Ερώτηση στη Βουλή από τον Βασίλη Κοτίδη για τα εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα των Πυροσβεστών
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Ο Βασίλης Κοτίδης, βουλευτής Ημαθίας, κατέθεσε πρόσφατα ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η ερώτηση επικεντρώνεται στην επίλυση χρόνιων εργασιακών και ασφαλιστικών προβλημάτων των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και συμβασιούχων, καθώς και του συνόλου του πυροσβεστικού προσωπικού.
Ο βουλευτής επισημαίνει ότι τα αιτήματα των πυροσβεστών είναι διαχρονικά και κρίσιμα για την ασφάλεια και την κατασβεστική ικανότητα του Σώματος. Ο κ. Κοτίδης υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να δοθεί προτεραιότητα σε αυτά τα ζητήματα, προκειμένου οι πυροσβέστες να μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντά τους χωρίς τις επιπλέον ανησυχίες που προκύπτουν από τα προβλήματα αυτά.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτίδης ρωτά τον Υπουργό αν προτίθεται να προβεί στην υλοποίηση των πάγιων αιτημάτων των πυροσβεστών, έστω και σταδιακά. Τονίζει ότι η ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων είναι ουσιώδης για την αποτελεσματική λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, ειδικά κατά τις κρίσιμες περιόδους πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών.
Το κείμενο της ερώτησης
Στο κείμενο ο κ. Κοτίδης αναφέρει:
"Βρισκόμαστε ακριβώς στο μέσο του τόσου όμορφου αλλά δυστυχώς και καταστροφικού ελληνικού καλοκαιριού. Για ακόμη μια χρονιά η Ελλάδα φλέγεται από άκρη σε άκρη. Μπροστάρηδες στον αγώνα κατά της πύρινης λαίλαπας οι ηρωικοί πυροσβέστες μας. Στα λόγια τους τιμούμε και τους σεβόμαστε. Πόσο απατηλό είναι αυτό!
Οι εποχικοί - συμβασιούχοι πυροσβέστες εδώ και χρόνια αγωνίζονται, κατ’ αρχήν, για την άμεση επαγγελματική τους αποκατάσταση στο Πυροσβεστικό Σώμα, με προσωποπαγείς θέσεις για κάλυψη όλων των κενών. Ταυτόχρονα, ζητείται η άμεση μονιμοποίηση των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, προσληφθέντων το 2019, με βάση τα νομοθετικά κριτήρια του Ν. 3938/2011, όπως συνέβη με τους προσληφθέντες το 2020. Αυτό είναι απλά το έλασσον.
Τα ζητήματα που απασχολούν εποχικούς - συμβασιούχους πυροσβέστες είναι τα εξής:
1) Η ένταξή τους στον κανονισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων λόγω της επικινδυνότητας του επαγγέλματος με ό,τι ευεργετικό νομοθετικά αυτό συνεπάγεται για τη συνταξιοδότησή τους.
2) Αποζημίωση ανά ώρα υπερεργασίας και όχι αμοιβή με ρεπό.
3) Ομοειδής μεταχείριση με το μόνιμο προσωπικό σε περίπτωση τραυματισμού ή ασθένειας κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.
4) Αναγνώριση τυχόν τίτλου σπουδών που αποκτάται μεταγενέστερα, με αμοιβή βάσει αυτού και 5) κατάργηση του δικαιώματος του Περιφερειάρχη να μετακινεί εντός Νομού υπηρεσιακά έως τέσσερις (4) μήνες ανά έτος τον πυροσβέστη πενταετούς υποχρέωσης.
Και το μόνιμο προσωπικό όμως έχει πάγια και δίκαια αιτήματα:
1) Χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
2) Χρηματική αμοιβή ανά ώρα υπερεργασίας και όχι αμοιβή με ρεπό.
3) Επαναλειτουργία της Σχολής Αρχιπυροσβεστών σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ. και
4) βαθμολογική αναγνώριση από της αρχικής πενταετίας των πρώτων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, βάσει του Ν. 3938/2011, ώστε να τυγχάνουν ίση μεταχείριση και επαγγελματική σταδιοδρομία με τους υπόλοιπους μόνιμους πυροσβέστες.
Τέλος, όλοι οι παραπάνω κλάδοι απαιτούν:
1) Πιστή τήρηση και εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας,
2) χορήγηση σε όλους των προβλεπόμενων μέσων προστασίας (Μ.Α.Π.),
3) εκσυγχρονισμός, επιτέλους, του στόλου, με αγορά νέων οχημάτων, καθώς ο γερασμένος στόλος εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την ασφάλεια των πυροσβεστικών υπαλλήλων".