Τόλκας : Η σημερινή κυβέρνηση με τον φόβο προσπαθεί να ελέγξει την δυσαρέσκεια της κοινωνίας
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης εισηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ως εισηγητής της αντιπολίτευσης και αφορούσε αλλαγές στους ποινικούς κώδικες και στα δικαστήρια. Είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεδριάσεις της αντίστοιχης κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Οι νέες ρυθμίσεις είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο χώρο της δικαιοσύνης καθώς εισήγαγε με προχειρότητα και χωρίς διαβούλευση διατάξεις που δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν και θα επιβράδυναν ακόμη περισσότερο την απόδοση δικαιοσύνης.
Ο Άγγελος Τόλκας στην ομιλία του τόνισε την ολική αναδίπλωση της Κυβέρνησης για τις αναβολές στα ποινικά δικαστήρια μετά την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, την διαμαρτυρία δικηγόρων, φορέων της δικαιοσύνης καθώς και των ιατρών.
Άσκησε κριτική στην επιλογή της Κυβέρνησης να κάνει το ποινικό σύστημα και τις ποινές πιο αυστηρές, πιο αυταρχικές, πιο απόλυτες και να καλλιεργεί το φόβο στους Έλληνες πολίτες όταν δεν έχει κανέναν λόγο να το κάνει. Επειδή με τον φόβο προσπαθεί να ελέγξει την δυσαρέσκεια της κοινωνίας. Και το έχει κάνει με επιτυχία η κυβέρνηση Μητσοτάκη με αφορμή όλες τις κρίσεις που η ίδια έχει δημιουργήσει.
Εισηγήθηκε την καταψήφιση της διάταξης που ενώ κάνει πιο εύκολη την ποινική δίωξη και τιμωρία των πολιτών την ίδια στιγμή δυσκολεύει την δίωξη και τιμωρία των τραπεζιτών.
Ξεκαθάρισε τη στήριξη της διάταξης για την εκδικητική πορνογραφία αλλά με ενστάσεις για την ορθή περιγραφή και αναλογικές ποινές για το συγκεκριμένο έγκλημα που υπαγορεύονται από τις αρχές του ποινικού δικαίου και όχι από την δημοσιότητα.
Τέλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ διακηρύττει την πίστη σε μια κοινωνία ελευθερίας, με δύναμη στον πολίτη και τις επιλογές του, με αυτοπεποίθηση και δημιουργικότητα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Απέναντι σε μια κοινωνία του φόβου, της χειραγώγησης και της προσβολής δημοκρατικών και συνταγματικών αρχών, όπως για παράδειγμα το μη σεβασμό διάκρισης της εκτελεστικής από την δικαστική εξουσία.