ΝΟΔΕ Ημαθίας: "Η οικονομία και οι πολίτες στενάζουν…"
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Από τη ΝΟΔΕ Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Την ώρα που οι πολίτες βάζουν πιο βαθιά από πότε το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν – όσοι ακόμη μπορούν – την εφορία, την ώρα που συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται, την ώρα που η αγορά έχει κυριολεκτικά παγώσει ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του, προσπαθούν να πείσουν ότι τα χειρότερα πέρασαν και έρχεται έφτασε η ανάπτυξη. Δυστυχώς, για τους πολίτες και τη χώρα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΤτΕ:
• Το β' τρίμηνο του έτους η ύφεση ήταν 0,9%, βαθύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.
• Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο, ενώ στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2016, οι εξαγωγές έκαναν βουτιά κατά 7,2%.
• Οι εισπράξεις από τον τουρισμό ήταν 3,5% χαμηλότερες φέτος τον Ιούλιο έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα, ενώ το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016, η μείωση φτάνει το 4,8% σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2015.
• Ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο ήταν 5,2% χαμηλότερος, ο τζίρος στη βιομηχανία ήταν 9,4% χαμηλότερος και ο τζίρος στα super markets 8,8% χαμηλότερα τον Ιούνιο του 2016 σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, δείγμα ότι τα νοικοκυριά «κόβουν» πλέον ακόμη και βασικά είδη διατροφής.
• Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών παραμένουν καθηλωμένες στα 122 δισ. ευρώ περίπου τον Ιούλιο 2016, περίπου 40 δισ. ευρώ κάτω έναντι του τέλους του 2014.
• Ο αποπληθωρισμός συνεχίζει αμείωτος, στο -1% τον Ιούλιο 2016.
• Η ανεργία παραμένει υψηλή, στο 23,4% τον Ιούνιο 2016. Τα στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη» για τον μήνα Αύγουστο δείχνουν πως το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης μηνός Αυγούστου 2016, είναι το χειρότερο της τελευταίας 10ετιας! Ακόμη και εν μέσω της τουριστικής περιόδου, οι «αποχωρήσεις-απολύσεις» εργαζομένων, σημείωσαν αρνητικό ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τις προσλήψεις κατά 16.128.
Στο μεταξύ, η πρόσφατη μελέτη του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ (Εξαμηνιαίο Δελτίο Οικονομικού Κλίματος, Σεπτέμβριος 2016), 3 στις 4 επιχειρήσεις διαπιστώνουν επιδείνωση του δείκτη ρευστότητας, μόνο το 2,1% θα κάνει νέες επενδύσεις, 100.000 επιχειρήσεις έχουν ταυτόχρονα οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, 1 στις 5 επιχειρήσεις χρωστάει στις ΔΕΚΟ, πάνω από 500.000 επιχειρήσεις χρωστάνε το ηλεκτρικό ρεύμα, 1 στις τρεις επιχειρήσεις οφείλει δάνεια στις τράπεζες, ενώ πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους μέχρι το τέλος του χρόνου. Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η πραγματική οικονομία στενάζει και η δημοσιονομική εικόνα «μακιγιάρεται» με μπόλικη στάση πληρωμών.
Επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Με αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, με μείωση φόρων και δαπανών, με επιτάχυνση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων. Δηλαδή, το μείγμα πολιτικής που πρότεινε ξεκάθαρα χωρίς υποσημειώσεις και ενδοιασμούς με τη συμφωνία αλήθειας ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 81η Δ.Ε.Θ.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι επίσης θύματα της κυβερνητικής πολιτικής. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην 81η ΔΕΘ (17.9) υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα χρειάζεται ένα κράτος που”, ανάμεσα στα άλλα, “θα αξιολογεί και θα επιβραβεύει τους καλύτερους υπαλλήλους”. Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε: “Επαναλαμβάνω, ρητά και κατηγορηματικά, τη δέσμευσή μου ότι, επί δικών μας ημερών, δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο. Από εκεί και πέρα όμως, ο καλός δημόσιος υπάλληλος, ο εργατικός δημόσιος υπάλληλος - και σας διαβεβαιώνω από την εμπειρία μου στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι υπάρχουν πάρα πολλοί - όχι απλά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τις μεταρρυθμίσεις που εισηγούμαστε, αλλά αντίθετα έχει κάθε λόγο να τις υποστηρίξει”.
Οι ξεκάθαρες, δεσμευτικές και απόλυτα πειστικές θέσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ενόχλησαν το Μέγαρο Μαξίμου, που ξεκίνησε αμέσως μετά - κατά την πάγια πρακτική του - να διαστρεβλώνει, να παραποιεί και να ψευδολογεί, νομίζοντας ότι μπορεί να εξαπατήσει, και πάλι, τους Έλληνες. Έφτασαν, μάλιστα, ακόμη και στο σημείο - εξ ιδίων κρίνοντας - να ισχυρίζονται ότι μια νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε απολύσεις και μειώσεις μισθών.Η αλήθεια είναι ότι, πέραν των προσλήψεων συγγενών και φίλων (βλέπε Καρανίκα) και των αυξήσεων στους λίγους εκλεκτούς του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η μεγάλη πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων υφίσταται, σήμερα, τις οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής.
1. Ο δημόσιος υπάλληλος, που βγαίνει σε σύνταξη θα δει, όπως όλοι οι Έλληνες, δραματική μείωση της σύνταξής του. Είναι και αυτός θύμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχόταν 13η σύνταξη και έκοψε όλες τις συντάξεις.
2. Ο δημόσιος υπάλληλος είναι ταυτόχρονα ΚΑΙ καταναλωτής. Άρα, πληρώνει, και αυτός, τον αυξημένο Φ.Π.Α., από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ μέχρι τα τρόφιμα, το κρασί και τον καφέ. Είναι και αυτός θύμα της ακρίβειας που προκάλεσε η αύξηση των έμμεσων - και πιο άδικων – φόρων, που επέβαλε η Κυβέρνηση.
3. Ο δημόσιος υπάλληλος, που έχει κι ένα χωράφι στο χωριό, θα πληρώσει φέτος αυξημένο ΕΝΦΙΑ. Όπως θα πληρώσει και μεγάλη εισφορά αλληλεγγύης. Είναι και αυτός, όπως εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, θύμα της φορολογικής σφαγής του ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχόταν κατάργηση και επέβαλε αύξηση του ΕΝΦΙΑ.
4. Ο δημόσιος υπάλληλος, που έχει φιλοδοξίες, αδικείται, όταν δεν αξιολογείται, ώστε να ανέβει αξιοκρατικά στην ιεραρχία. Κι αδικείται διπλά όταν βλέπει δεκάδες χιλιάδες “ημετέρους” της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να προσλαμβάνονται, να τον παραμερίζουν και να τον υποκαθιστούν. Είναι και αυτός θύμα της κομματικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο κράτος.
5. Ο δημόσιος υπάλληλος είναι ταυτόχρονα ΚΑΙ γονέας. Εισπράττει, συνεπώς, και αυτός τις συνέπειες των επιλογών της Κυβέρνησης στην Παιδεία. Είναι και αυτός θύμα της εκπαιδευτικής πολικής του ΣΥΡΙΖΑ!
6. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο δημόσιος υπάλληλος πληρώνει τα σπασμένα των επιλογών της Κυβέρνησης στην Υγεία και στην κοινωνική πολιτική. Όπως όλοι μας!
Και όχι μόνο αυτά που τον αφορούν σε προσωπικό επίπεδο. Ο δημόσιος υπάλληλος ως πολίτης αυτής της χώρας, ενοχλείται, αδικείται και προσβάλλεται, βλέποντας την Κυβέρνηση να στήνει σύστημα διαπλοκής σε βάρος της χώρας. Αλλά και να επιμένει στη συγκάλυψη μεθοδεύσεων που αναδύουν οσμή σκανδάλου. Σε βάρος της ενημέρωσης, της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας".