Ο Δήμος Βέροιας με το νέο «Καλλικράτη» - Τι θα γίνει το 2019 αν έχουμε τα αποτελέσματα του…2014!!
* ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΝ. ΣΑΡΡΗΓΙΑΝΝΙΔΗ
Όσοι στις αρχές Δεκεμβρίου βρεθήκαμε στο συνεδριακό κέντρο «Βελλίδη» στην Θεσσαλονίκη να παρακολουθήσουμε το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ νοιώσαμε μια περιέργεια για το μεγάλο σύνθημα που δέσποζε στον χώρο και προβαλλόταν συνέχεια μέσα από τις ψηφιακές οθόνες. Σε ποιόν έστελναν άραγε «μήνυμα» τα σλόγκαν «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη» και «Χτίζουμε την Ελλάδα από την αρχή» που ήταν και το κεντρικό σύνθημα της ΚΕΔΕ;
Φυσικά στην πορεία η περιέργεια μας λύθηκε καθώς αποδείχτηκε ότι αναφερόταν κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λόγω του νομοσχεδίου που προωθεί στον Καλλικράτη, νομοσχέδιο που από σήμερα και για αρκετό διάστημα μεταξύ Δημάρχων, Περιφερειαρχών και Κυβέρνησης θα αποτελέσει εμπόλεμη ζώνη.
Χθες το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Γενικός του γραμματέας, πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, Κώστας Πουλάκης έδωσαν στην δημοσιότητα την πρόταση αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Του γνωστού «Καλλικράτη» που τελικά ακόμη δεν ξέρουμε ποιοι Αυτοδιοικητικοί πραγματικά τον «αγαπούν και ποιοι τον «μισούν». Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκη, το πόρισμα της Επιτροπής καλύπτει «όλο το φάσμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» - όπως χαρακτηριστικά τόνισε - παραδίδοντάς το στον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, επισημαίνοντας πως, είναι ένα «πόνημα», που όσοι δούλεψαν γι΄ αυτό, το έπραξαν «ανιδιοτελώς και χωρίς καμία αμοιβή».
ΟΙ ΔΕΚΑ ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
Πρώτον, επανατοποθέτηση των αρμοδιοτήτων μέσω της έννοιας των δημόσιων πολιτικών ώστε να ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος και η αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δεύτερον, άσκηση αρμοδιοτήτων και διοικητικές διαδικασίες.
Τρίτον, διαδημοτικές, διαπεριφερειακές και διαβαθμιδικές συνεργασίες.
Τέταρτον, ένα νέο δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, για την αναλογική συγκρότηση των Δημοτικών και περιφερειακών Συμβουλίων και ένα απλό και διαυγές σύστημα διακυβέρνησης, ανοιχτό, πλουραλιστικό και με νέες διαδικασίες όπως η συμμετοχή με δικαίωμα λόγου των εργαζομένων στα όργανα είτε του Δήμου, είτε της Περιφέρειας.
Πέμπτον, ισχυροί θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης με ουσιαστικό ρόλο και πραγματικές ευκαιρίες συμμετοχής για τις τοπικές κοινωνίες.
Έκτον, σύγχρονες, αμερόληπτες διαδικασίες ελέγχου των Ο.Τ.Α.
Έβδομο, νέοι ενισχυμένοι θεσμοί και διαδικασίες τοπικής διαμεσολάβησης προς όφελος της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.
Όγδοον, εκσυγχρονισμός της οικονομικής διοίκησης των Ο.Τ.Α. με διαφανείς και αποτελεσματικές διαδικασίες ταμειακής λειτουργίας είσπραξης των ίδιων των εσόδων των Ο.Τ.Α.
Ένατον, αξιοποίηση, κοινωνική και αναπτυξιακή κατεύθυνση της λιμνάζουσας περιουσίας των Ο.Τ.Α. με αυτονόητη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της.
Δέκατον, αναβάθμιση της συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης στο δημοκρατικό αναπτυξιακό προγραμματισμό και ενίσχυση του ρόλου της σε όλη την αναπτυξιακή διαδικασία τόσο στο εσωτερικό όσο και μέσω διεθνών συνεργασιών.
«Η συζήτηση δεν κλείνει, ανοίγει, σήμερα, σε δεύτερο επίπεδο», τόνισε ο γ.γ. του ΥΠ.ΕΣ., Κώστας Πουλάκης, επισημαίνοντας πως, θα ακολουθήσει λεπτομερής ενημέρωση Δημάρχων και Περιφερειαρχών και αποστολή σ' αυτούς του πορίσματος.
ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Τα σχέδιο του υπουργείου για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με το νομοσχέδιο το οποίο τίθεται σε διαβούλευση αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και να έχει θέλει να το προχωρήσει, προβλέπει μεταξύ άλλων:
• Εκλογή δημάρχου-περιφερειάρχη με ποσοστό 50 + 1 από την πρώτη Κυριακή.
• Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων του κάθε δήμου να αναδεικνύεται με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του κάθε συνδυασμού από την πρώτη Κυριακή των εκλογών και να παραμένει ο ίδιος άσχετα με το αποτέλεσμα των εκλογών της δεύτερης Κυριακής.
• Θα επιτρέπονται οι συνεργασίες συνδυασμών τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών οι οποίες και θα αποτυπώνονται και στην διοίκηση του δήμου. Να σημειωθεί ότι σήμερα δεν επιτρέπονται «ανοικτά» οι συνεργασίες και δεν προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί ως αντιδήμαρχος δημοτικός σύμβουλος συνδυασμού της αντιπολίτευσης που έχει ανεξαρτητοποιηθεί.
• Δεν θα υπάρχει πλαφόν εκλογιμότητας όπως με το 3% που ισχύει με τις βουλευτικές εκλογές. Το ποιοί συνδυασμοί θα εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο θα αναδεικνύονται με βάση το «μέτρο» εκλογής που έχει ο κάθε δήμος.
Σήμερα, με το υπάρχον εκλογικό σύστημα, ο δήμαρχος εκλέγεται από την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή με απλή αναλογική, δηλαδή με ποσοστό 50% + 1 αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους δημοτικούς συμβούλους. Ειδικότερα ο νικητής συνδυασμός των εκλογών καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου και τα υπόλοιπα 2/5 μοιράζονται οι υπόλοιποι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης βάσει των ποσοστών τους.
Γίνεται λοιπόν απόλυτα σαφές ως αποτέλεσμα της αλλαγής που προωθεί η κυβέρνηση στον εκλογικό νόμο για τους δήμους, ότι θα είναι η υποχρεωτική συνεργασία του κάθε νικητή συνδυασμού με άλλους μικρότερους συνδυασμούς προκειμένου να μπορεί να διοικήσει τον Δήμο.
Ο ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣvΜΕ ΤΟ ΝΕΟ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Σαφέστατα σήμερα κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τι θα γίνει στον Δήμο Βέροιας στις δημοτικές εκλογές του 2019 παρότι οι φήμες λένε ότι λόγω νέων προσώπων αλλά και της φθοράς που έχει η υπάρχουσα διοίκηση και δεν έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο θα έχουν πολύ σασπένς!! Οπότε ο υπολογισμός που παραθέτω παρακάτω γίνεται με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του 2014.
Πρώτος με ποσοστό 33,62% και 12.868 ψήφους είχε αναδειχθεί ο συνδυασμός ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Κώστα Καραπαναγιωτίδη και δεύτερος ο συνδυασμός του Κώστα Βοργιαζίδη με ποσοστό 25,45% και 9.744 ψήφους ο οποίος κέρδισε και τον Δήμο Βέροιας την δεύτερη Κυριακή.
Με βάση το νέο καλλικρατικό νόμο αν ψηφιστεί και ισχύσει το 2019, με κατανομή απλής αναλογικής, βάσει των επιδόσεων της α΄ πρώτης Κυριακής του 2014, οι 41 έδρες του Δημοτικού Βέροιας, θα παρουσίαζαν την ακόλουθη σύνθεση:
Κώστας Καραπαναγιωτίδης 14 έδρες: Δηλαδή θα εκλέγονταν από τον Απόστολο Παύλο οι δυο πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, από την Βεργίνα ο πρώτος, από την Βέροια οι πρώτοι 9, από τη Δοβρά ο πρώτος και από τη Μακεδονίδα ο πρώτος.
Κώστας Βοργιαζίδης 11 έδρες: Θα εκλέγονταν από τον Απόστολο Παύλο οι δυο πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, από την Βεργίνα ο πρώτος, από την Βέροια οι πρώτοι 7, από τη Δοβρά ο πρώτος, ενώ στη Μακεδονίδα δεν θα εξέλεγε δημοτικό σύμβουλο.
Γιάννης Παπαγιάννης 6 έδρες: 1 δημοτικός σύμβουλος από Παύλο Μελά, 4 από Δήμο Βέροιας και 1 από Δοβρά.
Νίκος Μπέκης 5 έδρες: δηλαδή 5 δημοτικοί σύμβουλοι από τον Δήμο Βέροιας.
Αντώνης Μαρκούλης 3 έδρες: δηλαδή 3 δημοτικοί σύμβουλοι από τον Δήμο Βέροιας.
Γιώργος Μελιόπουλος 2 έδρες: δηλαδή 2 δημοτικοί σύμβουλοι από τον Δήμο Βέροιας.
Ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης πάντως φέρεται αποφασισμένος ο νέος Καλλικρατικός νόμος να ψηφιστεί. Αν γίνει αυτό ακόμη κι αν έχουμε πολιτικές εξελίξεις με προσφυγή στις κάλπες και αλλαγή κυβερνητικού σχήματος, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει ο νόμος. Αλλά επειδή ζούμε στην Ελλάδα και όλα γίνονται ας είμαστε και επιφυλακτικοί!!
*Ο Βασίλης Σαρρηγιαννίδης είναι δημοσιογράφος και παρουσιάζει στην EURO Τηλεόραση Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα την Θεσσαλονίκη, την εκπομπή «Ο Συμπαραστάτης του Δημότη» κύρια με θεματολογία την τοπική αυτοδιοίκηση. Η εκπομπή μεταδίδεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 9 το βράδυ.