BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Θανάσης Θεοχαρόπουλος για Ποτάμι-Θεοδωράκη στη ΝΕΡΙΤ

theoxaropoulos1

Την διαφωνία του σε σημεία της ομιλίας του Σταύρου Θεοδωράκη στην Βέροια εξέφρασε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. O Θανάσης Θεοχαρόπουλος ήταν σήμερα Δευτέρα 17 Νοεμβρίου στις 08:15 προσκεκλημένος στην εκπομπή της ΝΕΡΙΤ «Έξι Δέκα» με τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα και το Γιάννη Σκάλκο. Μαζί στο πάνελ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ο Βερνίκος από την Δημοκρατική Παράταξη, η Αντιγόνη Λυμπεράκη από το Ποτάμι και ο δημοσιογράφος Βασίλης Ταλαμάγκας. 

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την στάση της κυβέρνησης στο δημόσιο χρέος και την εθνική συνεννόηση

Διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή το άρθρο του Πρωθυπουργού την Κυριακή σε έγκριτη εφημερίδα. Σε ένα σημείο αναφέρει ότι δεν γίνεται να πούμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο γιατί οι αγορές δεν θα μας δανείσουν. Σε ένα άλλο σημείο αναφέρει ότι όποιος διακηρύττει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν πηγαίνει σε νέα διαπραγμάτευση. Για να καταλήξει, ότι κάνουμε τα πάντα για να μειώσουμε το χρέος και να το καταστήσουμε βιώσιμο. Δηλαδή, λέει ότι στην πραγματικότητα δεν είναι βιώσιμο, αλλά δεν το λέει δημοσίως, για να δανειστούμε.

Η ΔΗΜΑΡ λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Θα δανειζόμαστε ομαλά από τις αγορές όταν καταστήσουμε το χρέος πραγματικά βιώσιμο. Αυτός είναι ο στόχος της χώρας, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της χώρας, από εδώ και στο εξής, και για να καταστεί πραγματικά βιώσιμο χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση. Έχουμε προτείνει τρόπους. Δεν γίνεται με μονομερείς ενέργειες, δεν γίνεται εύκολα να πηγαίνεις σε ξένα κοινοβούλια και να τους πεις κόψτε το χρέος. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι πέρα από τη χρονική μετακύλιση των ομολόγων και τη μείωση των επιτοκίων. Πρέπει να ξεκινήσει τώρα η συζήτηση. Η εθνική συνεννόηση αφορά οποιαδήποτε κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή έχουμε την άρνηση, δια του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του κ. Βενιζέλου στη σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Αρνήθηκε η κυβέρνηση τον διάλογο και την εθνική συνεννόηση.

Ζητήσαμε τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, μάλιστα έγινε και επίσκεψη του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί δεν δέχεται η Κυβέρνηση την εθνική συνεννόηση για το δημόσιο χρέος υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Συζήτηση στη Βουλή γιατί δεν γίνεται; Κάναμε και αυτή την πρόταση και δεν έγινε δεκτή.

Υπάρχουν τρόποι, που έχουν κάνει και άλλες χώρες, για τη μείωση του χρέους. Αναδρομική υπαγωγή των πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως συμφωνήθηκε αρχικά για την Ισπανία, γιατί δεν γίνεται; Γιατί δεν μπαίνει στη διαπραγμάτευση; Πρέπει να μπει στη συζήτηση στο Eurogroup αυτό το θέμα και για την Ελλάδα.
Το πρόβλημα της τρόικας είναι ότι αντιμετωπίζει την χώρα ως εταιρεία. Και πρέπει να το δώσει η κυβέρνηση στους εταίρους να το καταλάβουν. Τα οικονομικά προβλήματα σε μια χώρα είναι πολύ πιο σύνθετα από μία εταιρεία.

Για το Ποτάμι

Στο πολιτικό σύστημα συμμετέχει και το Ποτάμι, στο πολιτικό σύστημα το οποίο χαρακτηρίστηκε (από την εκπρόσωπο του Ποταμιού) ως παιδική χαρά, συμμετέχει και ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο κ. Θεοδωράκης.

Διαφωνώ με την άποψη του επικεφαλής του Ποταμιού, χθες από την Βέροια, από την πατρίδα μου, που είπε ότι το χρέος δεν μπορούμε να το διαπραγματευτούμε αυτή τη στιγμή, γιατί δεν είμαστε σε θέση ως χώρα να το διαπραγματευτούμε. Για να μπορέσει η χώρα και η κοινωνία οικονομικά να επιβιώσει πρέπει πρώτα να διαπραγματευτούμε το δημόσιο χρέος, άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Δεν είναι δυνατόν να λέγεται ότι η χώρα δεν πρέπει καν να διαπραγματεύεται επειδή βρίσκεται σε αδύναμη θέση.

Όταν ρωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού για το συνταξιοδοτικό, η μόνη λύση που έδωσε είναι να βρουν εργασία και χρήματα τα παιδιά των συνταξιούχων και ότι δεν μπορεί να κάνει άλλα πράγματα για τους συνταξιούχους. Μας ακούνε οι συνταξιούχοι και το ζήτημα είναι οι συντάξεις τους να βρίσκονται σε εκείνο το επίπεδο ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Επιπλέον, επειδή είναι και επίκαιρο σήμερα το θέμα, ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο κ. Θεοδωράκης, αναφέρθηκε στο 1973 και είπε ότι ευτυχώς δεν υπήρχαν κομματικές οργανώσεις στο Πολυτεχνείο και ότι αν υπήρχαν θα είχαν αποτρέψει την εξέγερση στο Πολυτεχνείο. Να μην αλλάζουμε και την ιστορία, υπήρχε ο Ρήγας, υπήρχαν πολλές άλλες οργανώσεις.

Για το Πολυτεχνείο

Χθες βρεθήκαμε μέσα στο Πολυτεχνείο και καταθέσαμε στεφάνι. Τα πράγματα ήταν ήρεμα. Ελπίζω και η σημερινή ημέρα να κυλήσει με τον ίδιο τρόπο. Ο κόσμος δείχνει μία διαφορετική διάθεση και ελπίζω αυτό να είναι το μήνυμα του Πολυτεχνείου και σήμερα, δηλαδή μια ειρηνική διαδικασία σε όλα τα επίπεδα, από όλες τις πλευρές έτσι ώστε τα μηνύματα να μπορέσουν να μείνουν ζωντανά. Και επειδή μιλήσαμε για τα μηνύματα, τα μηνύματα 41 χρόνια μετά συνεχίζουν να είναι επίκαιρα. Σε ποιο επίπεδο; Πρώτον, αυτά τα χρόνια έχουμε την μεγαλύτερη κρίση της μεταπολίτευσης. Η νέα γενιά, η κοινωνία και η χώρα μαστίζονται από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι αυτή η γενιά δεν πρέπει να αποδειχθεί μια χαμένη γενιά. Και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δώσουμε όλοι την μάχη μας, έτσι ώστε να αποτελέσει τη γενιά στην οποία θα της δοθούν οι ευκαιρίες. Η ανεργία είναι σε υψηλότατο επίπεδο στην νέα γενιά και δεν βλέπει μέλλον αυτήν την στιγμή. Αυτά είναι τα στοιχεία στα οποία θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δώσουμε έμφαση το επόμενο χρονικό διάστημα. Βέβαια πάντοτε με εγρήγορση απέναντι στα φαινόμενα φασισμού, ρατσισμού, ξενοφοβίας και σε αυτά τα ζητήματα, τα οποία έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια και είναι και αυτά επίκαιρα. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν πρέπει να πούμε ότι σε κάθε περίπτωση η μνήμη πρέπει να νικά την λήθη στην περίπτωση του Πολυτεχνείου. Το λέω έτσι εμφατικά γιατί στην περίπτωση του Πολυτεχνείου δόθηκε ένα ισχυρό μήνυμα, το οποίο νομίζω ότι αυτό συζητάμε και σήμερα, συζητάμε και αυτές τις μέρες και είναι χρήσιμο να το συνδέουμε κάθε φορά με τις εξελίξεις, χωρίς βέβαια να έχουμε έναν ορατό εχθρό σήμερα. Εχθροί μπορεί να είναι πολλοί αυτήν την στιγμή, μπορεί να είναι ο κακός εαυτός μας, μπορεί να είναι οι πολιτικές οι οποίες δεν αλλάζουν, μπορεί να είναι οι πολιτικές τις οποίες πρέπει να διαπραγματευτούμε αλλιώς με τους εταίρους μας, πάντως ο εχθρός σήμερα δεν είναι ένας, όπως ήταν εκείνη την περίοδο, εμφανής.

Για τις λίστες την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων

Δεν έχουν αξιοποιηθεί τα λεφτά από τις λίστες, υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπου έχουμε καθυστερήσει ως χώρα. Δεν είναι μόνο η λίστα Λαγκάρντ. Κάναμε δύο χρόνια προσπάθειες να αξιοποιηθούν τα δεσμευμένα χρήματα, οι δεσμευμένες καταθέσεις, από χρήματα που έχουν κατασχεθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.ά., δύο χρόνια προσπάθειες και έγινε προχθές. Το ερώτημα είναι γιατί καθυστερήσαμε δύο έτη; 1,5 με 2 δις ευρώ είναι αυτά τα χρήματα, έτσι έχουν εκτιμηθεί και είχαμε δύο χρόνια καθυστέρηση. Δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα χρήματα, αυτό ήταν το πρόβλημα.

Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται

Πρόσφατα είχαμε την έρευνα ενός Γερμανικού, συστημικού ιδρύματος το οποίο μας κατατάσσει στην 28η από τις 29 χώρες όσον αφορά τις κοινωνικές ανισότητες. 25η στην αντιμετώπιση της φτώχειας, 28η στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας, 28η στην καταπολέμηση των διακρίσεων, 25η στην ισοκατανομή εισοδημάτων. Αυτά συμβαίνουν σε αυτήν τη χώρα και σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική βούληση. Εδώ που χρειάζεται μεταρρυθμιστική βούληση με προοδευτικό περιεχόμενο, έτσι ώστε να λυθούν αυτά τα ζητήματα, συνεχίζουμε να είμαστε μεταξύ των τελευταίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69