BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Μόσιαλος: «Κανένα μέτρο δεν θα αρθεί μέσα στον Απρίλιο»

«Ολοι μιλάνε για την Ελλάδα και το τι έχει επιτύχει μέχρι τώρα». Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στους Διεθνείς Οργανισμούς για τον κορονοϊό και καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, συνοψίζει, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, τη θετική πορεία που ακολουθεί μέχρι σήμερα η Ελλάδα.

«Κανένα μέτρο, όμως, δεν θα αρθεί μέσα στον Απρίλιο», κατά την άποψή του, ενώ εκτιμά ότι και τους επόμενους μήνες ορισμένα από τα μέτρα θα διατηρηθούν, με την αποκλιμάκωση να είναι μερική και όχι ολική.

«Οσο εύκολο είναι να λάβεις μέτρα τόσο δύσκολο είναι να τα πάρεις πίσω», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνωστός καθηγητής.

Ερωτηθείς για τη σειρά που θα ακολουθηθεί στην άρση των μέτρων και εάν θα είναι αντιστρόφως ανάλογη της χρονικής σειράς που επιβλήθηκαν, ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι «οι προτεραιότητες θα τεθούν ανάλογα με το τι είναι πιο ασφαλές για την υγεία των πολιτών». Εκτιμά, πάντως, ότι η αποκλιμάκωση δεν θα ξεκινήσει με το άνοιγμα των σχολείων. «Τα σχολεία τα κλείσαμε πολύ γρήγορα, καθώς οι μαθητές μπορεί να γίνουν super spreaders του ιού και να τον μεταδώσουν πολύ εύκολα και γρήγορα στην κοινότητα».

Τέσσερις παραμέτρους θα λάβει υπόψη της η ελληνική κυβέρνηση για να ξεκινήσει να παίρνει πίσω περιοριστικά μέτρα, κατά τον καθηγητή του LSE. Αυτά είναι: Η έκταση που θα έχει λάβει η επιδημία, η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, η αντοχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η ασφάλεια των πολιτών.

Μάλιστα, κατά την άποψή του, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να βρίσκεται σε σύμπλευση με την Ευρώπη, η Ελλάδα να συντονιστεί με τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι άλλες χώρες και στις ελληνικές αποφάσεις να ληφθεί υπόψη η πορεία που θα έχει τη στιγμή εκείνη η πανδημία στις άλλες χώρες. «Γιατί με τη διακίνηση αγαθών και προσώπων μπορεί, ενώ έχουμε πάει καλά, να έχουμε αύξηση κρουσμάτων», εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.

Προσθέτει, δε, ότι στη Δανία οι συζητήσεις για έναρξη της αποκλιμάκωσης θα ξεκινήσουν τα τέλη Απριλίου, με κάτι τέτοιο να είναι πιθανό και στη χώρα μας.

Το ΕΣΥ έχει βελτιωθεί

«Η Ελλάδα πάει καλύτερα συγκριτικά με χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και σε σχέση με την Πορτογαλία, καθώς και την Κύπρο. Δεν συγκρίνω με χώρες της Βόρειας Ευρώπης που έχουν πολύ καλύτερα συστήματα Υγείας. Καλό σύστημα Υγείας έχει και η Ιταλία και συγκεκριμένα η περιοχή της Λομβαρδίας που επλήγη. Τα συστήματα Υγείας αυτά έχουν μια σχετική αντοχή. Η Ελλάδα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική. Επρεπε να πάρουμε νωρίτερα και πιο γρήγορα μέτρα και τα εφαρμόσαμε εγκαίρως», επισημαίνει, τονίζοντας όμως, όπως άλλωστε κάνει καθημερινά ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ότι η θετική αυτή πορεία της Ελλάδας μπορεί να ανατραπεί, εάν δεν συνεχιστούν η συμμόρφωση και ο αυτοπεριορισμός.

Σε σχέση με την ικανότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο κ. Μόσιαλος υποστηρίζει ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά. «Οι άλλες χώρες έχουν περισσότερους αναπνευστήρες ανά 1.000 άτομα. Εμείς είμαστε μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών αυτοί με τα λιγότερα κρεβάτια Εντατικής», αναφέρει παραθέτοντας αξιόπιστα δεδομένα. Σύμφωνα με αυτά, ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 11,5 κρεβάτια ανά 100.000 πληθυσμού, η Γερμανία έχει 29,2 κρεβάτια ανά 100.000 πληθυσμού, η Αυστρία έχει 21,8 κρεβάτια, η Ιταλία 12,5, η Ισπανία 9,7 κρεβάτια, ενώ η Ελλάδα μόλις 6 κρεβάτια για το ίδιο ποσοστό πληθυσμού.

Ο καθηγητής του LSE ισχυρίζεται όμως ότι το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά και έχει αυξηθεί η δυναμικότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. «Δεν είναι απαραίτητο ότι θα τα χρειαστούμε όλα, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», λέει.

Προκλήσεις

Η καραντίνα οδηγεί σε μια σειρά προκλήσεων για την ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με τον γνωστό καθηγητή. Πρόκειται για τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, αύξησης των περιπτώσεων αλκοολισμού που έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και τις επόμενες εβδομάδες δεν αποκλείεται οξυνθούν. Ο κ. Μόσιαλος κάνει ιδιαίτερη μνεία για τους υγειονομικούς και τη σημασία που πρέπει να δοθεί στην προστασία τους, καθώς πρόκειται για τους εργαζομένους «πρώτης γραμμής» που πρέπει να παραμείνουν υγιείς.

Τις επόμενες ημέρες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στους Διεθνείς Οργανισμούς θα συζητήσει με τον διευθυντή του δανέζικου συστήματος Υγείας Søren Brostrøm, τα βήματα και τις προϋποθέσεις που θέτει η Δανία για την επιστροφή στη «νέα καθημερινότητα».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής  

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69