Ειδικό χωροταξικό για αιολικά πάρκα με συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωσή του ζητά η ΚΕΔΕ
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Η ΚΕΔΕ εκφράζει τη στήριξή της στο άτυπο Δίκτυο Δήμων για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Ελλάδας και την προσπάθεια για επαναπροσδιορισμού των χώρων τοποθέτησης ανεμογεννητριών αλλά και τους όρους που προβλέπονται για τους δήμους. Παράλληλα ζητά συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα προκειμένου να του θέσει υπόψη του τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το θέμα των ανεμογεννητριών.
Το θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο διαδικτυακό Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, όπου συμμετείχαν δήμαρχοι εκπρόσωποι του Δικτύου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι δήμαρχοι τόνισαν ότι είναι αναγκαίος, μέσα στο περιβάλλον του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ένας εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός που θα αξιοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σύνολό τους και όχι μια πολιτική προσανατολισμένη σχεδόν αποκλειστικά στις ανεμογεννήτριες και στα ηλιακά πάνελ. Υπογραμμίστηκε πως η κεντρική διοίκηση προχώρησε στην ανάπτυξη και την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών χωρίς ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική που να βασίζεται στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες και σε έναν ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, στην προστασία των ιδιαίτερων ταυτοτικών χαρακτηριστικών και στην οικονομική, πολιτισμική και περιβαλλοντική πραγματικότητα των δήμων τους. Επιπλέον, αυτές οι αποσπασματικές, ανορθολογικές και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις επιχειρήθηκαν ή επιχειρούνται στους δήμους μας, αγνοώντας ή και καταστρατηγώντας αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τις δημοτικές αρχές, τους φορείς και τους δημότες. Προκειμένου να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο τόνισαν πως είναι αναγκαίος ο διάλογος μεταξύ δήμων και κεντρικής διοίκησης, ώστε σε περιβάλλον διαφάνειας και δημοκρατίας να αναζητηθούν αξιόπιστες και τεκμηριωμένες προτάσεις.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου τόνισε: «Κανείς δεν είναι αντίθετος στην αιολική ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όμως η έλλειψη του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου οδηγεί σε αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων σε νησιά και περιοχές ειδικού κάλλους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των δήμων. Πρέπει σε τέτοιου είδους αποφάσεις να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, η αισθητική και το φυσικό κάλλος κάθε περιοχής που επιλέγεται για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Χρειάζεται μια νέα θεσμική διαδικασία όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση δε θα λειτουργεί γνωμοδοτικά άλλα θα συμμετέχει στην διαβούλευση και την διαμόρφωση ενός χωροταξικού που θα σέβεται τις παραμέτρους κάθε περιοχής».