tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

pistofidis ban1

Το πρόγραμμα «Απόλλων» μειώνει το ενεργειακό κόστος των δήμων και των ευάλωτων πολιτών

Τους άξονες του προγράμματος «Απόλλων» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο δίνει λύση στο  ενεργειακό κόστος, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των δήμων, των νοικοκυριών, αλλά και των κοινωφελών οργανισμών των ΟΤΑ, παρουσίασε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, σε ημερίδα που οργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Μέσω του προγράμματος, το οποίο η υφυπουργός χαρακτήρισε «βαθιά κοινωνικό και αυτοδιοικητικό», ενισχύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία θα καλύπτει σε σημαντικό ποσοστό τις ενεργειακές ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών των ΟΤΑ, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για αυτούς και πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες.

Μιλώντας στους δημάρχους για τα οφέλη του προγράμματος η κ. Σδούκου, είπε ότι το “Απόλλων” αποσκοπεί στη μείωση του ενεργειακού κόστους όλων των περιφερειών και όλων των δήμων, των ευάλωτων πολιτών κάθε δήμου, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Άρδευσης και των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Η ίδια, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, ενώ γνωστοποίησε ότι σε άλλες περιφέρειες της χώρας έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη σύσταση της ενεργειακής κοινότητας, που αποτελεί το πρώτο βήμα, για να τρέξει το πρόγραμμα. Παράλληλα, ανέφερε ότι η προθεσμία για τη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών στις περιφέρειες για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Απόλλων» έχει πλέον παραταθεί έως την 31η Οκτωβρίου.

Στις εργασίες της ημερίδας παρέστησαν ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας,  δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι των ΔΕΥΑ, των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και οι βουλευτές, Σταύρος Καλαφάτης, Δημήτρης Κούβελας και Φάνης Παπάς.

«Πρωταγωνίστρια» στην πράσινη μετάβαση η Κεντρική Μακεδονία

Αναφερόμενη στην Κεντρική Μακεδονία, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε ότι μετά τη Δυτική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα είναι η τρίτη περιφέρεια στη χώρα που υποδέχεται ΑΠΕ και πρωταγωνιστεί στην πράσινη μετάβαση,

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε η κ. Σδούκου, οι ΟΤΑ της Κεντρικής Μακεδονίας πλήρωσαν για το ρεύμα 109 εκατ. ευρώ το 2022 και άλλα 81 εκατ. ευρώ το 2023.

Μέσα από το πρόγραμμα «Απόλλων» και την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης προσδοκάται ότι μπορεί να καλυφθεί το 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών και το 50% της κατανάλωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων – Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).

Καϊτεζίδης: Οι δήμοι αγκαλιάζουν το πρόγραμμα, προς όφελος των πολιτών

Στο χαιρετισμό που απέστειλε στη ημερίδα, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τόνισε την ανάγκη οι δήμοι να αγκαλιάσουν τις πρωτοβουλίες της κεντρικής κυβέρνησης, ώστε να αυξήσουν τα οφέλη από τις ανανεώσιμες ενέργειες και να αλλάξουν το ισοζύγιο με τις παραδοσιακές και βλαπτικές για το περιβάλλον πηγές ενέργειας.

«Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που το οικονομικό ζήτημα είναι μείζον, πιεστικό και απασχολεί το σύνολο σχεδόν των δήμων της χώρας. Αν όμως οι δήμοι  καταφέρουν μέσα από αυτό το πρόγραμμα να καλύψουν ανάγκες, όπως π.χ για τον οδοφωτισμό ή για τα σχολεία ή για άλλες κοινωνικές δομές, αυτό θα είναι ωφέλιμο και για τους ίδιους και τις τοπικές κοινωνίες» επισήμανε.

Δεδομένου μάλιστα ότι οι οικονομικές ανάγκες των δήμων είναι άμεσες, είπε ότι  «είναι απαραίτητο να ανταποκριθούμε και θα το κάνουμε. Η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και οι δήμαρχοί της αγκαλιάζουμε το πρόγραμμα «Απόλλων» και θα συνεργαστούμε με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Οι δήμοι περιμένουν αποτελέσματα

Στον χαιρετισμό του στις εργασίες της ημερίδας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι είναι ένα πρόγραμμα καίριας σημασίας για τη λειτουργία των δήμων, για το λόγο αυτό, είπε «είμαστε σε συνεργασία με την το υπουργείο και την κ. Σδούκου και αναμένουμε τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου Λευτέρης Αλεξανδρίδης ανέφερε ότι το πρόγραμμα «Απόλλων» αποσκοπεί στη μείωση του ενεργειακού κόστους των ΟΤΑ και στόχος είναι να μπορέσει η χώρα μας να πιάσει τις απαιτήσεις που προβλέπονται για το 2050. «Με το πρόγραμμα αυτό ελπίζω ότι όλοι οι ΟΤΑ θα ελαφρύνουν το κόστος, που είναι δυσβάσταχτο μετά και από τις αυξήσεις των τελευταίων ετών» επισήμανε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης κάλεσε την υφυπουργό Περιβάλλοντος να επιλέξει μια βέλτιστη λύση, που να είναι ενιαία για την Τ.Α, ώστε να βρεθούν τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των δήμων και την οικτρή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

ΜΙΜΗΣ ΚΟΓΙΑΣ

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69