
6. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για την προσωρινή λειτουργία εργοταξίου.
7. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου σε Περίπτερα.
8. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για Εκδηλώσεις προσωρινού χαρακτήρα.
9. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για στάσιμο εμπόριο.
10. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για τοποθέτηση ψυχαγωγικών ηλεκτρονικών παιδικών παιχνιδιών.
Χορήγηση άδειας τραπεζοκαθισμάτων
Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθώς επίσης και ο καθορισμός του ετήσιου τέλους ανά τετραγωνικό μέτρο, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για τη διαμόρφωση του χώρου και την εγκατάσταση των τραπεζοκαθισμάτων εκδίδεται από το Δήμο άδεια χρήσης με ισχύ από την ημερομηνία έκδοσης της έως το τέλος του έτους που εκδόθηκε.
Αιτήσεις χορήγησης άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων υποβάλλονται το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (3 μήνες πριν τη λήξη της άδειας). Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:
1. Άδεια λειτουργίας καταστήματος στην οποία να προβλέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει. Η άδεια λειτουργίας κατατίθεται μόνο με την πρώτη αίτηση χορήγησης άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου.
2. Ταμιακή απόδειξη με το ΑΦΜ της επιχείρησης.
3. Ενημερότητα οφειλών (άρθρο 285 ν. 3463/2006) από τα Ταμεία του Δήμου Βέροιας περί μη οφελών στο Δήμο, (για τέλη, φόρους, πρόστιμα, εισφορές) ή νόμιμη ρύθμιση των οφειλών. Σε περίπτωση δε που έγινε ρύθμιση και ο οφειλέτης δεν ανταποκρίνεται στον διακανονισμό και στις μηνιαίες δόσεις του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δυο μηνών μπορεί να γίνει ανάκληση οποιοδήποτε μορφής άδειας έχει χορηγηθεί από τον Δήμο Βέροιας. (στις περιπτώσεις έκδοσης άδειας που απαιτείται φορολογική ενημερότητα θα ισχύουν τα ίδια πάντα).
4. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του καταστήματος, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού στην περίπτωση πεζοδρόμων.
5. Εγκεκριμένο σχεδιάγραμμα κάτοψης του καταστήματος από το Υγειονομικό. Κατατίθεται μόνο με την πρώτη αίτηση χορήγησης άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
• Οι διάδρομοι, που ευρίσκονται εντός του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων και εξυπηρετούν την λειτουργία του καταστήματος, προσμετρούνται κανονικά ως κατάληψη.
• Σε περίπτωση γωνιακού καταστήματος, τα στοιχεία που αφορούν στην κατάληψη
• Η εξόφληση του τέλους της άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου γίνεται το πρώτο δεκαήμερο του έτους (έως τις 10 Ιανουαρίου), στο οποίο αφορά η κατάληψη, με την καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού στο Ταμείο του Δήμου. (σύμφωνα με νέο νόμο ή εξόφληση του τέλους θα μπορεί να γίνεται και με προκαταβολή του 40% και το υπόλοιπο με τρείς ισόποσες δόσεις, ή με τον τρόπο που θα ισχύει κάθε φορά με νομοθετική ρύθμιση)
• Σε περίπτωση χορήγησης άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου σε κατάστημα με νέα άδεια λειτουργίας, θα καταβάλλεται το ποσό που αναλογεί για τους μήνες που απομένουν από την έκδοση της άδειας χρήσης και έως τη λήξη του έτους. Για τον υπολογισμό θα προσμετράται και ο μήνας έκδοσης της άδειας χρήσης.
• Μετά τη λήξη των αδειών και με ευθύνη της επιχείρησης απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο όλα τα αντικείμενα
Χορήγηση άδειας τοποθέτησης σκιαδιών και λοιπών λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων
Η άδεια εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Βέροιας, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου η οποία συνοδεύεται από:
1. Τοπογραφικό διάγραμμα κάλυψης του καταστήματος και του κοινόχρηστου χώρου.
2. Διάγραμμα κάλυψης, με το οποίο θα αποτυπώνεται η διαρρύθμιση του χώρου.
3. Τεχνικές προδιαγραφές των χρησιμοποιούμενων στοιχείων.
Η άδεια αφορά σε σκιάδια, φωτιστικά, ανθοδόχες, υαλόφρακτες, ανεμοφράκτες, πινακίδες ή και άλλα στοιχεία που εξυπηρετούν τη λειτουργία ή τον εξωραϊσμό των χώρων των τραπεζοκαθισμάτων.
Όλα τα στοιχεία, στα οποία αναφέρεται η άδεια, είναι κινητά, τοποθετούνται μέσα στα όρια του παραχωρημένου χώρου. Η μορφή των στοιχείων, καθορίζεται σύμφωνα με τα παρακάτω:
1. Όσον αφορά στα σκιάδια, στις περιπτώσεις που η μορφή δεν ορίζεται με άλλο τρόπο, άδεια θα χορηγείται μόνον αν αυτή αναφέρεται σε τέντες ή ομπρέλες. Αυτές πρέπει να έχουν απλό σχήμα, να μην είναι υπερμεγέθεις και η στήριξή τους να είναι τέτοια, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα απομάκρυνσής τους όταν αυτό απαιτείται. Οι τέντες και οι ομπρέλες δύναται να περιέχουν διαφημίσεις σε διαστάσεις ανάλογες με το μήκος και πλάτος των ομπρελών και ποτέ μια διαφήμιση δεν μπορεί να υπερβαίνει σε διαστάσεις το 0,60mΧ1,0m.
2. Για τα λειτουργικά ή διακοσμητικά στοιχεία, πέραν των σκιαδίων, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν πρόταση, που θα εγκρίνεται από τα αρμόδια τμήματα της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
3. Στις περιπτώσεις που η άδεια αφορά κατασκευή σε πλατείες ή χώρους όπου τα τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν αξιόλογη έκταση, ή και σε ευαίσθητα από άποψη αισθητικής εικόνας σημεία της πόλης, τόσο η μορφή των σκιαδιών όσο και των υπόλοιπων λειτουργικών και διακοσμητικών στοιχείων θα προκύπτει μετά από συνολική μελέτη που θα εκπονεί ο ενδιαφερόμενος και θα εγκρίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
4. Για πιθανές τομές που θα απαιτηθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών σε δρόμο ή πεζοδρόμια, απαιτείται άδεια σύμφωνα με το άρθρο 47 και 48 του Ν. 2696/99 "περί Κ.Ο.Κ.", η οποία χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Η αποκατάσταση των ανωτέρω επιβαρύνει τον ενδιαφερόμενο.
Χορήγηση άδειας τοποθέτησης εμπορευμάτων
Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, για έκθεση εμπορευμάτων, καθώς επίσης και ο καθορισμός του ετήσιου τέλους ανά τετραγωνικό μέτρο, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πριν από την τοποθέτηση στον κοινόχρηστο χώρο των εμπορευμάτων, εκδίδεται από το Δήμο άδεια χρήσης. Προσκομίζοντας τα εξής δικαιολογητικά :
1. Άδεια λειτουργίας καταστήματος
2. Τοπογραφικό διάγραμμα κάλυψης του καταστήματος και του κοινόχρηστου χώρου. Κατατίθεται μόνο με την πρώτη αίτηση χορήγησης άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου.
3. Ενημερότητα οφειλών (όπως αναφέρθηκε παραπάνω)
4. Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση εμπορευμάτων και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο. Οι διάδρομοι, που ευρίσκονται εντός του χώρου των εμπορευμάτων και εξυπηρετούν τη λειτουργία του καταστήματος, προσμετρώνται κανονικά ως κατάληψη. Σε περίπτωση γωνιακού καταστήματος, τα στοιχεία που αφορούν στην κατάληψη θα παρουσιάζονται αναλυτικά για τον κάθε δρόμο. Προ της εισόδου πολυκατοικίας ή κατοικίας, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση εμπορευμάτων.
5. Η τοποθέτηση εμπορευμάτων επί των προσόψεων, δεν θα υπερβαίνει το 1,50μ. σε ύψος και το 1,20 μ. σε πλάτος, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους νομικούς περιορισμούς και το γενικό πλαίσιο του Κανονισμού, όπως αναλύεται παραπάνω.
6. Η εξόφληση του τέλους θα γίνεται με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω.
7. Σε περίπτωση χορήγησης άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου σε κατάστημα με νέα άδεια λειτουργίας στην μέση της χρονιάς, θα γίνεται με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω.
Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου σε περίπτερα
Ο χώρος που θα παραχωρείται ή που έχει παραχωρηθεί νόμιμα στα περίπτερα για την τοποθέτηση ψυγείων πώλησης παγωτών και αναψυκτικών, καθώς και για σταντ πώλησης εντύπων, θα είναι εφαπτόμενος της έκτασης που καταλαμβάνει το σώμα του περιπτέρου ή ενσωματωμένος στο σώμα του περιπτέρου:
1. Δεν θα υπερβαίνει τα 3,00τμ όταν βρίσκονται σε πλατείες ή πεζοδρόμια πλάτους πάνω από 7,00μ.
2. Δεν θα υπερβαίνει τα 2,00τμ στις υπόλοιπες περιπτώσεις.
• Σε περίπτερα που βρίσκονται μπροστά από προθήκες καταστημάτων ή υπηρεσιών ανεξαρτήτως του πλάτους του πεζοδρομίου, θα τους διατίθεται χώρος 2,00τμ.
• Στον παραχωρούμενο χώρο, επιτρέπεται η τοποθέτηση προθηκών έκθεσης προϊόντων προς πώληση και ψυκτικών θαλάμων εντός των τετραγωνικών μέτρων που έχουν παραχωρηθεί από το Δήμο.
• Απαγορεύεται η τοποθέτηση παιχνιδιών, παιχνιδομηχανών, αυτόματων πωλητών σε πλατείες ή πεζοδρόμια.
• Επιτρέπεται η τοποθέτηση κινητού προστεγάσματος (τέντας), χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα. Το περίγραμμά του, καθώς και το περίγραμμα του περιπτέρου θα είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ελληνική νομοθεσία.
• Απαγορεύεται οποιαδήποτε προσθήκη ή τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων και λοιπών στοιχείων που μεταβάλλουν τον επιτρεπόμενο τύπο και τις διαστάσεις του περιπτέρου.
• Αιτήσεις για χορήγηση άδειας υποβάλλονται το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, για το οποίο ζητείται η χρήση, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία είναι:
Α. Άδεια λειτουργίας περιπτέρου με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει & άδεια πώλησης τυποποιημένων προϊόντων.
Β. Φωτοτυπία εγγράφου Φορολογικής Αρχής με το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Γ. Ενημερότητα οφειλών (όπως αναφέρθηκε παραπάνω)
Δ. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του περιπτέρου, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου πίσω από το περίπτερο αν υπάρχει, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης.
• Η εξόφληση του τέλους θα γίνεται με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω.
• Σε περίπτωση χορήγησης άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου σε κατάστημα με νέα άδεια λειτουργίας στην μέση της χρονιάς, θα γίνεται με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω.
Καθορισμός Κοινοχρήστων χώρων
Τα τμήματα των κοινόχρηστων χώρων των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται ως εξής :
• Α. Πλατείες
• Β. Πεζόδρομοι
• Γ. Πεζοδρόμια
Πλατείες
Ο καθορισμός των κοινοχρήστων χώρων είναι διαφορετικός σε κάθε πλατεία, ανάλογα με το χαρακτήρα και τις ειδικές συνθήκες της περιοχής, είναι δυνατή η τροποποίηση και ο επαναπροσδιορισμός των κοινοχρήστων χώρων με απόφαση δημοτικού συμβούλιου αν οι συνθήκες αυτές τροποποιηθούν. Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε χώρους πράσινου που υπάρχουν στην πλατεία.
Πλατεία Δημαρχείου
Ο παραχωρούμενος προς χρήση κοινόχρηστος χώρος βρίσκεται στο πίσω μέρος της πλατείας, και αναπτύσσεται παράλληλα με την οδό Αγγέλων, σε μία ζώνη πλάτους έως 5μ.
Ειδικά στην πλατεία αυτή επιτρέπεται η τοποθέτηση στοιχείων εξοπλισμού (καθίσματα, τραπέζια, γλάστρες κτλ) που αποτελούνται από υλικά που συνάδουν με το χαρακτήρα της, όπως πηλός, ξύλο, γυαλί, μέταλλο κλπ. Η σκίαση των χώρων θα γίνεται με ομπρέλες, μέγιστης πλευράς 5μ., από καραβόπανο και σε χρώματα γήινα, όπως εκρού, μπεζ, γκρι, κλπ. Λόγω της γειτνίασης του χώρου με το κτήριο του Δημαρχείου, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν στο Δήμο σχετική μελέτη, η οποία θα έχει λάβει και τις σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.
Πλατεία Ωρολογίου
Λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, το εύρος των πεζοδρομίων περιμετρικά της πλατείας, την κίνηση των οχημάτων και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περίμετρό της, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων εντός της πλατείας.
Τα καταστήματα επί της οδού Κεντρικής μπορούν να τοποθετήσουν τραπεζοκαθίσματα επί του παρακείμενου της πλατείας πεζοδρομίου, σε πλάτος που αντιστοιχεί στην πρόσοψη του καταστήματος. Τα τραπεζοκαθίσματα θα τοποθετηθούν στα μεσοδιαστήματα των δέντρων και θα αφήνουν από την πλευρά του εσωτερικού του πεζοδρομίου διάδρομο για την κίνηση των πεζών καθαρού πλάτους τουλάχιστον 1,5μ.
Στην προέκταση της οδού Μητροπόλεως, όπου τα πεζοδρόμια έχουν μεγάλο πλάτος, τα τραπεζοκαθίσματα θα τοποθετηθούν σε επαφή με την πρόσοψη των καταστημάτων, ο χώρος που θα παραχωρηθεί θα έχει ως μέγιστο πλάτος το 40% του πεζοδρομίου. Τραπεζοκαθίσματα μπορούν επίσης να τοποθετηθούν στο απέναντι πεζοδρόμιο, προς την πλευρά της πλατείας και σε επαφή με τον πέτρινο τοίχο που έχει κατασκευαστεί εκεί για να οριοθετεί την πλατεία. Κατά τα λοιπά θα ισχύει ό,τι ισχύει και στα άλλα πεζοδρόμια της πόλης.
Πλατεία Πλατάνων
Επί της πλατείας Πλατάνων, προβλέπεται μελλοντικά να γίνει διαμόρφωση, σύμφωνα με μελέτη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ν. Ημαθίας. Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες χρήσεις των καταστημάτων και μέχρι την εφαρμογή της μελέτης, τραπεζοκαθίσματα επιτρέπεται να τοποθετηθούν στο τμήμα της πλατείας που ορίζεται από την πλάτη της βρύσης, την οδό Πλατάνων και το μεσαίο πλάτανο.
Πάρκο Ελιάς
Στο πάρκο της Ελιάς επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε επαφή με την όψη του αναψυκτηρίου που βλέπει στην οδό Ανοίξεως.
Πεζόδρομοι
• Σε όλους του πεζόδρομους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Απόφαση 52907/28-12-2009 του ΥΠΕΚΑ, άρθρο 2, παρ. 4), θα πρέπει να εξασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη με ελάχιστο πλάτος 3,50μ., για την προσπέλαση και εξυπηρέτηση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης.
• Σε πεζοδρόμους πλάτους έως 4μ δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.
• Σε πεζόδρομους που υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στις δύο πλευρές του δρόμου, το πλάτος του δρόμου προς χρήση που θα τους παραχωρείται θα προκύπτει από τον τύπο: πλάτος δρόμου – 3,5 μέτρα
• Σε κάθε περίπτωση, πλην ειδικών περιπτώσεων, ο χώρος θα εφάπτεται του καταστήματος και το μέγιστο πλάτος του δεν θα ξεπερνά τα 2,50μ.
Πεζόδρομοι στο Εμπορικό Κέντρο
Αφορά τις πεζοδρομημένες οδούς που βρίσκονται στο τμήμα του εμπορικού κέντρου που ορίζεται από τις οδούς Μητροπόλεως, Βενιζέλου, Μεγ. Αλεξάνδρου, Φιλίππου, Πλατάνων, Γ. Γουδή, Αντ. Καμάρα, Ζωγιοπούλου.
Ως σκιάδια θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ομπρέλες που θα καλύπτουν επιφάνεια το πολύ ίση με αυτή του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου. Η τοποθέτηση στοιχείων εξοπλισμού (καθίσματα, τραπέζια, γλάστρες κτλ) θα αποτελούνται από υλικά που συνάδουν με το χαρακτήρα του, όπως πηλός, ξύλο, γυαλί, μέταλλο κλπ.
Πεζόδρομος Ιπποκράτους
Σε μεγάλο τμήμα της οδού Ιπποκράτους υπάρχει πράσινη νησίδα στο μέσο. Η υποχρεωτική εξασφάλιση ελεύθερης ζώνης, με ελάχιστο πλάτος 3,50μ. για την προσπέλαση και εξυπηρέτηση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης, επιβάλλει την κατανομή του παραχωρούμενου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις δυο πλευρές του πεζοδρόμου κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείνει από την μια πλευρά ανατολικά ο ελεύθερος χώρος 3,5μ. για την κίνηση των οχημάτων εκτάκτου ανάγκης και από την άλλη πλευρά δυτικά το 1,5μ για την ελεύθερη κίνηση πεζών.
Στο πλαίσιο των περιορισμών αυτών αλλά και της ισονομίας και της δίκαιης παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων, επιτρέπεται η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα στο τμήμα του πεζοδρόμου δυτικά της νησίδας στην πρόσοψη των καταστημάτων και σε χώρο ίσο με το πηλίκων που θα προκύψει από τον παρακάτω τύπο, ενώ στο τμήμα που βρίσκεται ανατολικά της νησίδας αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα στην πρόσοψη των καταστημάτων και σε χώρο ίσο με το πηλίκων που θα προκύψει από τον παρακάτω τύπο (μετά την αφαίρεση των 3,5μ. για τη διέλευση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης) και αν ο χώρος αυτός δεν επαρκεί τα υπόλοιπα μέτρα για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων θα καλυφθούν από την δυτική πλευρά του πεζοδρόμου διπλά στην νησίδα με την προϋπόθεση πάντα ότι θα υπάρχει το 1,5μ για την ελεύθερη κίνηση των πεζών. Το πλάτος του δρόμου προς χρήση κοινόχρηστου χώρου που θα παραχωρείται θα προκύπτει από τον τύπο: πλάτος πεζόδρομου - 3,5μ. - 1,5μ – πλάτος της νησίδας.
Στο Ο.Τ. 134 που περιβάλλεται από τις οδούς Ιπποκράτους, Μητροφάνους και Παν. Τσαλδάρη, δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι διαμπερή και η προσέγγιση σε αυτά είναι δυνατή με οχήματα εκτάκτου ανάγκης από τις περιβάλλουσες οδούς, ο κοινόχρηστος χώρος που παραχωρείται στο εσωτερικό ουσιαστικά του τετραγώνου είναι σε επαφή με τις όψεις των καταστημάτων και προκύπτει ύστερα από τη διατήρηση ελεύθερου διαδρόμου κίνησης πεζών, πλάτους 2,00 m και σύμφωνα με το σχέδιο Π5.
Πεζόδρομος Κοντογεωργάκη
Οι κατασκευές που υπάρχουν στο μέσο της οδού σε πολλά σημεία δημιουργούν αντίστοιχα με την οδό Ιπποκράτους προβλήματα ως προς την εξασφάλιση ελεύθερης ζώνης με ελάχιστο πλάτος 3,50μ. για την προσπέλαση και εξυπηρέτηση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης. Για τους ίδιους λόγους, στις περιοχές αυτές επιλέγεται η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τη μία πλευρά του δρόμου με παραχωρούμενους χώρους που θα εξυπηρετούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που αναπτύσσονται και στις δύο πλευρές του, όπως φαίνεται στο σχέδιο 6. Σε τμήματα της οδού που δεν υπάρχουν αυτές οι κατασκευές, ο παραχωρούμενος χώρος τοποθετείται σε επαφή με την όψη των καταστημάτων.
Πεζόδρομος Έλλης
Στην οδό Έλλης δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι διαμπερή και η προσέγγιση σε αυτά είναι δυνατή με οχήματα εκτάκτου ανάγκης από τις περιβάλλουσες οδούς, ο κοινόχρηστος χώρος που παραχωρείται στο εσωτερικό ουσιαστικά του τετραγώνου είναι σε επαφή με τις όψεις των καταστημάτων και προκύπτει ύστερα από τη διατήρηση ελεύθερου διαδρόμου κίνησης πεζών, πλάτους 2,00 m σύμφωνα με σχέδιο Π6.
Πεζόδρομος Σολομού
Η μία πλευρά της οδού Σολωμού, προς την οδό Μητροπόλεως, καταλήγει σε αδιέξοδο που διαμορφώνεται από την ανισοσταθμία της οδού και τη διατήρηση στην επιφάνειά της τμήμα της αρχαίας ρωμαϊκής οδού. Στη θέση αυτή η θέση του παραχωρούμενου χώρου τοποθετείται παράλληλα και σε επαφή με το τοιχίο αντιστήριξης που έχει κατασκευασθεί στο όριο της ανισοσταθμίας. Στο υπόλοιπο τμήμα της οδού η θέση του παραχωρούμενου χώρου έχει τοποθετηθεί έτσι ώστε να εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη κίνηση πεζών και οχημάτων εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Πεζοδρόμια
Σε όλα τα πεζοδρόμια θα πρέπει να εξασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, που χρησιμοποιείται για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία κάθε κατηγορίας χρηστών, με απαραίτητο ελάχιστο πλάτος 1,50μ. (του κρασπέδου μη συνυπολογιζόμενου) ελεύθερο από κάθε είδους σταθερό ή κινητό εμπόδιο. Οποιαδήποτε εξυπηρέτηση, όπως φύτευση, σήμανση, αστικός εξοπλισμός απαγορεύεται να τοποθετείται εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών (Απόφαση 52907/28-12-2009 του ΥΠΕΚΑ, άρθρο 2, παρ. 1).
Σε όλα τα πεζοδρόμια των οδών ο χώρος που παραχωρείται προς χρήση στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν θα ξεπερνά σε πλάτος το 40% του πλάτους του πεζοδρομίου.
Αν με την εφαρμογή των παραπάνω παραγράφων απομένει χώρος προς χρήση μικρότερος του 0,5μ., τότε αυτός δεν παραχωρείται.
Αυθαίρετη χρήση – κυρώσεις – πρόστιμα
Αυθαίρετη θεωρείται η χρήση κοινόχρηστου χώρου χωρίς την προηγούμενη άδεια του Δήμου, καθώς και η χρήση του κοινόχρηστου χώρου κατά παράβαση των όρων της χορηγηθείσας άδειας είτε αυτοί αφορούν το είδος της χρήσης, τη θέση ή την έκταση του παραχωρούμενου χώρου, είτε τη διάρκεια της άδειας.
Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης, καταλογίζεται σε βάρος του υπόχρεου με απόφαση του Δημάρχου και σύμφωνα και με τις διατάξεις του Ν. 1900/90, εκτός από το αναλογούν τέλος:
1. Σε χώρους για τους οποίους έχει παραχωρηθεί άδεια, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο προς το αναλογούν τέλος χρήσης
2. Σε χώρους για τους οποίους δεν έχει παραχωρηθεί άδεια επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ίσο με το τριπλάσιο του μεγαλύτερου τέλους ανά τετραγωνικό μέτρο που έχει προσδιοριστεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για περιπτώσεις χώρων που έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης.
Εάν συνεχίζεται ή επαναλαμβάνεται η αυθαίρετη χρήση επιβάλλονται, κάθε φορά, και μέχρι δύο φορές τα ως άνω πρόστιμα.
1. Eαν εξακολουθεί η παράβαση, αφαιρείται η χορηγηθείσα άδεια χρήσης του κοινόχρηστου χώρου και ο Δήμος με τα συνεργεία του προβαίνει στην αφαίρεση κάθε αντικειμένου, με τη συνδρομή της οικείας Αστυνομικής Αρχής και επιβάλλει ειδικό πρόστιμο για τα έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης, ίσο με το διπλάσιο του μεγαλύτερου τέλους ανά τετραγωνικό μέτρο, που καθορίστηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης.
2. Εκτός του χρηματικού προστίμου, για την αυθαίρετη χρήση του κοινόχρηστου χώρου καθώς και τη χρήση καθ' υπέρβαση της χορηγηθείσας άδειας, ο υπόχρεος έχει και ποινικές ευθύνες και τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα.
3. Στοιχεία λειτουργικά ή διακοσμητικά και σκιάδια που τοποθετούνται χωρίς άδεια σε χώρους παραχωρημένους για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων θεωρούνται αυθαίρετη κατασκευή-κατάληψη κοινοχρήστου χώρου.
4. Μετά τη διαπίστωση της παράβασης, από την ΕΛ.ΑΣ. θα εφαρμόζονται τα όσα προβλέπονται από το Ν. 1337/83 «περί αυθαιρέτων κατασκευών» και θα επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες, σύμφωνα με το άρθρο 17, παράγραφος 4 σε συνδυασμό με όσα προβλέπονται στο Π.Δ. 6/21.8.1998 -Φ.Ε.Κ. 195Α -, τα οποία θα συνεχίζουν να επιβάλλονται κάθε χρόνο, εφόσον διαρκεί η παραμονή του αυθαιρέτου -άρθρο 2 και 3 του παραπάνω νόμου-, ενώ οι κατασκευές κρίνονται κατεδαφιστέες, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ίδιου Ν. 1337/1983.
Μη παραχώρηση κατάληψης κοινόχρηστου χώρου
Δεν παραχωρείται άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στις κάτωθι περιπτώσεις:
1. Στα πεζοδρόμια στα οποία δεν παραμένει ελεύθερος ικανός χώρος (ελάχιστο 1,5μ καθαρό) για την ασφαλή διέλευση πεζών και κυρίως αμαξιδίων ΑΜΕΑ κ,λ,π,
2. Στο οδόστρωμα των οδών εκτός της περίπτωσης της παραγράφου 4.1.του άρθρου 6 του παρόντος κανονισμού.
3. Στις νησίδες των οδών.
4. Σε πεζοδρόμια πλάτους κάτω των 1,5 μέτρων.
Δεν παραχωρείται επίσης κοινόχρηστος χώρος στις εξής κατηγορίες καταστημάτων:
1. Εμπορίας & ενοικιάσεως αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων, εξοπλισμού βαρέως τύπου.
2. Στα καταστήματα τροφίμων, όπως αυτά αναφέρονται στα άρθρα Υγειονομικής Διάταξης.
3. Δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος για τοποθέτηση ψυγείων, ανθρωποζυγών και πακτωμένων πάγκων.
4. Απαγορεύεται η ανάρτηση εμπορευμάτων επί των προσόψεων καταστημάτων και κάθε είδους άλλης κατασκευής.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις των Ν. 1828/89 & 1900/90, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο, σε βάρος εκείνου που κάνει αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστου χώρου του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, ίσο με το τριπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο συντελεστή που καθορίστηκε με απόφαση του οικείου συμβουλίου, για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης.
Εκεί όπου επιτρέπεται η χρήση θα παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος ως εξής:
• Παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση εμπορευμάτων, πλάτους μέχρι 1,2 μ. με μήκος την πρόσοψη του καταστήματος.
• Παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, χώρος ικανός για την ασφαλή διέλευση των πεζών όπως αναφέρεται στην παράγραφο Α.δ. αυτού του άρθρου.
• Στα πάρκα και στις πλατείες αποφασίζει κατά περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών σκιαδίων ή άλλων λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων.
• Οι ακριβείς θέσεις της επιτρεπόμενης κατάληψης δημοτικού χώρου από τραπεζοκαθίσματα θα καθορίζονται με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής μετά από κοινή εισήγηση επιτροπής που θα αποτελείται από έναν υπάλληλο του τμήματος μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών υπηρεσιών, έναν υπάλληλο της Δ/νσης Πολεοδομίας και έναν υπάλληλο του Γραφείου Βεβαίωσης της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών. Στο χώρο αυτό θα επιτρέπεται μόνο η τοποθέτηση κινητών προστεγασμάτων χωρίς κατακόρυφα στηρίγματα και σύμφωνα με τα ύψη και πλάτη που καθορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις. Σε περίπτωση μη εφαρμογής των παραπάνω τα οποία θα αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, θα επιβάλλονται πρόστιμα και τελικά θα αφαιρείται η άδεια.