ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας: "Θα είμαστε δίπλα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του νομού"
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Από τον ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Όπως είναι γνωστό, στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ημαθίας έχει επιτελεσθεί σημαντικό ερευνητικό έργο, με ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες. Παράλληλα με την ανασκαφή και την επιστημονική έρευνα, η προστασία, αλλά και η «κοινωνικοποίηση» των μνημείων και η επαφή του σύγχρονου ανθρώπου με την κληρονομιά του παρελθόντος, αποτελούν έναν πολύ σημαντικό άξονα της δραστηριότητας των αρχαιολόγων, που επικεντρώνεται στο σχεδιασμό και την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, αλλά και στην οργάνωση μόνιμων και περιοδικών αρχαιολογικών εκθέσεων. Με στόχο την ενεργοποίηση και την αναβάθμιση του δικτύου των μουσείων και των μνημείων της Ημαθίας, προτείνονται μια σειρά από έργα που αφορούν τις υποδομές των αρχαιολογικών χώρων, την προβολή τους στο πεδίο αλλά και ψηφιακά στο διαδίκτυο.
Τέτοιου είδους παρεμβάσεις, έχουν πολλαπλά οφέλη – Πολιτιστικά – Τουριστικά – Οικονομικά – Παιδαγωγικά, για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, αλλά και τη χώρα μας.
Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη μας, οι βουλευτές μας, στηρίζουν την προσπάθεια της τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προβάλλοντας τα έργα και διεκδικώντας τη χρηματοδότησή τους, από τα αρμόδια υπουργεία.
Ήδη έχουν κατατεθεί οι σχετικοί φάκελοι τεκμηρίωσης, στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στον Κ. Α. Χαρίτση και Ε. Κουντουρά, καθώς και στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στον κ. Α. Μπαλτά και ενημερώθηκε ενδελεχώς ο Δ/ντης του Υπουργού κ. Π. Δούρος. Οι παραπάνω φάκελοι, υποστηρίζουν την αναγκαιότητα υλοποίησης των παρακάτω έργων:
1. Ολοκλήρωση της αναστήλωσης του ανακτόρου των Αιγών και κατασκευή στεγάστρων σε επιλεγμένα ταφικά μνημεία της βασιλικής Νεκρόπολης, ώστε όλα αυτά τα ιδιαίτερα σημαντικά μνημεία να γίνουν πλήρως επισκέψιμα Οι Αιγές (Βεργίνα) είναι χώρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO και «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» - που αποτελεί τον πλέον δημοφιλή για το κοινό αρχαιολογικό χώρο της βόρειας Ελλάδας. Τα έργα που προτείνονται εντάσσονται στις εγκεκριμένες δράσεις του ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης
2. Αναβάθμιση του αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας
Ανάδειξη της ιδιαίτερης συνεισφοράς της Βέροιας στην αρχαία τέχνη με την πολύ ενδιαφέρουσα σχολή γλυπτικής ρεαλιστικών πορτρέτων που μας κληρονόμησε μια σειρά εξαιρετικής ποιότητας απεικονίσεις των αρχαίων κατοίκων της πόλης. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ημιυπαίθρια έκθεση γλυπτών που θα "συνομιλούν" με τους επισκέπτες και τους περαστικούς. Επίσης θα δημιουργηθεί χώρος περιοδικών εκθέσεων, ώστε συνεχώς να ανανεώνεται το ενδιαφέρον του κοινού για τα εκθέματα του μουσείου, χώροι εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και διαδραστική ψηφιακή έκθεση με το ιστορικό αρχείο των ανασκαφών της εφορείας.
3. Δίδυμο οθωμανικό λουτρό Βέροιας.
Προτείνεται η συντήρηση και η ανάδειξή του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του. Στόχος του έργου είναι το ανδρικό τμήμα, όπου σώζεται εξαιρετικά σημαντική ζωγραφική με σκηνές μάχης, κυνηγιού κλπ. που αποτελεί ένα σπανιότατο δείγμα για την ιστορία της Οθωμανικής τέχνης να γίνει επισκέψιμο ως μνημείο, ενώ το γυναικείο να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακό χαμάμ, ώστε το σύνολο να αποτελέσει μια μοναδική τουριστική ατραξιόν για την πόλη.
3. Συντήρηση και αποκατάσταση μιας σειράς βυζαντινών, μεταβυζαντινών και οθωμανικών μνημείων στον κεντρικό άξονα της Βέροιας, ώστε με αφετηρία το αρχαιολογικό μουσείο και τον ήδη αναδεδειγμένο αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Παταπίου, κορυφαίο σημείο αναφοράς την Παλαιά Μητρόπολη και κατάληξη το Βυζαντινό μουσείο να δημιουργηθεί ο μεγάλος αρχαιολογικός περίπατος της πόλης. Στα μνημεία περιλαμβάνονται οι εκκλησίες του Χριστού, των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, του προφήτη Ηλία, της Αγίας Άννας, του Αγίου Βλασίου, του Αγίου Δημητρίου, αλλά και το Ορτά Τζαμί.
4. Ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μίεζας και ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Λευκαδίων, με την δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή των μακεδονικών τάφων και του Νυμφαίου της Σχολής του Αριστοτέλη.
5. Δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο Σφηκιάς_Ριζωμάτων (αρχαία Λεβαίη) επίκεντρο του οποίου είναι οι ανασκαμμένες βασιλικές, ο κατάγραφος ναός του Αγίου Δημητρίου και το μακεδονικό κάστρο των Ριζωμάτων, ώστε ο χώρος αυτός να γίνει το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος της πολιτιστικής - φυσιολατρικής διαδρομής των Πιερίων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των προτεινόμενων έργων φτάνει τα 16.000.000 €. Η εμπειρία του προσωπικού της Αρχαιολογικής υπηρεσίας και της Προϊσταμένης του αρχαιολογικού έργου στην Ημαθία, προεξοφλούν την κοινωνικά επωφελή και ορθολογική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, καθώς και την επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωσή τους.
Δηλώνουμε πως θα είμαστε δίπλα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του νομού μας, στην προσπάθειά για αξιοποίηση της πλούσιας πολιτισμικής μας κληρονομιάς".