Ερώτηση Βεσυρόπουλου στην Βουλή για την διαδικασία αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Στη Βουλή φέρνει το μείζον θέμα που προέκυψε στην πόλη της Βέροιας, σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας οριοθέτησης – αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της πόλεως της Βέροιας, ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, μετά από Ερώτηση που κατέθεσε.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βεσυρόπουλος, με Ερώτηση του προς τον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού, ζητά να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις, για το αν η ενδεχόμενη αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας, θα επιφέρει αλλαγές στην άδεια δόμησης, στην αλλαγή των όρων δόμησης και στις χρήσεις γης. Επίσης, ζητά διευκρινήσεις, γιατί δεν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ του Υπουργείου και του Δήμου Βέροιας, καθώς και ενημέρωση των πολιτών, αλλά και ποιες εισηγήσεις έχει το Υπουργείο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας.
Υπενθυμίζεται, ότι από το Υπουργείου Πολιτισμού, εστάλη έγγραφο προς το Δήμο Βέροια στο οποίο γνωστοποιείται η έναρξη της διαδικασίας οριοθέτησης – αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της πόλεως της Βέροιας, δηλαδή να οριοθετηθεί το σύνολο σχεδόν του πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου Βέροιας και μεγάλο τμήμα εκτός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, ως αρχαιολογικός χώρος.
Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος επισημαίνει:
«Το Υπουργείο Πολιτισμού, όφειλε και οφείλει να ενημερώσει, υπεύθυνα το Δήμο Βέροιας και τους πολίτες. Είναι δεδομένος ο σεβασμός όλων μας στα αρχαιολογικά μνημεία. Υπάρχει όμως έντονη ανησυχία και ανασφάλεια για την απαξίωση ιδιωτικών περιουσιών, σε περίπτωση που κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Βέροιας και οι μη ρυμοτομημένες περιοχές. Πρέπει σε κάθε περίπτωση, να υπάρχει ορθολογισμός αλλά και τεκμηρίωση. Θεωρώ αδιανόητο, χωρίς να υπάρχει νομιμοποιητική βάση αλλά και ενδείξεις για αρχαιολογικά ευρήματα, να υπάρξει απαγόρευση δόμησης, αλλαγή όρων δόμησης ή χρήσεων γης. Θα ήταν καταστροφικό για την τόπο και τους πολίτες».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΘΕΜΑ: «Διαδικασία αναοριοθέτησης των αρχαιολογικών χώρων στη Βέροια»
Κύριε Υπουργέ,
Είναι δεδομένος ο σεβασμός και η προσήλωση όλων, στην προστασία και στην ανάδειξη των μνημείων της ιστορίας μας αλλά και της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς.
Στη Βέροια, τον τελευταίο καιρό, έχει προκληθεί αναστάτωση μετά από το έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού προς το Δήμο Βέροιας, στο οποίο γνωστοποιείται η έναρξη της διαδικασίας οριοθέτησης – αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της πόλεως της Βέροιας.
Μέχρι σήμερα, έχουν οριοθετηθεί ως αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές που γειτνιάζουν με ιστορικά μνημεία στην πόλη της Βέροιας.
Το Υπουργείο Πολιτισμού όμως, στη διαδικασία αναοριοθέτησης των αρχαιολογικών χώρων στην πόλη της Βέροιας, περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν του πολεοδομικού συγκροτήματος του Δήμου Βέροιας και μεγάλο τμήμα εκτός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου.
Όπως είναι φυσικό, στην αυτοδιοίκηση αλλά και στους πολίτες της Βέροιας, έχει δημιουργηθεί κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, όφειλε κατά κύριο λόγο να προχωρήσει σε ενημέρωση του Δήμου Βέροιας αλλά και των πολιτών για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας, δεν πρόκειται να συνδεθεί με την απαγόρευση δόμησης ή με την αλλαγή των όρων δόμησης και χρήσης γης.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
1.Ποιες εισηγήσεις έχει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας και γιατί δεν επεδίωξε συνεννόηση με το Δήμο Βέροιας.
2. Αν η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας επιφέρει αλλαγές στην άδεια δόμησης, στην αλλαγή των όρων δόμησης και στις χρήσεις γης. Μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου;