tsakiridis

Δείτε τις προσφορές!

ΓΕΡΟΥΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Εμπορία Ελαστικών - Ζαντών

ΦΩΤΙΑΔΗΣ  Θέρμανση - Κλιματισμός - Φυσικό Αέριο - Υγραέριο - Αντλίες Θερμότητας - Ανακαινίσεις

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ Γραφείο Τελετών

access ban20

pistofidis ban1

Γκυρίνης: "Βλέπουμε ρεαλιστικά το προσφυγικό, χωρίς φόβο και με θάρρος"

Το θέμα της εγκατάστασης προσφύγων απασχόλησε την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας. Ο δήμαρχος στην τοποθέτησή του ζήτησε από συμβούλους και κοινωνία να δουν το θέμα με ρεαλισμό και να κοιτάξουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στα μάτια. Συγκεκριμένα είπε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

"Το πρόβλημα που ανέκυψε με την -πολύ πιθανή πλέον- δημιουργία Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας προσφύγων στον δήμο Αλεξάνδρειας - παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα επίσημο έγγραφο στα χέρια μας - μας αναγκάζει να δούμε το θέμα ρεαλιστικά από όλες τις πλευρές του χωρίς φόβο και με θάρρος.

Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης η διοίκηση του δήμου ήταν πεπεισμένη ότι η στάση της απέναντι στους δημότες θα έπρεπε να είναι μια και μοναδική: η αλήθεια και η δημοσιοποίηση όσων γνώριζε για το θέμα, θεωρώντας ότι ο δημότης θα πρέπει να είναι ο πρώτος αποδέκτης των εξελίξεων και να γνωρίζει ό,τι συμβαίνει στο δήμο του.

Η πληροφόρηση που έχουμε μέχρι σήμερα προέρχεται αποκλειστικά από τους αρμόδιους υπουργούς, και κατά συνέπεια τα «μπρος - πίσω» που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες, όσο αφορά -το αν- και το πιο στρατόπεδο θα χρησιμοποιηθεί για τους πρόσφυγες, οφείλεται αποκλειστικά στην σύγχυση που επικρατεί μεταξύ των υπουργείων και όχι στον δήμο Αλεξάνδρειας. Αλλά όπως καταλαβαίνουμε όλοι, δεν είναι ώρα για κριτική αλλά για αποφάσεις - αποφάσεις που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον του δήμου μας και στην διατήρηση της ομαλότητας στην τοπική μας κοινωνία.

Οποιαδήποτε αδυναμία επιδείξουμε σήμερα, υπάρχει ο κίνδυνος να την βρούμε μπροστά μας. Οι ακραίες φωνές μόνο σύγχυση και πανικό μπορούν να φέρουν - συστατικά που μπορεί να κλονίσουν την κρίση των αποφάσεων όλων μας και αυτό είναι κάτι που δεν θέλει κανένας. Καταρχήν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα να αρνηθούμε την εγκατάσταση προσφύγων διότι δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Ούτε είναι στην δική μας ευχέρεια να αρνηθούμε. Πρόκειται για κρατικές αποφάσεις και ο δήμος ως κρατική δομή οφείλει να εκτελέσει.

Απ’ την άλλη, ακολουθώντας μια στάση άρνησης του προβλήματος, υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουμε πολύτιμο χρόνο και να πετύχουμε πολύ λιγότερα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε, και τα οποία είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη διανομή των προσφύγων σε όλους τους δήμους της χώρας. Κίνηση στην οποία προχώρησαν ήδη πολλοί δήμοι, όπου με κοινή επιστολή τους στα αρμόδια υπουργεία, επισήμαναν την αδικία που συμβαίνει, μιας και το 50% των προσφύγων που βρίσκονται στην χώρα φιλοξενούνται στην Μακεδονία. Αυτό είναι ένα επιχείρημα σοβαρό στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε και να αναδείξουμε σε συνεργασία και με άλλους δήμους. Διότι το πρόβλημα των προσφύγων δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά στον κάθε δήμο ξεχωριστά αλλά επιβάλει συναινέσεις για την καλύτερη αποτελεσματική λύση του.

Ένα άλλο επιχείρημα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, είναι το ότι ο κάθε δήμος μπορεί να αντέξει συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων έτσι ώστε να μπορεί να διατηρήσει την δυνατότητα να τους εξυπηρετήσει και να εξασφαλίσει ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης, και από άποψη καθαριότητας, και ιατρικής φροντίδας -εάν προκύψει ανάγκη- αλλά και την αστυνόμευσης της περιοχής. Διότι πρέπει να σκεφτούμε και το γεγονός ότι όσο καλύτερη διαβίωση εξασφαλίσουμε στους πρόσφυγες τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να έχουμε προβλήματα εκτός του κέντρου φιλοξενίας, πράγμα που είναι προς το συμφέρον του δήμου μας.

Αυτά είναι τα σημαντικά επιχειρήματα που θα πρέπει να εστιάσουμε, να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε. Τέλος, για να γίνει το θέμα πιο κατανοητό, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, γίνεται για την αποσυμφόρηση της περιοχής της Ειδομένης, αφού η παραμονή των προσφύγων εκεί κρίθηκε περιττή λόγω κλειστών συνόρων όπως ξέρουμε. Οι πρόσφυγες της Ειδομένης υπολογίζονται σε 12-14 χιλιάδες. Μια ορθολογική διανομή στους πενήντα δήμους περίπου ολόκληρης της Μακεδονίας –αν εξαιρέσουμε τους δήμους της Θράκης για ευνόητους λόγους- θα ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσαμε να πετύχουμε, διότι με μια απλή διαίρεση θα βλέπαμε ότι σε κάθε δήμο αναλογούν περίπου 200-250 πρόσφυγες, αριθμός αρκετά διαχειρίσημος και από τον δήμο Αλεξάνδρειας.

Έχει παρατηρηθεί, ότι όσοι δήμοι λειτούργησαν με λογικά επιχειρήματα, πέτυχαν αποτελέσματα και διαφύλαξαν την κοινωνική ομαλότητα των κοινωνιών τους. Η στάση του δήμου Αλεξάνδρειας και των δημοτών θα πρέπει σ αυτήν την δύσκολη συγκυρία να είναι υπεύθυνη και σοβαρή. Ο δήμος Αλεξάνδρειας θα πρέπει να είναι ενωμένος για να πετύχει τα καλύτερα αποτελέσματα".

https://www.pliroforiodotis.gr/index.php/news/society-menu/education-menu/92749-smarteching-education-4

meta morfo22

protonio ban egraf

kyriazis

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

sidiropoulos

studio 69