Το χωριουδάκι Κυψέλη και τα βόδια, Μα και η αλήθεια
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Του Νίκου Ασλάνογλου
Πρόκειται για ακόμη μια ιστορία με βόδια. Μοσχάρια. Αυτά τα ζώα με το πολύ κρέας και πολύ ξίγκι. Από μυαλό βέβαια, ούτε λόγος. Εξ ΄ού και το « έξυπνο βλέμμα της αγελάδας». Τα βόδια, θέλανε να τα θάψουν πάνω από το χωριουδάκι Κυψέλη και λίγες δεκάδες μέτρα, πάνω από εμφανέστατες πηγές νερού. Οι κάτοικοι αντέδρασαν και πολύ σωστά κάνανε. Να πλησιάζουν τόσο κοντά τα βόδια στο χωριό. Είναι επικίνδυνη κατάσταση.
Με πέντε – έξι τσουβάλια ασβέστη και ένα κοινό πλαστικό νάιλον, θα κάνανε, υγειονομική ταφή. Το στενάχωρο είναι ότι αυτό το δρομολόγησαν επιστήμονες των υπηρεσιών της Ημαθίας, οι οποίοι βεβαίωσαν εγγράφως ότι δεν υπάρχουν πηγές και υπόγεια νερά στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είδαν τις πηγές παραδίπλα, αφού οι στάβλοι ήταν στο Πλατύ και στα Κλειδί.
Οι κάτοικοι το προηγούμενο βράδυ, έβγαλαν και πήραν τον κεντρικό άξονα του σκαπτικού που θα άνοιγε τους λάκκους, όργωσαν κάθετα τον δρόμο σε πολλά σημεία που θα έθαβαν τα βόδια και περίμεναν την συνέχεια. Η συνέχεια ήταν να τους καλέσει ο εισαγγελέας το μεσημέρι στο γραφείο του όπου ήταν παρών και ο Αστυνομικός Διευθυντής. Ήταν αποφασισμένοι , είπαν, να εφαρμόσουν τον νόμο και δεν θα δεχθούν έκνομες ενέργειες. Και πολύ σωστά. Η ανομία έφερε τη χώρα μας σε αυτήν την κατάσταση. Την επομένη στις 9 το πρωί, κλήθηκαν οι κάτοικοι σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια στη Βέροια. Παρόντες δύο ιερείς από την Μητρόπολη, ο νομικός σύμβουλος της Μητρόπολης, ο Βουλευτής Βεσυρόπουλος και οι υπηρεσιακοί σύμβουλοι που Κουβακάς, Μπαρμπαρούσης και Ματρατζής, που γνωμοδότησαν για να θαφτούν, τα βόδια, στην Κυψέλη. Δεν ξεκίνησε ποτέ σύσκεψη. Ο Αντιπεριφερειάρχης και οι υπηρεσιακοί σύμβουλοί του, απαιτούσαν να αποχωρίσει ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας και μόνον αυτός. Η Ομάδα παρεμπιπτόντως, ήταν παρούσα στην κινητοποίηση από την πρώτη στιγμή. Και βέβαια, δεν αποχώρησε ο κ. Ασλάνογλου. Αντ ΄αυτού, αποχώρησαν αυτοί σε άλλο γραφείο. Βουλευτής, Αντιπεριφερειάρχης και οι υπηρεσιακοί, για να συσκεφθούν μόνοι τους. Μετά από δέκα λεπτά περίπου ήρθε ο Αντιπεριφερειάρχης να δηλώσει ότι μάλλον θα βρεθεί μια καλή λύση και τίποτε άλλο. Κάλεσαν όλους αυτούς, τους παράτησαν μόνους και τα είπανε μόνοι τους. Το αγκάθι πάλι η Οικολογική Ομάδα. Γιατί έγινε όλο αυτό; Μα η άρρωστα εμμονική συμπεριφορά των συγκεκριμένων υπηρεσιακών, που έχει βάθος πολλών χρόνων στο παρελθόν. Θα ήταν διασκεδαστικό, αν δεν αφορούσε το Δημόσιο συμφέρον. Πάντως εδώ που τα λέμε, είναι διασκεδαστικό.
Βέβαια, την απόφαση την πήρε η Διοίκηση , ως ώφειλε, για κάποια άλλη λύση και όχι ταφή στην Κυψέλη. Όμως εκεί την έσυραν οι απλοί πολίτες ενός μικρού Χωριού. Ακόμη, την κρίσιμη ημέρα, που απετράπη η ταφή, κανένας Βουλευτής δεν ήταν παρών, ούτε και Διοικητικός. Ήταν μόνον οι κάτοικοι, η Μητρόπολη και η Οικολογική Ομάδα. Επειδή είμαστε βέβαιοι ότι η Μητρόπολη έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση αυτή , άσχετα αν κανείς δεν το αναφέρει (;), εμείς το τονίζουμε ιδιαίτερα. Ετσι έχει λοιπόν η ιστορία.
Και τώρα κάτι για τον Εισαγγελέα και τον κ. Αστυνομικό Διευθυντή που εντέλλονται να εφαρμόσουν τον νόμο. Πέρασαν πολλοί Εισαγγελείς και Αστυνομικοί Διευθυντές, όπως και Νομάρχες από την Ημαθία τις τελευταίες δεκαετίες. Ούτε ένας από αυτούς δεν εφάρμοσε τον νόμο. Επιλεκτικά και κατά περίπτωση ναι. Όμως αν επιλεκτικά εφαρμόζεται ο νόμος, τότε βασιλεύει η ανομία. Και ως γιαλατζί προφήτες βεβαιώνουμε και τους δυο ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν τον νόμο. Δεν θα πούμε τα πολλά τώρα, παρά μόνον ένα. «Τάφρος 66». Κι αν δεν κατάλαβαν τι εννοούμε ( που κατάλαβαν), εδώ είμαστε ευχαρίστως να τους ενημερώσουμε πλήρως. Ένα είναι βέβαιο. Δεν μπορούν να εφαρμόσουν τον νόμο. Τι μένει λοιπόν στον απλό πολίτη ως όπλο να προστατευθεί από την ανομία. Μένει μόνον αυτό που έγινε και στην Κυψέλη. Και θα ξαναγίνει όπου και όταν χρειαστεί, με το ανάλογο κόστος βέβαια. Μόνον ένας δούλος δικαιολογείται να φοβάται στον τόπο του.
Θα μου πείτε « … θα σε κυνηγήσουν ρε. Δεν θα σ ΄άφήσουν σε χλωρό κλαρί».
Ε και;
ΥΓ: Οι φιοριτούρες κάποιων νεόκοπων Βουλευτών (Τρομάρα τους), με επερωτήσεις στη Βουλή, τώρα, ούτε καν γέλιο δεν προκαλούν όπως παλαιότερα. Απλά, εμμέσματα).