Βέροια: Δημιουργία Πράσινου Σημείου στην είσοδο της πόλης
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Με την υψηλότερη βαθμολογία 10,9 εντάχθηκε η πρόταση του Δήμου Βέροιας για τη Δημιουργία Πράσινου Σημείου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας. Η πρόταση θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής και το Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020.
Ο Δήμος συνέταξε τις απαιτούμενες μελέτες και έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις ώστε να υποβάλλει εντός προθεσμίας ολοκληρωμένη την πρόταση του, η οποία αξιολογήθηκε ως η αρτιότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες δέκα προτάσεις που υποβλήθηκαν.
Η δημιουργία ενός κεντρικού Πράσινου Σημείου και ενός δορυφορικού προβλέφθηκε μέσα από το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Βέροιας, η οποία ενσωματώθηκε στην αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (Π.Ε.Σ.Δ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο Δήμος Βέροιας αντιλαμβανόμενος το ρόλο του στην επίτευξη των στόχων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας και του Εθνικό Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.) για τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών (Α.Υ.), συμπληρωματικά με το δίκτυο Διαλογής στην Πηγή (Δ.σ.Π.) διακριτών ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών (Α.Υ.), το οποίο θα αναπτυχθεί σε αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος του μπλε κάδου, προχώρησε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία ενός κεντρικού Πράσινου Σημείου.
Το Πράσινο Σημείο θα βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Βέροιας, στο σημερινό αμαξοστάσιο, και θα πρόκειται για έναν οργανωμένο χώρο, οριοθετημένο και διαμορφωμένο με την κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, ώστε οι πολίτες να αποθέτουν χωριστά ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα, προκειμένου αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.
Στο Πράσινο Σημείο θα συγκεντρώνονται υλικά που δεν κατευθύνονται στους κάδους, όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, συσσωρευτές, ελαστικά, ογκώδη αντικείμενα, πλαστικά, μέταλλα, κλπ, και παράλληλα θα προωθείται η επαναχρησιμοποίηση - ανταλλαγή υλικών όπως ρουχισμού, επίπλων και παλαιών αντικειμένων κλπ
Ο ρόλος του Πράσινου Σημείου δε θα περιορίζεται μονό στην συγκέντρωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών αλλά θα επεκτείνεται και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ομάδων, σχολείων, φορέων, συλλόγων και του κάθε ενδιαφερόμενου σε θέματα ανακύκλωσης και ορθής διαχείρισης αποβλήτων, με έμφαση στο τρίπτυχο Μείωση – Επαναχρησιμοποίηση - Ανακύκλωση.