Ο Τάσος Γιαννίτσης είναι η πρόταση Ανδρουλάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Γράφτηκε από τον/την Αντώνης Χατζηκυριακίδης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με επίσημη δήλωσή του άσκησε σφοδρή κριτική στις κυβερνητικές πρακτικές σχετικά με τη διαχείριση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα πρότεινε τον Τάσο Γιαννίτση ως υποψήφιο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η συνταγματική αναθεώρηση του 2019 είχε ως στόχο να αποτρέψει τη σύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την πρόκληση πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι "αντικαθιστά την εθνική συναίνεση με την εσωκομματική του συναίνεση", παραβιάζοντας το πνεύμα του Συντάγματος. Ειδικότερα, έκανε λόγο για "αυτοκρατορική συμπεριφορά" και "αλαζονική περιφρόνηση πολιτικών παραδόσεων και θεσμών".
Πρόταση για τον Τάσο Γιαννίτση
Με αίσθημα ευθύνης, όπως δήλωσε, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε τον Τάσο Γιαννίτση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Περιέγραψε τον κ. Γιαννίτση ως μια προσωπικότητα που συμβολίζει την "Ελλάδα της προόδου, της ευθύνης και της προνοητικότητας", αναφέροντας χαρακτηριστικά τις συνεισφορές του στον δημόσιο βίο. Ο κ. Γιαννίτσης έχει υπηρετήσει ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το άλυτο Κυπριακό ζήτημα.
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε τη σημασία της επιλογής μιας προσωπικότητας που συνδυάζει ρεαλισμό, σεβασμό στους θεσμούς και κοινωνική ευθύνη, ιδίως στο σημερινό ασταθές διεθνές περιβάλλον. Η πρόταση για τον Τάσο Γιαννίτση έχει στόχο να αναδείξει την ανάγκη για διαφανή, υπεύθυνη και διορατική διαχείριση του ύπατου θεσμού της χώρας.
Η δήλωση Γιαννίτση
Σε δήλωσή του ο κ. Γιαννίτσης ανέφερε:
"Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την τιμή που μου κάνουν να με προτείνουν ως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η πρόταση αυτή έχει για εμένα ιδιαίτερους συμβολισμούς.
Τα μηνύματα που θέλει να δώσει το ΠΑΣΟΚ, ξεπερνούν το πρόσωπό μου. Υποδηλώνουν την πολιτική ανάγκη για υπευθυνότητα και αξιοπιστία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, υπέρβαση φοβικών συνδρόμων στην άσκηση της εξουσίας, πολιτική προνοητικότητα, ιδιαίτερα για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, ανάληψη πολιτικών ευθυνών και κόστους, αν η πραγματικότητα το απαιτεί.
Η ενίσχυση των δημοκρατικών λειτουργιών και το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας σε ένα διεθνές πεδίο ανοικτών οριζόντων, αποτελούν σταθερά τις μεγάλες προτεραιότητες, που καλούμαστε να υπηρετήσουμε".
Το βιογραφικό σημείωμα του Τάσου Γιαννίτση
Ομότιμος Καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης και πρώην Υπουργός. Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο του 1944. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος πτυχίων Νομικής, Πολιτικής και Οικονομικής Επιστήμης καθώς και διδακτορικού από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Ο Τάσος Γιαννίτσης ήταν μέλος της Επιτροπής Αγγελόπουλου για τη σύνταξη έκθεσης για τη «Σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» (Δεκ. 1989-Μάρτιος 1990) και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, όπως και στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου με υπουργό τον Γιώργο Γεννηματά. Ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Οικονομική Επιτροπή του ΟΟΣΑ και στην Επιτροπή Βιομηχανίας της ΕΟΚ.
Οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου (Ιούλιος 1994-Ιανουάριος 1996) και του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (Ιανουάριος 1996-Μάρτιος 2000).
Διετέλεσε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου.
Ο Τάσος Γιαννίτσης είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων σε θέματα αναπτυξιακής και διεθνούς πολιτικής, βιομηχανικής ανάπτυξης, οικονομικών της τεχνολογίας, ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, κ.α.
Διακρίσεις:
-Μετάλλιο Χρυσής Δάφνης (Δημοκρατία της Βουλγαρίας, Υπουργείο Εξωτερικών, Οκτώβριος 2003).
-Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄ (Κυπριακή Δημοκρατία, Νοέμβριος 2003).
-Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας (Δημοκρατία της Ρουμανίας, Νοέμβριος 2003).
-Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής (Δημοκρατία της Χιλής, Απρίλιος 2004).
-Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής (Ιταλική Δημοκρατία, Μάιος 2004).
-Επίτιμος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (Νοέμβριος 2017).
-Επίτιμος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Νοέμβριος 2022).