Λαφαζάνης: "Η μόνη λύση είναι έξοδος από την ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα" (video)
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ άσκησε στην Βέροια ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης τονίζοντας παράλληλα ότι ο μόνος δρόμος για την ανάκαμψη της χώρας είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επιστροφή της χώρας σε εθνικό νόμισμα. Στην συνέντευξη τύπου που έδωσε τόνισε:
«Είμαστε σε οριακή και κρίσιμη στιγμή. Η χώρα κατρακυλά στον γκρεμό με τα μνημόνια. Χρειάζεται μια μεγάλη, γνήσια, αντιμνημονιακή ανατροπή. Είναι ο μόνος δρόμος ανάκαμψης. Φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ διότι συνομολόγησε μνημόνια. Φεύγοντας εμείς, η κυβέρνηση θα έπεφτε αλλά έσπευσαν τα μνημονιακά συνεταιράκια του Αλέξη να τον στηρίξουν. Είναι κλιμάκωση της καταστροφής το τρίτο μνημόνιο. Φύγαμε με την σημαία ψηλά, δεν κοροϊδέψαμε τον κόσμο και δεν πουλήσαμε κανένα. Αυτό που έγινε τον Σεπτέμβρη ήταν υφαρπαγή ψήφου αλλά αυτό δεν απαλλάσσει κανέναν πολίτη από την ευθύνη. Έγινε αυτό για να περάσει το τρίτο μνημόνιο. Σήμερα πέντε μήνες μετά αντιμετωπίζουν κοινωνική κατακραυγή. Με ξεσηκωμό αγροτών, ελευθέρων επαγγελματιών και μισθωτών. Υποστηρίζουμε το κίνημα που αντιδρά και είμαστε στην πρώτη γραμμή. Λέμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω τα φορομπηχτικά και ασφαλιστικά μέτρα. Αν δεν τα πάρουν πίσω, πρέπει να τα μαζέψουν και να φύγουν. Όσο επιμένουν σε αυτή την πολιτική δεν έχουνε μέλλον, πνέουν τα λοίσθια, δεν έχουν αύριο. Αυτή την ώρα συζητούν εναλλακτικές λύσεις, μια οικουμενική κυβέρνηση που θα ξεκινά από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα φτάνει στη ΝΔ. Διαφωνούμε με αυτή την επιλογή διότι δεν θα λύσει τίποτα. Το πρόβλημα δεν είναι πόσοι θα μαζευτούν στην κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι το μνημόνιο. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΑΝΕΛ είναι ένας μνημονιακός συνεταιρισμός. Τις εκλογές δεν τις θέλεις κανένας τους διότι θα καταρρεύσει το μνημονιακό μπλοκ και θα θραυτεί το τρίτο μνημόνιο. Η μόνη δύναμη που δεν φοβάται την εκλογική αναμέτρηση είναι η ΛΑΕ. Σαλπίζουμε την ανάγκη ενός πλατιού λαϊκού μετώπου των αριστερών, πατριωτικών, μνημονιακών δυνάμεων».
Σε ερώτηση για το αν μπορούσε η ΛΑΕ να «μπλοκάρει» την ψήφιση του μνημονίου το καλοκαίρι τόνισε: «Το μνημόνιο δεν θα μπορούσε να περάσει στην Βουλή, διότι 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το ψηφίζαμε και θα έπεφτε η κυβέρνηση. Τότε η κυβέρνηση στηρίχτηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και ο κ. Μητσοτάκης ήταν πρωτεργάτης σε αυτή την επιλογή και σήμερα κάνει αντιπολίτευση. Θα ήταν ίσως διαφορετική η κυβέρνηση αν έπεφτε η κυβέρνηση. Κάναμε την προσπάθεια, δεν είμαστε όμως αλάνθαστοι. Αυτοί που δεν κάναμε ήταν να προδώσουμε τις αρχές μας και δεν ακολουθήσαμε πολιτικές όπου φυσάει ο άνεμος».
Αν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είπε: «Το θέμα της μετάβασης σε εθνικό νόμισμα έχει αναχθεί σε κάτι μυστήριο και επικίνδυνο για την χώρα. Δεν είναι έτσι. Το έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα, έχουν κατατεθεί σημαντικές προτάσεις και αναλύσεις. Μια από αυτές τις μελέτες είναι και αυτή του κ. Λαπαβίτσα. Υπάρχει μια καλή βάση ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν επαναπαυόμαστε. Ξέρουμε ότι διαρκώς πρέπει να επεξεργαζόμαστε τις θέσεις. Στην πανελλαδική μας συνδιάσκεψη θα προετοιμαστούμε και γι αυτή την επιλογή. Όσο η Ελλάδα βρίσκεται στην Γερμανική φυλακή του ευρώ. Για να ανακάμψει η χώρα χρειάζεται επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Είναι το πιο ουσιαστικό και κατάλληλο εργαλείο. Αυτός ο δρόμος είναι βιώσιμος. Ο άλλος τρόπος μας οδηγεί στον αφανισμό».
Σε ερώτηση για το αν η ΛΑΕ είναι στην πρώτη γραμμή στο θέμα των πλειστηριασμών απάντησε: «Η ανακεφαλαιοποίηση ήταν ένα μεγάλο σκάνδαλο. Τα ξένα Found πήραν τις τράπεζες, θα περάσουν σε αυτά τα δάνεια και δεν θα υπάρχει καμιά προστασία στους πολίτες στο θέμα των πλειστηριασμών. Θα δίνει η ρύθμιση των δανείων και όσοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δόσεις θα χάνουν τα περιουσιακά στοιχεία τους. Ούτε στην χειρότερη αποικία δεν συμβαίνουν αυτά. Και στρατό κατοχής να είχαμε, δεν θα υπήρχαν τέτοια μέτρα. Εμείς θα υπερασπιστούμε την περιουσία του Ελληνικού λαού. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή με σύνθημα κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη. Το κίνημα που θα αναπτυχθεί για να μην περάσουν τα σπίτια των πολιτών στα κοράκια θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτά που αναπτύχθηκαν».
Σε άλλες ερωτήσεις είπε ότι είναι βαρβαρότητα για την Ευρώπη η επιβολή των μνημονίων. Δεν είναι ούτε ευρωπαϊκή, ούτε ένωση και σκάβει το λάκκο της και ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις δεν δίδονται στο Ελληνικό κράτος, ούτε δίδονται για να φορολογούνται αλλά για να στηρίξουν τον αγρότη στο χωράφι και να κάνει επενδύσεις.
Το αν ήρθε η ώρα για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την εφαρμογή σοσιαλιστικού μοντέλου απάντησε: «Το να επαγγελθούμε την σοσιαλιστική επανάσταση τώρα, με τα προβλήτα της χώρας, θα μας άκουγαν λίγοι και θα ενοχλούσε αυτούς που θα έπρεπε να ενοχλήσει. Ο δρόμος που προτείνουμε εμείς, μπορεί να οδηγήσει στον σοσιαλισμό. Μιλώντας από τώρα γι κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, δεν θα αγγίζαμε κανέναν. Όταν είσαι υποτελής, θέλεις δημοκρατία και ελευθερίες. Ο πρώτος στόχος είναι να φύγουμε από την Ευρωζώνη και αν μας πνίξει η Ε.Ε. Αυτός ο δρόμος δεν είναι ανθόσπαρτος αλλά είναι βιώσιμος. Η Ελλάδα θα βρει ερείσματα για να στηρίξει την επιλογή της χωρίς μνημόνια. Θέλει τόλμη και λαϊκή ενότητα».
Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερή κυβέρνηση απάντησε: «Η σχέση του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ με την αριστερά είναι σαν κι αυτή του φάντη με το ρετσινόλαδο. Συμφέρει στους υποστηρικτές των πολιτικών λιτότητας να λέγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερά διότι δυσφημούν την αριστερά. Ακολουθεί δεξιά πολιτική, ξεπούλησε τις αξίες του».
Συναντήσεις στην ΕΒΖ
Το πρωί συναντήθηκε με τους υπευθύνους της ΕΒΖ στο Πλατύ και με τον σύλλογο εργαζομένων. Συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις. «Ήταν πολύ σημαντικές για εμάς αυτές οι συναντήσεις. Κάναμε υπεράνθρωπες προσπάθειες και ξαναλειτούργησε η ΕΒΖ. Βρήκα χρηματοδότηση, από τον εκκαθαριστή της "κακής Αγροτικής Τράπεζας" και το έκανα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Λειτουργεί σήμερα η ΕΒΖ αλλά δεν είναι εξασφαλισμένο το μέλλον της. Την πνίγει η Τράπεζα Πειραιώς. Πήρε τα δάνεια της ΕΒΖ και σήμερα τα κάνει απαιτητά. Αυτό έγινε εκ του πονηρού και είναι σκάνδαλο. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται η ΕΒΖ είναι να διαγραφούν τα χρέη της ή να ρυθμιστούν ώστε να μπορεί να τα πληρώνει. Επίσης χρειάζεται και άλλες συνεργασίες ώστε να έχει προοπτική και μέλλον. Πρέπει να την κρατήσουμε ανοιχτή. Αν κλείσει δεν θα είναι μεγάλο πλήγμα για την παραγωγική διαδικασία της χώρας αλλά θα στέλνει και μήνυμα».