Τόλκας: "Υπήρχαν ψηφοδέλτια που είχαν καταμετρηθεί λανθασμένα και άλλα που δεν είχαν τις εγγυήσεις γνησιότητας"
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Τους λόγους που άσκησε ένσταση για το εκλογικό αποτέλεσμα εξηγεί σε δήλωσή του, μετά την δικαίωσή του από το Εκλογοδικείο, ο βουλευτής πλέον Άγγελος Τόλκας. Αναλυτικά αναφέρει:
"Δύο ολόκληρα χρόνια – από σεβασμό προς την δικαιοσύνη και προς τα φλέγοντα πρωτεύοντα ζητήματα της κοινωνίας - απέφυγα να κάνω οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση για το γεγονός ότι με άδικο και μη έγκυρο τρόπο δεν ανακηρύχθηκα Βουλευτής Σύριζα Ημαθίας στις εκλογές του Ιουλίου 2019.
Ο Βουλευτής εκλέγεται από την κάλπη και την ψήφο των πολιτών, αρκεί η κάλπη και η ψήφος να είναι έγκυρη και τα αποτελέσματα να είναι ακριβή.
Άσκησα, λοιπόν, το δικαίωμά μου να καταθέσω ένσταση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ώστε να επανακαταμετρηθούν ορθά και με έγκυρο τρόπο τα ψηφοδέλτια σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα.
Η απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες 28/6/2021 σε δημόσια συνεδρίαση έκρινε την ένστασή μου, την αντένσταση εναντίον μου με ίδιο περιεχόμενο (δηλαδή να ακυρωθούν πολλαπλάσια ψηφοδέλτιά μου) και όλους τους ισχυρισμούς που κατατέθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους. Κατόπιν τούτων με ανακηρύσσει Βουλευτή Ημαθίας.
Γιατί άσκησα ένσταση;
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων του Ιουλίου 2019 η εκλόγιμη θέση κρίθηκε με διαφορά 23 ψηφοδελτίων.
Λόγω αυτής της ελάχιστης διαφοράς αιτήθηκα – όπως θα έκανε κάθε υποψήφιος στην θέση μου – τον έλεγχο του κύρους και την επανακαταμέτρηση των ψήφων. Βρέθηκαν λοιπόν ψηφοδέλτια που είχαν καταμετρηθεί λανθασμένα και άλλα που δεν είχαν τις εγγυήσεις γνησιότητας. Επομένως, η πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού το 2019 στηρίχθηκε σε λανθασμένα και άκυρα αποτελέσματα κι έτσι αλλοιωνόταν η βούληση και η ψήφος των Ημαθιωτών.
Η αδικία μπορούσε κι έπρεπε να αποκατασταθεί με το μόνο νόμιμο τρόπο, δηλαδή με απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου.
Η αλήθεια των παραπάνω και πολλών ακόμη λόγων αποδείχθηκε οριστικά και αμετάκλητα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που αποτελείται από 11 ανώτατους δικαστές.
Πότε κατέθεσα την ένσταση;
Ακολουθώντας τις διατάξεις των σχετικών νόμων, στις 30.07.2019 κατέθεσα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στην Αθήνα την ένστασή μου η οποία θα έπρεπε να είχε εκδικαστεί στο τέλος του 2019.
Δυστυχώς πέρασαν δύο χρόνια, λόγω αλλαγών στη σύνθεση του Δικαστηρίου, αλλαγών Προέδρων του αλλά κυρίως λόγω της μακράς αναστολής εργασιών λόγω του Κορωνοϊού. Το δικαστήριο ορίστηκε αρχικά για τον Οκτώβριο του 2020, έπειτα για τον Μάρτιο του 2021, τελικά δίκασε τον Απρίλιο του 2021 και δημοσίευσε την απόφαση χθες 28 Ιουνίου 2021.
Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Στην Ημαθία έχουν υπάρξει τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις ενστάσεων σε εθνικές εκλογές. Επίσης κατατέθηκαν – όπως γίνεται σε όλες τις ευρωεκλογές, εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές - περίπου 12 ενστάσεις για το κύρος των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019. Κερδήθηκαν τέσσερις ενστάσεις για επανακαταμέτρηση ψήφων μεταξύ των οποίων και μία ακόμη που αφορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ελληνική δικαιοσύνη, στον ανώτατο βαθμό, εξέδωσε την απόφασή της, δίνοντας απαντήσεις σε όλα.
Μερικές φορές αυτό για το όποιο παλεύουμε καθυστερεί. Όμως με επιμονή, υπομονή και σκληρή δουλειά, μπορούμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και να σχεδιάσουμε και πάλι το μέλλον. Για τον τόπο μας και τις συλλογικές προοδευτικές διεκδικήσεις".