tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

 didactica

access ban20

pistofidis ban1

ΠΕΔΚΜ: Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των δήμων στην κοινή συνεδρίαση με την ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε ενόψει της ΔΕΘ

Τα σοβαρά οικονομικά και  θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας κυριάρχησαν στη κοινή συνεδρίαση των Δ.Σ της ΚΕΔΕ και της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου και του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τόσο ενόψει της ΔΕΘ, όσο και ενόψει μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η κυβέρνηση για την αυτοδιοίκηση, και οι οποίες θα γίνουν γνωστές κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ΚΕΔΕ, αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης καλωσόρισε, ως οικοδεσπότης, τους δημάρχους στη Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως η κοινή συνεδρίαση ΠΕΔΚΜ  - ΚΕΔΕ είναι πάρα πολύ σημαντική, εν όψει των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που εξελίσσονται από πλευράς κυβέρνησης, αλλά και εν όψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ τον Νοέμβριο, το οποίο χαρακτήρισε καθοριστικό για την αυτοδιοίκηση.

«Ο βηματισμός όλων των δήμων της χώρας για ακόμη μία φορά είναι κοινός. Οι στόχοι που έχουμε είναι δεδομένοι. Μητέρα όλων των μαχών είναι τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης. Εκπέμπουμε κραυγή αγωνίας. Θα πρέπει να στηριχθούν οι δήμοι οικονομικά. Είναι καθημερινά τα μηνύματα που έρχονται από συναδέλφους ότι οι δήμοι βρίσκονται στην κόκκινη γραμμή και ένα βήμα πριν από την κατάρρευση πολλοί από αυτούς» τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης.

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι υπάρχει μια πρωτοβουλία σε εξέλιξη και μια υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι μετά τη ΔΕΘ θα δεχθεί την ΚΕΔΕ, για να τεθούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα για την αυτοδιοίκηση, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει πρωτοβουλία από την πλευρά του πρωθυπουργού, ώστε «να βγουν οι δήμοι από το αδιέξοδο, καθώς είναι πολλά τα οικονομικά βάρη που προστέθηκαν στις πλάτες της αυτοδιοίκησης, χωρίς όμως να υπάρξει η αντίστοιχη υποστήριξη οικονομική υποστήριξη». 

Στα τέσσερα νομοσχέδια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση, αναφέρθηκε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου. «Δύο είναι του ΥΠ.ΕΣ και αφορούν προσλήψεις και τακτοποιητικού χαρακτήρα παρεμβάσεις για θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα του υπουργείου Ενέργειας για τα απορρίμματα και τους ΦΟΔΣΑ και ένα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο» είπε και πρόσθεσε ότι η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι κινούνται στη θετική κατεύθυνση.

«Ήδη τα επεξεργαζόμαστε για να κάνουμε βελτιώσεις. Δεν λαμβάνει υπόψιν κανένα από αυτά τα νομοσχέδια το σοβαρό πρόβλημα του προσωπικού που αντιμετωπίζουμε στους δήμους εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων, εξαιτίας της κινητικότητας που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έγιναν προσλήψεις μονίμου προσωπικού στην Τ.Α και αυτό είναι κάτι πολύ σοβαρό για την αξιόπιστη και αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων μας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, καθαριότητα, δημόσια υγεία, θέματα πολιτικής προστασίας, πράσινο και τα λοιπά» επισήμανε ο κ. Κυρίζογλου.

Λιβάνιος: προσλήψεις 1.000 εργαζομένων στους δήμους

Μιλώντας από το βήμα της συνεδρίασης ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος ανακοίνωσε την έγκριση 1.000 προλήψεων σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα στους δήμους, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός και ΔΕΥΑ) προκειμένου, όπως είπε, να στελεχωθούν ως ένα βαθμό οι δημοτικές υπηρεσίες.

Εξήγησε ότι τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου που είναι σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνουν διατάξεις που προσπαθούν να απαντήσουν σε ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί από την ΚΕΔΕ και τους δημάρχους. «Αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά, «ολοκληρώνεται ο προγραμματισμός προσλήψεων που θα εγκριθεί το 2025 γι' αυτούς που θα πληρώνονται από τον τακτικό προϋπολογισμό».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι έρχονται αλλαγές στις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ στους δήμους, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να ολοκληρώνονται εντός εξαμήνου και όχι σε βάθος διετίας, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε επίσης ότι, όπως είχε ανακοινώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που είχε στη Θεσσαλονίκη με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, αμέσως μετά τη ΔΕΘ θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ΚΕΔΕ, όπου θα συζητηθούν διεξοδικά όλα τα θέματα.

Χαιρετισμό στη συνεδρίαση απηύθυνε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, τονίζοντας πως οι ανάγκες των δήμων είναι τεράστιες. Για το λόγο αυτό, είπε, «η κυβέρνηση να σταθεί αλληλέγγυα και υποστηρικτική στα χιλιάδες προβλήματα της αυτοδιοίκησης».

methodos orizontio

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

ΜΙΜΗΣ ΚΟΓΙΑΣ

kyriazis

savantidou ban

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69