Ερώτηση Κοτίδη στην Βουλή για την Παλαιά Μητρόπολη
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Ερώτηση στην Βουλή, προς την υπουργό Πολιτισμού, για τα κτίσματα στην Παλαιά Μητρόπολη, κατέθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Κοτίδης.
Ο κ. Κοτίδης ρωτά την υπουργό αν έχει γνώση του γεγονότος της μη εφαρμογής της ολικής απαλλοτρίωσης των προκτισμάτων της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας, πράγμα που είναι και παράνομο και δεν αναδεικνύει το ιστορικό Μνημείο και αν προτίθετε να προβεί σε ενέργειες, ώστε να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση επιτυχώς, ώστε το Μνημείο να επανέλθει στην παλαιά του μορφή;
Στο κείμενό του ο κ. Κοτίδης αναφέρει ακόμη:
Η πόλη της Βέροιας φημίζεται για το ένδοξο αρχαιοελληνικό και Βυζαντινό παρελθόν της. Εμβληματικό μνημείο αποτελεί το μοναδικής αξίας και ωραιότητας Βυζαντινό Μνημείο του Παλαιού Μητροπολιτικού Ναού της Βέροιας. Είναι γνωστό από πολλές δεκαετίες το κτίριο της Παλαιάς Μητρόπολης που χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς πέρα από αυτόν για τον οποίο οικοδομήθηκε, αφέθηκε να περιζωθεί από αυθαίρετα προκτίσματα που στηρίχθηκαν στην εξωτερική τοιχοποιία του, τα οποία στέγασαν επαγγελματικές δραστηριότητες αλλά και κατοικίες. Η ανάδειξη της Παλαιάς Μητρόπολης στη λατρευτική και ιστορική αίγλη που της ανήκε υπήρξε μόνιμο αίτημα των Βεροιαίων, καθώς και σταθερή προεκλογική εξαγγελία τόσο κατά τις εθνικές όσο και κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Κοινή συνείδηση υπήρξε πάντα ότι η ανάδειξη του Ναού προϋπέθετε την απομάκρυνση όλων των προκτισμάτων που τον επικάλυπταν. Μετά την ολοκλήρωση των αρχικών τυπικών διαδικασιών ακολούθησε η απαλλοτρίωση των ούτως ή άλλως εγκαταλελειμμένων προκτισμάτων με σκοπό την απομάκρυνσή τους, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες διάσωσης, συντήρησης και ανάδειξης του Μνημείου. Αυτή η απομάκρυνση συντελέστηκε με εξαίρεση τα προκτίσματα του βορειοδυτικού τμήματος, τα οποία παραμένουν εις πείσμα του σκοπού της απαλλοτρίωσης, προκαλώντας τις εύλογες αντιδράσεις των πολιτών που βλέπουν το έργο πλήρους αποκατάστασης και ανάδειξης του Μνημείου να μην ολοκληρώνεται. Η διατήρηση των συγκεκριμένων προκτισμάτων αποδίδεται στην ευθύνη διευθυντικού στελέχους της καθ’ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας, που είχε και την επίβλεψη του έργου. Κατ’ αυτήν, τα παραμένοντα προκτίσματα δεν αποτελούν ξεχωριστές κατασκευές, αλλά στηρίζονται στην τοιχοποιία της Παλαιάς Μητρόπολης, τμήμα της οποίας αποκρύπτουν, ενώ η διατήρησή τους γίνεται κατά απόκλιση του σκοπού της απαλλοτρίωσης που τηρήθηκε στα υπόλοιπα προκτίσματα, γεννώντας εύλογα ερωτηματικά για την πραγματική αιτία αυτής της απόφασης. Κοινή αντίληψη αποτελεί η διαφαινόμενη πρόθεση στέγασης στα παραμένοντα προκτίσματα κάποιων υπηρεσιών ή μαγαζιών. Η ενδεχόμενη αναγκαιότητα εγκατάστασης υποστηρικτικών υπηρεσιών ή μαγαζιών δίπλα στο Μνημείο δε δικαιολογεί σε καμία περίπτωση ότι αυτή πρέπει να γίνει σε βάρος του ίδιου του Μνημείου, το οποίο άμεσα πρέπει να απελευθερωθεί από όλα τα προκτίσματα που το υποβαθμίζουν".