Συνάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλου με τον Αν. Υπουργό Γ. Μουζάλα
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Συνάντηση με τον με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτική Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος το μεσημέρι της Τετάρτης (25/5). Ο κ. Θεοχαρόπουλος, αμέσως μετά την συνάντηση, δήλωσε για τις εξελίξεις στο προσφυγικό:
«Αυτά τα οποία έγιναν το προηγούμενο διάστημα στην Ειδομένη ήταν ντροπιαστικά για τη χώρα μας και την Ε.Ε. Πρέπει να εκκενωθεί ο χώρος το συντομότερο δυνατό, έπρεπε να γίνει χθες. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στο Ελληνικό άμεσα, εντός του Ιουνίου να έχει εκκενωθεί. Και βέβαια ο Πειραιάς. Για να γίνουν όλα αυτά όμως χρειάζεται να υπάρχουν και δομές. Και εδώ πρέπει να συνεισφέρουν και να υπάρξει συντονισμός στην κυβέρνηση. O Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Καμμένος αντί να ψηφίζει εγκληματικές και αντισυνταγματικές διατάξεις όπως ο ίδιος δηλώνει, πρέπει να δώσει ικανοποιητικές δομές φιλοξενίας προσφύγων, άδεια στρατόπεδα που μπορούν να ικανοποιήσουν αυτές τις ανάγκες.
Συζητήσαμε για τις διαδικασίες ασύλου όπου πρέπει να επιταχυνθούν για να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα μετεγκατάστασης. Πρέπει να υπάρξει συντονισμός στα νησιά για να λειτουργήσουν οι διαδικασίες ασύλου και βέβαια στην Ε.Ε. να αυξηθούν οι ρυθμοί μετεγκατάστασης και σε αυτό το σημείο πρέπει να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά η χώρα μας σε επίπεδο Ε.Ε.»
Ερ. Δημοσιογράφου: Για την εκκένωση του Πειραιά και του Ελληνικού τι εκτιμήσεις λάβατε από τον Υπουργό;
«Για το Ελληνικό ότι τον Ιούνιο θα αδειάσει. Η εκτίμηση του είναι πως μέχρι 15 -20 Ιουνίου θα έχει εκκενωθεί. Ζήτησα αυτό να επιταχυνθεί και να γίνει άμεσα. Να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση διότι δεν είναι συνθήκες αυτές ούτε για τους πρόσφυγες ούτε για τους κατοίκους των περιοχών. Η προτεραιότητα είναι Ειδομένη, Ελληνικό, Πειραιάς όπως άκουσα στο σχεδιασμό. Όμως πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και συντονισμός κράτους, τοπική αυτοδιοίκηση, ΜΚΟ και υπουργών μεταξύ τους. Γιατί σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει ούτε αυτός ο συντονισμός παρά τις προσπάθειες ορισμένων να κάνουν κάποια πράγματα».
Ερ. Δημοσιογράφου: Οι δομές θα αφορούν την Αττική ή θα αφορούν και άλλες περιοχές;
«Στις δομές αυτές θα πρέπει να υπάρχει ένα “άπλωμα” διότι όπως βλέπουμε αυτή τη στιγμή μόνο στη Μακεδονία δημιουργήθηκαν δομές για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων από την Ειδομένη. Ο Υπουργός μου είπε πως υπάρχουν κάποιες δομές οι οποίες αναζητούνται. Εκεί είναι η δική μου θέση, πως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά με την παραχώρηση των άδειων στρατοπέδων που μπορούν να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες, κάτι το οποίο δεν πράττει. Χρειάζεται υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι».
Δήλωση Θεοχαρόπουλου για τα αποτελέσματα του Eurogroup
To αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup μόνο ικανοποιητικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Σε δόσεις η δόση και χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους η οποία μετατίθεται για μετά το 2018. Την προηγούμενη περίοδο το ΔΝΤ ήταν σύμμαχος στο χρέος και απέναντι στις ελληνικές θέσεις στα νέα δυσβάσταχτα μέτρα λιτότητας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί -εταίροι το αντίθετο καθώς ήταν απέναντι σε άμεση απομείωση του χρέους. Η κυβέρνηση κατάφερε το ακατόρθωτο, πέτυχε το χειρότερο μίγμα. Επιβεβαιώθηκε η θέση των Ευρωπαίων για μη άμεση απομείωση του χρέους και η θέση του ΔΝΤ για όλα τα επώδυνα μέτρα που περνά η ελληνική κυβέρνηση. Εξάλλου αξιοσημείωτο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στην τελική ανακοίνωση να δεχθεί να υπάρξει η διατύπωση για διορθώσεις στην νομοθεσία του ασφαλιστικού, των δανείων και των αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή θα ζητήσει από το ελληνικό κοινοβούλιο να αλλάξει ακόμη και αυτά τα απαράδεκτα ψηφισμένα μέτρα σε δυσμενέστερη κατεύθυνση. Αν είχε κλείσει η ελληνική κυβέρνηση άμεσα την συμφωνία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπως την καλούσαμε, όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί. Δυστυχώς η αναποτελεσματική διαπραγμάτευση και οι αυταπάτες έχουν επώδυνες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία.