Στρατηγική Αναβάθμιση Δήμου Βέροιας και Συλλογική Ευθύνη
- Γράφτηκε από τον/την Αρθρογράφος
Της Συρμούλας Τζήμα Τόπη
Με πολύ μεγάλο, αλήθεια, ενδιαφέρον παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα δηλώσεις ή υποσχέσεις εμπλεκόμενων στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε σχέση με τα κακώς κείμενα της πόλης μας, τα έργα που δεν έγιναν και την ανάπτυξη που περιμένουμε. Ομολογουμένως η Βέροια είναι μια πόλη που παρουσιάζει μια μεγάλη αντίφαση, μεταξύ της παγκόσμιας φήμης της και των οραμάτων των τοπικών αρχόντων και διαχειριστών της τα τελευταία χρόνια.
Κατά το παρελθόν υπήρξαν πολλές οικονομικές ευκαιρίες, μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά δεν ετέθησαν οι βάσεις για μια άλλη πόλη αντάξια του ονόματός της. Οι λόγοι γι’ αυτές τις χαμένες ευκαιρίες είναι πολλοί. Μπορεί, βεβαίως, κάποιος να ισχυριστεί ότι συμμαζεύτηκαν τα έξοδα και ότι έγιναν κάποια έργα υποδομών, αναγκαία μεν, αλλά όχι ικανά να προσφέρουν ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον της πόλης μας. Η περίσκεψη είναι μεγαλύτερη όταν συγκρίνουμε τη σημερινή Βέροια με άλλες ελληνικές πόλεις, οι οποίες άλλαξαν τελείως την εικόνα τους και την ποιότητα ζωής των πολιτών τους (Τρίκαλα, Καρδίτσα, Χαλκίδα, Καλαμάτα κ.ά.).
Στρατηγική αναβάθμιση και αναγέννηση σημαίνει ότι πρέπει να αναδημιουργήσουμε την πόλη μας, εκ βάθρων, πατώντας στους βασικούς άξονες: Πολιτισμός – Ιστορία, Οικολογία – Ανάπλαση, Οικονομική αυτάρκεια – Μεγέθυνση.
Αν και στους επιμέρους ανωτέρω άξονες θα αναφερθώ αναλυτικά και στο επόμενο διάστημα, όσον αφορά τον τελευταίο άξονα, είναι ανάγκη να διευκρινιστεί πως η Βέροια οφείλει να επιβιώσει στα δύσκολα χρόνια και να μη μαραζώσει οικονομικά, να μη χάσει τους νέους της, να τους καλύψει, επαγγελματικά – οικονομικά, ώστε να μείνουν εδώ και να συμβάλουν δυναμικά στην ανάπτυξή της. Είναι αυτονόητο ότι μια πόλη για να αποκτήσει οικονομική αυτάρκεια πρέπει να αυξήσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις οικονομικές δραστηριότητες, πχ τον πρωτογενή και το δευτερογενή τομέα, τον ποιοτικό τουρισμό, την οικοδομική δραστηριότητα, το εμπόριο, την τεχνολογία, την ενέργεια κλπ. Ως “όραμα” θα πρέπει να θέσουμε την ανάπτυξη της πόλης μας, αλλά με οργανωμένο σχέδιο και στα πλαίσια της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς .
Ως αισιόδοξος άνθρωπος φρονώ πως πρέπει να απαντήσουμε εμπράκτως σε ερωτήματά όπως: Τι γίνεται με τη γέφυρα,την αστική ανάπλαση, την πλατεία Ωρολογίου, την κυκλοφοριακή μελέτη ,τα αδέσποτα, την καθαριότητα, το πρώην δικαστικό Μέγαρο, τις εκπαιδευτικές δομές, τις φυσικές ομορφιές. Οι συμπολίτες μας κουράστηκαν να ακούν για λάθη και αστοχίες του παρελθόντος, πρόθυμοι ή όχι, να δώσουν άφεση. Το καίριο είναι, αφού ξεκαθαρίσουν τα λάθη του παρελθόντος, η ευθύνη να καταστεί κοινωνική και συλλογική. Να μπορέσει η νέα δημοτική αρχή, να παράγει έργο, εμπνέοντας τους πολίτες να μετέχουν ενεργά στις αποφάσεις και να εισακούγονται οι προτάσεις τους χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Η επιτροπή διαβούλευσης όπου μετέχουν φορείς της πόλης είναι θεσμός προς αυτή την κατεύθυνση.Το αίσθημα συλλογικής και κοινωνικής ευθύνης καθίσταται μείζον και αναγκαίο, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας όχι μόνο να μας ακούν και να μας κριτικάρουν, αλλά και να τους ακούμε και εμείς.
Συρμούλα Τζήμα-Τόπη*
Υπ. Δημοτική Σύμβουλος Βέροιας με το συνδυασμό
"ΒΕΡΟΙΑ ΠΡΩΤεύουσα ΠΟΛΗ" με υπ. Δήμαρχο τη Γεωργία Μπατσαρά.
Απόφοιτη του Τμήματος Νομικής ΑΠΘ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Ποινικών κ Εγκληματολογικών Επιστήμων ΑΠΘ και υπ. διδάκτορας Δημόσιας Διοίκησης. Ειδικευμένη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην διοίκηση ολικής ποιότητας στην εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή.
Εκλεγμένη σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα Βέροιας και Πρόεδρος ΔΗΜ.ΤΟ ΝΔ Βέροιας.
Υπηρετεί ως Καθηγήτρια Νομικών κ Πολιτικών Επιστημών στη Β/θμια Εκπ/ση και ασκεί μάχιμη δικηγορία στη Βέροια. Είναι παντρεμένη με τον Αθανάσιο Τόπη Διαιτολόγο και έχει δύο γιους.