Τζελέπης: Γι αυτούς τους λόγους δεν λειτούργησε το Σέλι
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Τα προβλήματα που εμπόδισαν την φετινή λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου εξέθεσαν την Δευτέρα το απόγευμα τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Κέντρου. Η εισήγηση έγινε από τον πρόεδρο Κώστα Τζελέπη, ο οποίος τόνισε:
"Δεν μιλήσαμε νωρίτερα, διότι το Κέντρο βρίσκεται κάτω από μιας μορφής εποπτεία από ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Βρεθήκαμε στην διοίκηση του κέντρου, ως κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ως ειδήμονες. Δεν ήρθαμε ως άγγελοι κάθαρσης αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να φορτωθούμε τις παρενέργειες από λανθασμένες επιλογές των προηγούμενων διοικήσεων του κέντρου ή της ΓΓΑ.
Τα προβλήματα που επηρεάζουν την λειτουργία του φορέα και δεν φταίνε απόλυτα οι προηγούμενες διοικήσεις. Το μόνιμο προσωπικό που πρέπει να απασχολείται είναι 25 άτομα. Εμείς βρήκαμε 2 χειριστές μηχανημάτων. Μπορούμε να προσλάβουμε έκτακτο προσωπικό, με τους περιορισμούς και την γραφειοκρατία του ΑΣΕΠ. Πρέπει να κάνουμε ενέργειες Απρίλιο για να πάρουμε προσωπικό το Νοέμβριο, 15 συνολικά συμβασιούχος.
Ο μηχανολογικός εξοπλισμός ήταν ασυντήρητος (λιφτ εναέρια και συρόμενα) και με βλάβες.Έμεινε εκτεθειμένος για τρία χρόνια στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Τα ειδικά οχήματα, που έχουν να κάνουν με τον καθαρισμό χιονιού και οι χιονοστρωτήρες είναι 25 ετών. Το ένα μάλιστα παροπλισμένο. Βρέθηκαν δυο οχήματα μεταφοράς προσωπικό παροπλισμένα. Επίσης δεν έχουμε οδηγό για να οδηγήσει τέτοιο μηχάνημα.
Τα κτίρια ήταν αυθαίρετα και δεν παρείχαν ασφάλεια για την κλοπή. Το ένα μάλιστα είχε συληθεί. Είχε γίνει μια μήνυση κατά αγνώστων αλλά η έρευνα δεν απέδωσε.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η άδεια τουριστικής εκμετάλλευσης που έληξε 1999. Μέχρι το 2012 η ανανέωση γινόταν εύκολα. Μετά ο νόμος άλλαξε και συνδέθηκε με το μόνιμο προσωπικό, την καταλληλότητα του μηχανολογικού εξοπλισμού, κανόνες ανταγωνισμού κ.α. Προχωρήσαμε στην σύνταξη μελέτης και το κόστος ανέρχεται στα 107.000 ευρώ. Η περσινή επιχορήγηση ήταν 170.000 ευρώ.
Βρήκαμε επί 20μηνο τους δυο μονίμους υπαλλήλους απλήρωτους. Βρήκαμε μεγάλο χρέος που είχε αναληφθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις παράτυπα. Δεν βρήκαμε μηχανισμό εισροών εσόδων. Δεν βρήκαμε ταμειακές μηχανές για να ξέρουμε τι έσοδα υπήρχαν. Δεν εφαρμόστηκε η απαραίτητη λογιστική, δηλαδή βιβλία Γ' κατηγορίας. Για έξι χρονιές πριν από εμάς δεν έγιναν έλεγχοι ορκωτών λογιστών. Επίσης είχαμε πολλές φορολογικές παραβάσεις και πρόστιμα στο 40% του ύψους της επιχορήγησης μας".
Στην συνέντευξη παραβρέθηκε και εκπρόσωπος του Υπουργείου, ο κ. Αδαμίδης, ο οποίος σημείωσε: "Αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας των αντίστοιχων κέντρων, το Υπουργείο έχει μια βασική αρχή που λέει ότι τα στάδια πρέπει να γίνουν ξανά ανοιχτοί πυρήνες αθλητισμού κι όχι στάδια...σκαντζόχοιρους. Κάνουμε μια προσπάθεια να ανοίξουμε τα στάδια στους αθλητές και τον κόσμο. Το Σέλι έχει πλεονέκτημα ότι είναι πιο κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα και ο στόχος είναι να μείνει το κέντρο όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα που θα τρέξουμε στο Σέλι και την Βασιλίτσα είναι το ISO".
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο εκπρόσωπος του Υπουργείου σημείωσε: "Το Χιονοδρομικό Σελίου, αλλά και η Βασιλίτσα θα λειτουργήσουν πιλοτικά, με εξειδικευμένο προσωπικό με ανάλογη εμπειρία και γνώση. Πρόβλημα με την επιχορήγηση δεν θα υπάρχει. Θέλουμε να λειτουργήσει μεγαλύτερη περίοδο και ως αθλητικό κέντρο. Δεν σκεφτόμαστε την παραχώρηση του σε ιδιώτη, εκτός από μισθώσεις κάποιων χώρων (πχ καφέ) σε ιδιώτες. Σχεδιάζουμε την μετατροπή του σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο θα είναι ιδιοκτήτης το δημόσιο αλλά θα υπάρχει ευελιξία όπως πχ. το ΟΑΚΑ".
Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Τζελέπης είπε ότι τη νέα περίοδο το Χιονοδρομικό θα έχει 9 μόνιμα άτομα.
Στον κ. Τζελέπη έγινε ερώτηση αν επιτρέπεται σε αναπληρωματικό μέλος της διοίκησης να αναλαμβάνει έργο από το Κέντρο (μεταφορά εργαζομένων με ταξί από Βέροια στο Σέλι) και η απάντηση ήταν ότι δεν είναι κανονικό μέλος και δεν λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις. "Προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με τον δήμο και την αντιπεριφέρεια αλλά δεν βρήκαμε λύση στην μεταφορά του προσωπικού. Μετά πήγαμε στην λύση μίσθωσης αυτοκινήτου αλλά έπρεπε να το προπληρώσουμε. Μετά ζητήσαμε από 4 ιδιοκτήτες ταξί αλλά ζήτησαν να πληρώνονται αμέσως μετά το δρομολόγιο. Ο κ. Γεωργιάδης δέχθηκε διότι μας γνωρίζει. Η επίτροπος μας είπε αν χαρακτηριστεί παράτυπο, θα μας καταλογιστεί".
Ο Ανδρέας Παντελίδης, πρώην πρόεδρος, είπε ότι η διοίκηση του πήγε βιβλία Β' κατηγορίας. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν στατιστικά από την λειτουργία της ηλεκτρονικής κάρτας. Για τα μηχανήματα τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα και σημείωσε ότι μπορεί να μην κατέβηκαν τα καρεκλάκια κάποιες σεζόν αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό.
Ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης, πρώην πρόεδρος, είπε ότι όλες οι ενέργειες προηγούμενων και επόμενων διοικήσεων είναι καταγεγραμμένες. "Όταν αναλάβαμε υπήρχε η πίεση της τοπικής κοινωνίας να λειτουργήσει άμεσα το χιονοδρομικό. Η διοίκηση είναι πολιτικό όργανο και πρέπει να αναλαμβάνει ευθύνες. Δεν διοικούν τα εντελόμμενα και η επίτροπός. Δεν λάβαμε επιχορήγηση. Λειτουργήσαμε με τα έσοδα από τα εισιτήρια που κόψαμε και είναι καταγεγραμμένα από το σύστημα που είχε βάλει ο κ. Παντελίδης. Δεν είχαμε εγκεκριμένο προϋπολογισμό γι αυτό υπάρχουν ζητήματα με την καταβολή φόρων στο δημόσιο.Εάν μας έδιναν χρήματα θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια πράγματα".