BANNER ME POS 987x100px

tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Θεοχαρόπουλος: «Θα ήμουν ανακόλουθος αν άλλαζα θέση για τον εκλογικό νόμο και δεν στήριζα την απλή αναλογική»

«Η θέση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι διαχρονική και πάγια για την Ανανεωτική Αριστερά και θα ήταν ανακόλουθο αν άλλαζα στάση. Είναι στις 50 θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος για την απόφαση του κόμματός του να ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, όπως προτείνει η κυβέρνηση, διαφοροποιούμενος από την αντίθετη στάση του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο διαβεβαιώνει ότι δεν θα κλονισθεί η συνεργασία των δυο κομμάτων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη επειδή το κάθε κόμμα ακολουθεί τη δική του γραμμή. «Έχουμε συμφωνήσει σ΄ όλα τα νομοσχέδια στη Βουλή, λογικό είναι να υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις στο θέμα του εκλογικού νόμου», επισημαίνει.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρει ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις που δεν θα αντιμετωπίζουν τεχνητά διλήμματα ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού και θα γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα προέλθουν από συνεργασίες, και απορρίπτει την κριτική ότι ευνοείται με τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ ή αντιθέτως θα ευνοηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ως εξής:

Για ποιους λόγους διαφοροποιείσθε από το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και θα ψηφίσετε την πρόταση της κυβέρνησης για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την καθιέρωση της απλής αναλογικής;
Τα δύο κόμματα που συγκροτούν τη "Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ" έχουν διαφορετική θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα του εκλογικού νόμου. Μέχρι σήμερα έχουμε συμφωνήσει στη στάση μας στη Βουλή σε όλα τα νομοσχέδια, για την οικονομία, την παιδεία, την υγεία κ.ά. Είναι απολύτως λογικό να υπάρξουν και ορισμένες αποκλίσεις. Η θέση της απλής αναλογικής είναι πάγια και διαχρονική θέση του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς. Θα με εγκαλούσατε και ορθά για ανακόλουθο αν άλλαζα την πάγια θέση μου με βάση τη συγκυρία. Η θέση αυτή είναι και 1 από τις 50 θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου.

Ασκήσατε κριτική στο ΠΑΣΟΚ γιατί επέλεξε να τηρήσει διαφορετική στάση; Δεν σας ικανοποίησαν τα επιχειρήματα του;
Θα μου επιτρέψετε να τονίσω ότι δεν ασκώ κριτική στο ΠΑΣΟΚ, απλώς καταθέτω τα επιχειρήματά μου υπέρ της απλής αναλογικής. Η κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, καθώς από τις εκλογές του 2009 και μετά, σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις, δεν έχει αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, ούτε καν με το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών. Για αυτό εξάλλου έχει κατατεθεί στη Βουλή το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τα κόμματά μας ως πρόταση νόμου η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών χωρίς να συνοδεύεται και από άλλες απαραίτητες αλλαγές. Δεν μπορούμε άλλο να αλλοιώνουμε τη βούληση των πολιτών. Οι θεσμικές αλλαγές θα οδηγήσουν σε αλλαγή νοοτροπίας των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Στόχος είναι, τόσο η συνεννόηση όσο και η πολιτική σταθερότητα. Για αυτό η ΔΗΜΑΡ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε προτείνει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ευρείας πλειοψηφίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα οδηγήσει στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα, με συνεννόηση, μακριά από την τεχνητή πόλωση και τον διχασμό που οδηγεί σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Η πρόταση αυτή υπηρετείται από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Το γεγονός ότι ακολουθείτε τη δική σας γραμμή δεν κλονίζει τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη;
Το γεγονός ότι σε ένα θέμα το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τη δική του γραμμή και η ΔΗΜΑΡ τη δική της, υπερασπιζόμενη τη σταθερή θέση της απλής αναλογικής, δεν κλονίζει την ύπαρξη και τη συνέχιση του κοινού εγχειρήματος, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η προγραμματική εμβάθυνση του εγχειρήματός μας επιτεύχθηκε ήδη στην πρόσφατη προγραμματική συνδιάσκεψη, όπου δεν εντοπίσθηκαν παρά ελάχιστες προγραμματικές αποκλίσεις. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολλαπλάσια των αποκλίσεων μας. Στη χώρα μας είναι απαραίτητη η κουλτούρα συνεργασιών, και εμείς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δείξαμε και δείχνουμε τον δρόμο, ο οποίος έχει και ανηφόρες και στροφές, αλλά θα οδηγήσει στον τελικό προορισμό, στη μεγάλη και ισχυρή προοδευτική παράταξη, σε έναν αυτόνομο πόλο σαφώς οριοθετημένο τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς συμβαδίζει από τη μια η έντονη κριτική που ασκείτε στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την πολιτική που εφαρμόζει, με τη στήριξη της πρότασής του για τον εκλογικό νόμο;
Τις επόμενες ημέρες ψηφίζουμε εκλογικό νόμο για το πώς θα γίνουν οι επόμενες ή οι μεθεπόμενες εκλογές, δεν ψηφίζουμε για την παραμονή ή όχι αυτής της αναποτελεσματικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις αυταπάτες, τον λαϊκισμό και τις αδιέξοδες πολιτικές. Αν επρόκειτο για ψήφο εμπιστοσύνης, η καταψήφιση θα ήταν δεδομένη εκ μέρους μου βάσει των θέσεών μου, χωρίς να αλλάζει από την οποιαδήποτε συγκυρία. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, αλλά ταυτόχρονα οι εκλογές πρέπει πλέον να γίνονται σταθερά με το σύστημα της απλής αναλογικής. Είναι τόσο απλό, δεν το κατανοούν όσοι δεν θέλουν να το κατανοήσουν.

Αποδέχεστε την κριτική της κυβέρνησης προς όσους δεν ψηφίσουν την πρότασή της ότι εξυπηρετούν τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη; Ισχύει και το αντίστροφο;
Στην πολιτική δεν συνηθίζω να κάνω δίκη προθέσεων. Αξιολογώ, συμφωνώντας ή διαφωνώντας, τα επιχειρήματα όσων θα ψηφίσουν ή δεν θα ψηφίσουν την απλή αναλογική. Εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής ψηφίζουμε, όχι στήριξη στον έναν ή στον άλλον. Δική μου θέση είναι ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις που δεν θα αντιμετωπίζουν τεχνητά διλήμματα ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού και θα γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα προέλθουν από συνεργασίες. Με το παρόν εκλογικό σύστημα και σε συνθήκες έντονης πόλωσης υπάρχει κίνδυνος όσοι θα θέλουν να φύγει ο Τσίπρας να ψηφίζουν Μητσοτάκη και όσοι θα θέλουν να μην έρθει ο Μητσοτάκης να ψηφίζουν Τσίπρα. Συνεπώς η μη ψήφιση της απλής αναλογικής ευνοεί τη διατήρηση ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού, που δεν μπορεί να οδηγήσει στην υπέρβαση της κρίσης. Εξάλλου το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί διαχρονικά ουκ ολίγες φορές. Αντίθετα, με ένα σύστημα απλής αναλογικής οι πολίτες χωρίς να αναγκάζονται να υιοθετούν τεχνητά διλήμματα θα ψηφίζουν εκείνο το κόμμα το οποίο είναι πιο κοντά στις θέσεις τους για να το ενισχύσουν στις μετέπειτα συνεργασίες που θα επιβάλλονται από το νέο εκλογικό σύστημα. Είναι εκείνη η θεσμική αλλαγή που θα βοηθήσει και την ενίσχυση του δικού μας αυτόνομου προοδευτικού σοσιαλδημοκρατικού πόλου. Ο χώρος μας, η Κεντροαριστερά που ανασυγκροτείται, θα ισχυροποιηθεί και μόνο κερδισμένη έχει να βγει από την απλή αναλογική. Το ίδιο και η χώρα, καθώς απαιτείται συνεννόηση και συνεργασία και όχι διχασμός και τεχνητή πόλωση.

Ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα του ΟΧΙ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οδήγησε σε καλύτερη συμφωνία απ' ότι πριν. Το συμμερίζεσθε; Πώς εκτιμάτε την κατάσταση στη χώρα;
Ο κ. Τσίπρας αντί να πανηγυρίζει στο εσωτερικό για το περσινό δημοψήφισμα που οδήγησε σε μέτρα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, θα ήταν καλύτερο να απολογηθεί για τα αποτελέσματα της πολιτικής του. Η διεξαγωγή του αχρείαστου δημοψηφίσματος, όπως φάνηκε από την μετατροπή του ΌΧΙ σε ΝΑΙ με χειρότερους όρους μέσα σε ένα βράδυ, οδήγησε σε νέα απώλεια αξιοπιστίας της χώρας μας, σε κλειστές τράπεζες, σε capital controls έως και σήμερα, σε απώλεια δεκάδων δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία. Είναι πραγματικά να απορείς με τα επιχειρήματα αυτής της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει παραδεχθεί ότι είχε αυταπάτες και ότι θα έπρεπε νωρίτερα να είχε πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις. Αναφορικά δε με την κατάσταση στη χώρα σήμερα, δεν είναι βιώσιμη: μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία συνεχίζει να είναι η υψηλότερη στην ΕΕ, μεγάλος μέρος του πληθυσμού φτωχοποιείται. Απαιτείται άμεσα εναλλακτική προοδευτική λύση.

Σύμφωνα με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έκλεισε ο κύκλος αβεβαιότητας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη; Τι λέτε;
Η αβεβαιότητα είναι παρούσα και προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει κανένα αναπτυξιακό σχέδιο από την κυβέρνηση. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, και αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα 17 μήνες. Η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας με αυτήν την πολιτική. Συμφώνησε σε υφεσιακά μέτρα υπερφολόγησης, σε υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων που εκχωρεί τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας για έναν αιώνα, σε κόφτη μισθών και συντάξεων. Η λύση θα έρθει μόνο με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παντού, σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και αντικατάσταση οικονομικά αναποτελεσματικών και κοινωνικά άδικων μέτρων, με ένα συνολικό βιώσιμο πακέτο δημοσιονομικής εξισορρόπησης, ανάπτυξης και απασχόλησης.

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

meraklis ban

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69