Φρόσω Καρασαρλίδου: "Να γίνει η 21 Μάη μια μέρα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο"
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νομού Ημαθίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στον πολυχώρο πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» (Ερια) στην Νάουσα.
Η υποψήφια βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου, έπειτα από μια αναφορά στην πολιτική της ταυτότητα και πορεία-για όσους δεν την γνωρίζουν- αναφέρθηκε στο όραμά της και στους 4 πυλώνες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα επανακάμψουν την χώρα και φυσικά την Ημαθία.
Στην ομιλία της είπε:
Οι θέσεις της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για να ιδρυθεί αυτό το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος το τάχα αρίστων που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένας τεράστιος μηχανισμός πελατειακών σχέσεων, απευθείας αναθέσεων και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Θεωρώ ότι πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου και εγώ αναγκαίο να αναφέρω κάποια στοιχεία της πολιτικής μου ταυτότητας και πορείας που ίσως κάποιοι από δω πέρα δεν με γνωρίζουν.
Η ενασχόλησή μου με την πολιτική δεν είναι τωρινή, από πολύ νεαρή από πολύ μικρή ηλικία στην εφηβεία μου έχω ενταχθεί στην Αριστερά και η ενεργή συμμετοχή. Υπήρξα συνδικαλίστρια επίσης σε αρκετά νεαρή ηλικία στο χώρο της υγείας, στο νοσοκομείο της Νάουσας στο οποίο πέρασα τα περισσότερα χρόνια της επαγγελματικής μου ζωής. Υπήρξα η πιο νεαρή γυναίκα πρόεδρος τότε στην Ελλάδα ενός μεγάλου και ενεργού σωματείου. Ήμουνα ιδρυτικό μέλος του μικρού εκείνου κόμματος του συνασπισμού της αριστεράς και της προόδου που μετέπειτα μετεξελίχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Ιανουάριο του 2015 ήμουν για πρώτη φορά υποψήφια, όπου και εκλέχθηκα. Ακολούθησαν οι εκλογές του Σεπτέμβρη που ξανά εκλέχθηκα, με λίστα βέβαια και η τρίτη φορά στις εκλογές του 2019. Διετέλεσα εξήμισυ χρόνια βουλευτής Ημαθίας και θεωρώ ότι σε αυτό το διάστημα ήμουν παρούσα στα προβλήματα του τόπου μας, της Ημαθίας. Επίσης πιστεύω ότι οι πορεύτηκα με λογοδοσία και με διαφάνεια. Έχω καταθέσει δημόσια τον απολογισμό μου, τον απολογισμό της βουλευτικής μου δράσης και των έργων μου και τον όσων καταφέραμε με τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ για αυτόν τον τόπο, για την Ημαθία. Επίσης έχω καταθέσει δημόσια και το όραμά μου για την Ημαθία. Σήμερα όμως θα ήθελα να σταθώ σε 4 βασικά κεφάλαια από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πρώτο που είναι η νεολαία. Η χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία, από την αρχή της χρεοκοπίας και μέχρι τώρα έχει χάσει μια γενιά. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει στο εξωτερικό που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι νέα παιδιά και λόγω της γεννητικότητας πραγματικά έχει την έκταση μιας ολόκληρης γενιάς. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια, στην ελληνική ύπαιθρο, από τους νέους το 60% μεταναστεύει στο εξωτερικό και το 36% μεταναστεύει στο εσωτερικό της χώρας, κατευθυνόμενος στα μεγάλα αστικά κέντρα προκειμένου να βρει μια καλύτερη τύχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να έχει ως προτεραιότητα τους νέους, να δώσει όραμα και ελπίδα στα νέα παιδιά, στα παιδιά μας. Και βέβαια να δώσει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέσα για να δούνε ότι μπορεί να έχουν μια καλύτερη ζωή. Ποια είναι αυτά; Πχ πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια παιδεία, δημόσια παιδεία για όλους. Δωρεάν κατοικία και δωρεάν επιδότηση των εξόδων και τις σπουδές τους ή ενός τύπου υποτροφίας για αυτούς που είναι πολύ φτωχοί φοιτητές. Αυτό που προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ διπλασιασμός του ενοικίου για τους νέους ανθρώπους, για τα νέα ζευγάρια. Αν δεν τα κάνουμε αυτά και μια σειρά άλλων μέτρων, η Ελλάδα δεν κινδυνεύει μόνο από τη χρεοκοπία που βλέπουμε να έρχεται, από μια νέα χρεοκοπία Κινδυνεύει η συρρίκνωση της, η πληθυσμιακή να είναι σε τραγικούς, σε τεράστιους βαθμούς.
Το δεύτερο θέμα είναι το σύνθημα «δικαιοσύνη παντού» που χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Για μένα αυτό το σύνθημα συγκεφαλαιώνει με ένα πολύ ωραίο τρόπο όλο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιοσύνη παντού σημαίνει δικαιοσύνη να είναι δίκαιες, οι αποφάσεις της δικαιοσύνης. Δικαιοσύνη σημαίνει να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια με τις αυξήσεις μισθών, με την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, που πρέπει να υπάρχει, με την επαναχορήγηση της δέκατης τρίτης σύνταξης, με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, με τη μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, με δίκαιη φορολογία ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει ο καθένας. Και βέβαια να υπάρχει αντιστροφή της αναλογίας μεταξύ των έμμεσων και των άμεσων φόρων. Σήμερα είναι 5 προς ένα. Οι έμμεσοι φόροι δηλαδή είναι αυτοί που υπερτερούν. Δικαιοσύνη στην υγεία σημαίνει ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και ισότιμη δωρεάν πρόσβαση για όλους, για όλους όσους βρίσκονται στη χώρα. Δικαιοσύνη σημαίνει ενίσχυση των υποδομών, να μην ξαναδούμε άλλα Τέμπη. Να υπάρχουν ασφαλείς φθηνές και σύγχρονες μεταφορές. Δικαιοσύνη σημαίνει επίσης προστασία των δημόσιων αγαθών, του νερού, της ενέργειας, του περιβάλλοντος. Δικαιοσύνη σημαίνει να υπάρχει προστασία για τους ευάλωτους ανθρώπους, για τα μέλη της αναπηρικής κοινότητας.
Το τρίτο θέμα είναι η μεσαία τάξη. Η ΝΔ πριν τις εκλογές του 2019 είπε ότι θα στηρίξει τη μεσαία τάξη και νομίζω ότι είναι ο κυρίαρχος λόγος που κέρδισε εκείνες τις εκλογές. Και που κατάντησε η μεσαία τάξη, σήμερα; Να ζει με κουπόνια. Γιατί δικαιοσύνη στην οικονομία σημαίνει να έχουν όλοι τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα και όχι μόνο οι μεγάλοι και ισχυροί. Σήμερα το 96% των επιχειρήσεων στον τόπο μας δηλαδή το σύνολο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δεν μπορούν ούτε να περάσουν έξω από τραπεζικό κατάστημα, ενώ το 4% των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας παίρνει και ξαναπαίρνει δάνεια. Αυτό λοιπόν θα τελειώσει με μια προοδευτική διακυβέρνηση. Δικαιοσύνη σημαίνει λοιπόν να μπορεί ο καθένας να έχει μια δίκαιη ρύθμιση στο δάνειό του και όχι μόνο οι υπουργοί της ΝΔ να κουρεύουν τα δάνεια τους και η μεγάλη πλειοψηφία του κοινωνικού λαού να μην αντέχει το βάρος των πλειστηριασμώ και των διώξεων που υφίσταται. Και πώς μπορεί να γίνει η στήριξη της μεσαίας τάξης; Με αφορολόγητο 10.000 €, δηλαδή να υπάρχει η εξίσωση των εμπόρων, των αυτοαπασχολούμενων, των υπολοίπων, όπως αυτό που ισχύει για τους μισθωτούς, να υπάρξει διαγραφή μέρους των οφειλών αυτών των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα υπόλοιπα το υπόλοιπο χρέος να ρυθμιστεί χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις σε τουλάχιστον 120 δόσεις. Με την αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα και με την κατάργηση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, για την αγροτική γη και για την πρώτη και μοναδική επαγγελματική στέγη. Με τη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και κυρίως λέω με την ανακατεύθυνση των κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με στόχο ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, γιατί σήμερα 12,1 δισεκατομμύρια παίρνουν στην Ελλάδα 387 επιχειρήσεις και οι 700.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παίρνουν μηδέν. Στην Πορτογαλία που έχει προοδευτική κυβέρνηση το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σήμερα χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Το τελευταίο που θέλω να πω είναι το εξής. Όλα τα τελευταία χρόνια μετά την δικτατορία στην Ελλάδα έχει κυριαρχήσει ένα μοντέλο το οποίο φάνηκε ότι ήταν ένας από τους κύριους συντελεστές που οδηγήθηκε η χώρα στη χρεοκοπία. Το ίδιο μοντέλο υιοθετεί αυτά τα 4 χρόνια η ΝΔ. Που μας έχει οδηγήσει αυτά τα 4 χρόνια η εφαρμογή του ίδιου μοντέλου; Μας έχει οδηγήσει στην αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 50 δις, στην αύξηση του ιδιωτικού χρέους κατά 40 δις, στην αύξηση του ελλείμματος των εμπορικών συναλλαγών και άρα με μαθηματική ακρίβεια έτσι όπως πάμε πάμε σε μια χρεοκοπία. Εμείς προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που προτείνουμε εμείς έχει κέντρο τον άνθρωπο, παίρνει υπόψη το περιβάλλον και είναι βασισμένο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Για το νομό μας τώρα για την Ημαθία πιστεύω ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι η φυσική δύναμη μας, το δυνατό μας χαρτί. Γιατί; Γιατί το μικροκλίμα που διαθέτει Ημαθία είναι ιδανικό για τα τρόφιμα, η ηλιοφάνεια είναι ιδανική για τα κρασιά, τα λαχανικά, τα φρούτα. Η βιοποικιλότητα είναι ιδανική για τα κτηνοτροφικά προϊόντα, τα προϊόντα μας είναι πιο ποιοτικά, είναι πιο εύγευστα, το αναγνωρίζει και η παγκόσμια αγορά και όλα αυτά τα παραπάνω μας τα χαρίζει η φύση. Δεν μπορεί να έχει κάποιος άλλος, δεν μπορεί κάποιος ανταγωνιστής μας να τα αποκτήσει και επίσης έχει δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο έχει και εμπειρία και γνώση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε πρέπει να γίνει ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο, με ορίζοντα τουλάχιστον εικοσαετίας, τόσο για το οποίο βεβαίως ευθύνη έχει η πολιτεία να δεσμευτεί δηλαδή το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, το υπουργείο οικονομικών, η αναπτυξιακή τράπεζα που θα χρηματοδοτήσει αυτό το σχέδιο και να υπάρχει πολιτική δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους. Ποιοι είναι αυτοί; Οι συνεταιρισμοί, οι έμπορες, οι εξαγωγείς, οι μεταποιητές, οι κονσερβοποιοί και όποιος εμπλέκεται σε αυτό το σχέδιο.
Σας καλώ να μελετήσετε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ένα κοστολογημένο πρόγραμμα που δίνει ρεαλιστικές απαντήσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Θα κλείσω με ένα μήνυμα. Να γίνει η 21 Μάη μια μέρα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, για τους νέους, για τις νέες, που έχουν χάσει την αισιοδοξία τους, για το μέλλον που τους ανήκει. Που βλέπουν την μόρφωσή τους να εξαϋλώνεται σε συνθήκες εργασιακής έντασης και ανασφάλειας, που στην παραγωγική τους ηλικία συνεχίζουν να ζουν στις γονεϊκές εστίες γιατί δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος της στέγης. Για τις γυναίκες που εξακολουθούν να υφίσταται εκμετάλλευση και διακρίσεις. Για τους ανθρώπους της δουλειάς που εργάζονται πιο πολύ ίσως από ποτέ αλλά το εισόδημά τους εξαντλείται στα μισά του μήνα. Για τους αγρότες που αγωνιούν ότι θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τον επόμενο χρόνο, για τους εκπαιδευτικούς, τους υγειονομικούς, τους δημοτικούς υπαλλήλους που δίνει ο καθένας τους μια προσωπική μάχη για να κρατήσει όρθιο το κοινωνικό κράτος. Για τους συνταξιούχους που δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν ούτε ένα δώρο στα εγγόνια τους, για όλες και για όλους που νιώθουμε πως έχουμε συμφέρον να επικρατήσει η δικαιοσύνη στην πατρίδα μας».