Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Όχι στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Την αντίθεσή του στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, με τον τρόπο που πάει να επιβληθεί, εξέφρασε με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. Συγκεκριμένα, στην απόφασή του αναφέρει:
“Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας εκφράζει την πλήρη αντίθεση τον στη νέα μέθοδο «αξιολόγησης» που προάγει ο Ν.4250/2014, ένα ακόμη μνημονιακό και αντεργατικό μέτρο που αποσκοπεί στη μείωση του προσωπικού και στην εκχώρηση δομών και υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα και των Ο.Τ.Α. στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί, με εργαλείο τη συγκριτική «αξιολόγηση», να δημιουργήσει μια νέα δεξαμενή διαθεσίμων καθορίζοντας εκ των προτέρων τα ποσοστά και τις κλίμακες βαθμολόγησης, Η εισαγωγή της αυθαίρετης ποσόστωσης και περαιτέρω επιμερισμού ανά οργανική μονάδα, στρεβλώνει κάθε έννοια αντικειμενικής και «δίκαιης» χρήσης της αξιολόγησης που σκοπό θα πρέπει να έχει την αξιοποίηση των εργαζομένων και βελτίωση της απόδοσης τους, με γνώμονα την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες.
Ζητάμε την άμεση κατάργηση το» Νόμου 4250/2014 και δεσμευόμαστε να μην εκδώσουμε απόφαση επιμερισμού ποσοστών, προϋπόθεση έναρξης των διαδικασιών για την εφαρμογή τον Νόμου 4250/2014 περί συγκριτικής «αξιολόγησης»”.
“Συμφωνώ με την διαδικασία της αξιολόγησης όπως συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Εδώ είναι όμως βαλκάνια κι έχουμε κάποιες ιδιαιτερότητες. Διαφωνώ κάθετα με τον τρόπο που πάνε να το κάνουν στην Ελλάδα, με γελοίες ποσοστώσεις και με τους υπαλλήλους να αντιμετωπίζονται ως αριθμοί. Στο υπουργείο θέλουν να είναι καλά με τα νούμερα και βάζουν τους δήμους να κάνουν την «βρόμικη» δουλειά. Είδαμε το νέο υπουργό και περιμένουμε μια ουσιαστική συνάντηση. Συμφωνώ να βγει ψήφισμα αλλά θεωρώ ότι είναι γράμμα στο Θεό” τόνισε η δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου.
«Είναι ένας νόμος που αντιβαίνει τις προβλέψεις του συντάγματος» παρατήρησε ο εκπρόσωπος των δημοτικών υπαλλήλων Σωκράτης Δαλιγγάρος.
“Διαφωνώ με την μέθοδο αξιολόγησης. Θα βάλει σε περιπέτειες πλήθος υπαλλήλων. Η επιστημονική επιτροπή της Βουλής το έβγαλε αντισυνταγματικό. Η μόνη αξιολόγηση γίνεται με μετρήσιμα στοιχεία. Είναι διάτρητος ο νόμος. Είναι μπαμπούλας” σχολίασε ο Βασίλης Γιαννουλάκης.
“Θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε ένα νόμο που θέλει τους εργαζόμενους υποταγμένους και φοβισμένους. Η αξιολόγηση έρχεται για να ακολουθήσουν απολύσεις, να κλείσουν υπηρεσίες και κάποιες να παραχωρηθούν στους ιδιώτες. Δεν φτάνει ένα ψήφισμα” υπογράμμισε η κ. Σοφρόνωφ.
“Αξιολόγηση είναι αυτή που βρίσκει τις αδυναμίες ενός υπαλλήλου και τον στέλνει για επιμόρφωση για να βελτιωθεί και να κάνει σωστά την δουλειά του κι όχι αυτό που βλέπουμε σήμερα” είπε ο κ. Χατζηαθανασίου.
“Να πάρουμε απόφαση ότι δεν θα υλοποιήσουμε την αξιολόγηση. Ας αφήσουμε τα ψηφίσματα” πρόσθεσε ο κ. Τσιούντας
“Είμαι υπέρ της αξιολόγηση αλλά βλέπω ότι πάει να γίνει πολύ πρόχειρα” επεσήμανε ο κ. Ασλανίδης.
“Συμφωνώ με την υποστήριξη των εργαζομένων αλλά περιοριζόμαστε μόνο σε αυτό ενώ είναι θέμα δικό μας” ανέφερε ο κ. Βασιάδης.
“Καταδικάζω πολιτικά αυτή την απόφαση της συγκυβέρνησης” ανέφερε ο κ. Δέλλας.
“Είναι ένας νόμος που βάζει τον προϊστάμενο σε θέση ρουφιάνου” τόνισε ο κ. Κάκαρης.
“Πάντα βασίλευε η ασυδοσία. Πριν οι κυβερνώντες διόριζαν. Τώρα προσπαθούν να μειώσουν προσωπικό. Προσπαθούν με λάθος τρόπο. Είμαι υπέρ της αξιολόγησης. Ως ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα βάλω στο γραφείο μου κάποιον που δεν μπορεί να δουλέψει. Το ίδιο έπρεπε να γίνει και στο δημόσιο. Με την δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης δεν μπορεί να γίνει αξιολόγηση όμως” είπε ο κ. Βοργιαζίδης.
“Είμαι υπέρ της αξιολόγησης αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια. Όχι με τα συγκεκριμένα Διαφωνώ με τις συγκεκριμένες ποσοστώσεις” σημείωσε ο κ. Νεστορόπουλος.
«Δεν υπάρχει κανείς που να συμφωνεί με αυτό το νόμο. Προσβλέπει στην τρομοκράτηση των πολιτών» υποστήριξε ο κ. Αγγέλογλου.
“Αξιολόγηση για την βελτίωση των δημοτικών υπαλλήλων. Αυτή θα δώσει θετικά αποτελέσματα” είπε ο κ. Λαζαρίδης.